Ο Αη Γιάννης της Σπολάϊτας Αγρινίου χρειάζεται Ανθρώπινη βοήθεια

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 10 Μάρτη έγινε η καθιερωμένη σύναξη στο εξωκλήσι του Αη Γιάννη του Προδρόμου στην Σπολάϊτα Αγρινίου.

Ήταν η έκτη κατά σειρά από την έναρξή τους πέρυσι τον Οκτώβριο. Είναι ακόμα 2 συνάξεις προγραμματισμένες μέχρι την γιορτή του Αγίου στις 24 του Ιούνη.

Όπως και στις προηγούμενες πολλοί ενορίτες της Σπολάϊτας και από την ευρύτερη περιοχή έφθασαν στον Αη Γιάννη απολείτουργα γύρω στις 10:30 και οι εθελόντριες κυρίες τους καλωσόρισαν με καφέδες, τσάι και αναμμένο τζάκι!

Το αρχονταρίκι γέμισε καθώς και το προαύλιο, ήρθαν άνθρωποι περισσότεροι από τις χειμωνιάτικες συνάξεις, μια και ο καιρός είναι πλέον ανοιξιάτικος.

Ο εφημέριος παπά-Σπύρος στις ένδεκα έκανε την καθιερωμένη σύντομη προσευχή και ξεκίνησε την ομιλία του. Σταχυολόγησε παραγράφους από τα γραφτά του και τις ανέλυσε. Ήταν πολύ περιγραφικός και τα λόγια του πιάνουν τόπο, μια και είναι κατανοητός ο λόγος του από το ακροατήριο, που απαρτίζεται από μικρούς και μεγάλους στην ηλικία.

Στην συνέχεια της ερμηνείας της Θείας Λειτουργίας από προηγούμενες συναθροίσεις, ανέλυσε τα κεφάλαια που αναφέρονται στην αρχή της αναίμακτης θυσίας.

Είναι πολύ ωφέλιμο να λύνονται απορίες δεκαετιών στους πιστούς, απορίες που έχουν πολλές φορές απλή εξήγηση. Ειδικά στην τελετουργία που ακολουθείται. Θα αναφέρω για παράδειγμα την απορία μου γιατί ο ιερέας κουνάει ένα κεντημένο πανί, τον «αέρα», πάνω από το Άγιο δισκοπότηρο, την ώρα που ψάλει το: «Στώμεν καλώς· στώμεν μετά φόβου. Πρόσχωμεν! Την Αγίαν Αναφοράν εν ειρήνη προσφέρειν». Η εξήγηση είναι απλή. Και μας μεταφέρει στους πρωτο-χριστιανικούς αιώνες που η Θεία Λειτουργία τελούνταν κρυφά στις υπόγειες κατακόμβες. Εκεί ο διάκονος κουνούσε τον «αέρα» για να απομακρύνει τα έντομα από το Άγιο δισκοπότηρο.

Αυτή και άλλες ιεροτελεστίες της εκκλησίας μας, έχουν ιστορικές ρίζες δυο χιλιάδων ετών και η εξήγησή τους από τον παπά-Σπύρο μας κάνει πιο κατανοητή την Θεία Λειτουργία.

Ο ομιλητής ανέλυσε και άλλα σημεία όπως τις ευχές, τον εισαγωγικό διάλογο (μεταξύ ιερέα και λαού), το «Άνω σχώμεν τας καρδίας» (την άνοδο της ψυχής για να συναντήσει τον Θεό), το «Έχομεν προς τον Κύριον», το «Ευχαριστήσωμεν τω Κυρίω», το «Άξιον και δίκαιον», την ευχή της αναφοράς, η σπουδαιότερη ευχή μεταξύ ιερέα και λαού που περιλαμβάνει: Τον πρόλογο, τον επινίκιον ύμνον, την ανάμνηση, την επίκληση του Αγίου Πνεύματος, τα Δίπτυχα και την τελική ευλογία.

Μετά την ομιλία του ο ιερέας απάντησε σε διάφορα ερωτήματα των πιστών και ευλόγησε τα πλούσια εδέσματα που οι νοικοκυρές κυρίες της Σπολάϊτας ετοίμασαν και πρόσφεραν σε όλους μέσα και έξω από το αρχονταρίκι. 













Οι επόμενες συνάξεις είναι η 7η στις 14 Απρίλη και η 8η στις 19 Μάη.

Στις 23 Ιούνη το απόγευμα στις 19:30  θα τελεστεί η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού για την γιορτή του γενεθλίου του Αγίου την επόμενη μέρα.

Την Δευτέρα 24 Ιούνη στις 07:00 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου.

Όλες οι συνάξεις των πιστών γίνονται στις ένδεκα το πρωί αλλά η τελευταία στις 23 Ιούνη θα γίνει το απόγευμα.

Το μεσημέρι η μέρα «ζέστανε» και πολλοί εγκατέλειψαν το τζάκι και σχημάτισαν πολλά «πηγαδάκια» στο προαύλιο. Σαν θέματα συζήτησης, σε χαμηλούς τόνους, σχολιάστηκαν τα πρόσφατα νομοθετήματα για τους γάμους και τις υιοθεσίες.

Παραδίπλα στην αυλή του ξωκλησιού του Αη Γιάννη, όσοι εξέρχονταν μετά το άναμμα του κεριού τους στον Άγιο, εξέφραζαν την ανησυχία τους σχετικά με τις ρωγμές στον τρούλο της παλιάς εκκλησίας και στους τοίχους.

Οι πιο ανήσυχοι, ειδικά αυτοί που ξέρουν την εκκλησία από χρόνια, λυπούνται πολύ για την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει.

Ενώ εξωτερικά έγινε σωστή δουλειά από έμπειρους ντόπιους μαστόρους και με την σωστή καθοδήγηση ειδικών μηχανικών, εσωτερικά είναι φανερό και στον πιο αισιόδοξο άνθρωπο ότι κάτι δεν πάει καλά.

Τα ρήγματα στην οροφή τείνουν να μεγαλώνουν με την πάροδο των ετών και δυστυχώς, καθώς πολλοί λένε, υπάρχει ο φόβος της κατάρρευσης…

Μήπως έφθασε ο καιρός που θα πρέπει να γίνει επέμβαση στερεωτική στο μνημείο αυτό; Φυσικά κατόπιν της απαραίτητης άδειας της Εφορίας Αρχαιοτήτων και με την καθοδήγησή της.

Ας μην περιμένουμε από τον Άγιο να έρθει να στερεώσει ο ίδιος τον παλιό Ναό, εμείς οι άνθρωποι που έχουμε την σοφία, την γνώση και την διορατικότητα θα πρέπει να ενεργήσουμε πριν είναι αργά.

Ρώτησα για την ηλικία της παλιά εκκλησίας και όλοι μου είπανε ότι είναι πολλών αιώνων. Η χρονολογία που είναι χαραγμένη στην πέτρα πάνω από την είσοδο είναι δυσδιάκριτη.

Θα είναι μεγάλο κρίμα να καταρρεύσει ένα τόσο πανέμορφο παλιό ξωκλήσι…






 

Α.Κ.Κ.      

  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”