Από δυνατό αέρα έπεσε ξερός πλάτανος στο Χαλκιόπουλο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ο επαρχιακός δρόμος στον Ορεινό Βάλτο,  από την Ποδογορά και πάνω,  ήταν μια μαγευτική διαδρομή, μέχρι που έπεσε η αρρώστια στα περήφανα σκιερά πλατάνια κατά το μεγαλύτερο τμήμα της.

Δυστυχώς τα θεόρατα αυτά δένδρα αποτελούν πλέον μεγάλο κίνδυνο για τα οχήματα που κινούνται στον δρόμο, ειδικά τις χειμωνιάτικες μέρες που φυσάνε δυνατοί αέρηδες.



Ο Δήμος και η Περιφέρεια φρόντισαν εγκαίρως και πολλά ξερά πλατάνια κόπηκαν και απομακρύνθηκαν από ειδικά συνεργεία. Αλλά κάποια που δεν «έδειχναν» και τόσο ξερά και υπήρχε ελπίδα να επιβιώσουν δεν κόπηκαν. Και τώρα μήνες μετά, κάποια, ολόκληρα ή κλαδιά τους πέφτουν με τον αέρα ή και απροειδοποίητα.

Σάββατο 4 Νοέμβρη, το πρωί στις εννιά, στα Λουτρά Χαλκιοπούλων, κοντά στην εκκλησία του Αγίου Κοσμά, ένας πλάτανος έπεσε, ευτυχώς την ώρα που δεν διέρχονταν κάποιο όχημα.

Η κυκλοφορία των διερχόμενων αυτοκινήτων κόπηκε, ουρές άρχισαν να σχηματίζονται.

Κάτοικοι της περιοχής ειδοποίησαν το Αστυνομικό Τμήμα του Εμπεσού-που ευχόμαστε να παραμείνει σ’ αυτήν την απέραντη περιοχή του Ορεινού Βάλτου-και ο Διοικητής του επιλήφθηκε άμεσα του θέματος της αποκατάστασης της κυκλοφορίας.

Ειδοποιήθηκε η κοντινότερη Πυροσβεστική Υπηρεσία που είναι στην Αμφιλοχία, καθώς το Κλιμάκιο στο Χαλκιόπουλο έχει κλείσει.

Δύο ενεργοί πολίτες που τα σπίτια τους είναι λιγότερο από χιλιόμετρο από το σημείο που έπεσε ο πλάτανος, ο εποχικός πυροσβέστης Ευάγγελος Παπαθανασίου και ο Κοινοτικός Σύμβουλος Τ.Κ. Χαλκιοπούλων, «ανασκουμπώθηκαν» και με τα αλυσοπρίονά τους τεμάχισαν και απομάκρυναν κορμό και κλαδιά ελευθερώνοντας τον δρόμο σε 45 λεπτά της ώρας. Αποκαταστάθηκε η διέλευση των οχημάτων.

Ο Αστυνομικός Διοικητής Εμπεσού συνεχάρη τους ευσυνείδητους και δραστήριους  εθελοντές.

Αυτοί κάνανε πράξη τα λόγια του αείμνηστου Αμερικανού Προέδρου Τζων Κέννεντυ: «Μη ρωτάς τι μπορεί να κάνει η χώρα σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τη χώρα σου». 

Ο καθένας μας μπορεί να κάνει κάτι για να ομορφύνουμε τον κόσμο που ζούμε, την γειτονιά μας, το χωριό μας, την χώρα μας. Χειμώνας έρχεται, κλαδιά και πέτρες πέφτουν από τα πρανή των ορεινών δρόμων μας. Αντί να κάνουμε ζιγκ-ζαγκ για να αποφεύγουμε τις πεσμένες πέτρες, μπορούμε να παρκάρουμε για λίγα λεπτά και να τις απομακρύνουμε. Ποιος ξέρει μπορεί αυτή η εθελοντική μικρή πράξη να σώσει ζωές. Ο οδηγός του επόμενου αυτοκινήτου ίσως δεν είναι τόσο «οδηγάρα» σαν εμάς και να καταλήξει σε γκρεμό ή στην καλύτερη περίπτωση να σπάσει απλώς το κάρτερ…

Φυσικά δένδρα και μεγάλες πέτρες δεν μπορούμε να μετακινήσουμε. Αλλά μπορούμε να ειδοποιήσουμε τις αρμόδιες υπηρεσίες. Και αν οι πεσμένες πέτρες είναι σε στροφή και έχουμε κάποια ταινία, πανί ή κάτι άλλο όπως έναν κώνο, να τα τοποθετήσουμε πιο πριν προειδοποιητικά για τους οδηγούς που ακολουθούν. Δεν λέω να "θυσιάσει" κανείς το απαραίτητο για τον ίδιο και το όχημά του τρίγωνο. Εκτός και αν έχει δύο.   





Κάποια ξερά πλατάνια κρέμονται σαν Δαμόκλειος σπάθη πάνω από τον δρόμο περιμένοντας το φύσημα του αέρα...

Ευχόμαστε να μην έχουμε σοβαρά ατυχήματα τους επόμενους χειμωνιάτικους μήνες, γιατί πολλά δένδρα θα πέσουν ακόμα…

Σημ. οι φωτογραφίες είναι από άλλα σημεία του δρόμου πριν το Χαλκιόπουλο.

Α.Κ.Κ.        

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”