Του Αγρινιώτη ποιητή Κωστή Τσιάκαλου παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή τα «Προσανάμματα» στην Αργιθέα

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στο Ανθηρό της Αργιθέας παρουσιάστηκε η ποιητική συλλογή «Προσανάμματα» του Αγρινιώτη δημοσιογράφου λογοτέχνη και ποιητή Κωστή Νικ. Τσιάκαλου. Ο σύλλογος Ανθηριωτών Αθήνας «Η Αγία Παρασκευή», σε συνεργασία με τον τοπικό «σύλλογο Κατουσίου», το βράδυ της Παρασκευής 5 Αυγούστου στο δροσερό περιβάλλον της πλατείας Μεταμόρφωσης Σωτήρος στο Κατούσι του ορεινού Ανθηρού Αργιθέας διοργάνωσαν την παρουσίαση βιβλίων δύο συγγραφέων. 

Το πρώτο βιβλίο είναι μία πολύ όμορφη έκδοση ενός παιδικού βιβλίου-και όχι μόνο-με τίτλο «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας», (εκδόσεις Πνοή), έργο της Αργιθεάτισας εκπαιδευτικού και συγγραφέως Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά. 

Το δεύτερο βιβλίο είναι η ποιητική συλλογή «Προσανάμματα» (εκδόσεις Σ.Ι. Ζαχαρόπουλου), του Αγρινιώτη με Αργιθεάτικη καταγωγή δημοσιογράφου και ποιητή Κωστή Νικολάου Τσιάκαλου.

Τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους ο εφημέριος Ανθηρού πατέρας Απόστολος Κλάρας, ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου, ο Αντιδήμαρχος κ. Κώστας Γραμμένος, ο πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Παπαδήμας, ο Πρόεδρος Τ.Κ. Ανθηρού κ. Γιώργος Κωτής. Ακόμα παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Αγία Παρασκευή» κ. Νικόλαος Μερεντίτης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου «Απανταχού Κατουσιωτών» Χρυσόστομος Μπαλατσούκας, Ο Πρόεδρος της «Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας» κ. Χρήστος Καπερώνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Βάλτου στην Αθήνα «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» κ. Ευάγγελος Τσιούνης. Παρακολούθησαν πολλοί  κάτοικοι και παραθεριστές, που οι οικογενειακές τους ρίζες είναι βαθιά χωμένες στα Αγιθεατικά  βουνά.

Οι πρόεδροι των συλλόγων κ. Νικόλαος Μερεντίτης και κ. Χρυσόστομος Μπαλατσούκας καλωσόρισαν τους καλεσμένους στην βιβλιοπαρουσίαση και προλόγισαν τους δυο συγγραφείς. Τους ευχήθηκαν να είναι καλοτάξιδα τα συγγράμματά τους.

Συγκινημένοι οι παρουσιαστές αναφέρθηκαν στον αγαπημένο όλων των Αργιθεατών καθηγητή Δημήτρη Πέτρου Γρίβα που έφυγε πρόσφατα από την ζωή. Παρακάλεσαν να τον θυμηθούμε και να τον τιμήσουμε όρθιοι κάνοντας ενός λεπτού σιγή. Ευχαρίστησαν τον επίσης συγγραφέα κ. Ξενοφώντα Κουτή για την προσφορά του στην κάλυψη ηχητικά της εκδήλωσης.

Ο Δήμαρχος κ. Ανδρέας Στεργίου χαιρέτισε την εκδήλωση και ευχήθηκε σε όλους τους Δημώτες και επισκέπτες  «Χρόνια Πολλά» για την γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος την επόμενη ημέρα. 

Ο Ανθηριώτης εκπαιδευτικός κύριος Γεώργιος Κωτής, παρουσιαστής του βιβλίου  «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας», καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους στην γεμάτη πλατεία επισκέπτες, καθώς και τους συγγραφείς.

Μίλησε για το «εξαιρετικό παιδικό βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Σωτηρίας Τσέλιου-Παππά». Η ιστορία του βιβλίου «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας» θα μπορούσε κάλλιστα να μην είναι απλώς ένα παιδικό παραμύθι αλλά μία εξιστόρηση των σημερινών προβλημάτων της ευρύτερης περιοχής της Μεσογείου, με τις εμπλοκές σε επικίνδυνες πολεμικές δραστηριότητες… Συνέχισε περιγράφοντας τις περιπέτειες του παραμυθένιου φιλειρηνικού ξιφία Ώκυ στα γαλήνια νερά της Μεσογείου, όπου βοηθάει τα άλλα πλάσματα του βυθού και είναι πολύ αγαπητός από όλα. 

Τα παιδιά διαβάζοντας το βιβλίο διαμορφώνουν σωστές απόψεις για το τι είναι σωστό για την ευημερία και ειρήνη στον τόπο. 

Η συγγραφέας κυρία Σωτηρία ανταποκρίθηκε σε παράκληση του κυρίου Μενέλαου Παπαδημητρίου και διάβασε απευθυνόμενη στα παιδιά-και όχι μόνο-αποσπάσματα από το βιβλίο της. 

Προσέφερε αντίτυπα του βιβλίου της για τα παιδιά του Δημοτικού σχολείου Ανθηρού, ένα για το καθένα∙ σύνολο παιδιών 6, και ένα για την βιβλιοθήκη. Τα παρέλαβε ο Αντιδήμαρχος κύριος Κώστας Γραμμένος ο οποίος την ευχαρίστησε για την προσφορά της.

Ο κύριος Μενέλαος Παπαδημητρίου, με καταγωγή από το Ανθηρό Αργιθέας, δικηγόρος Αθηνών, ιστορικός, λαογράφος, ποιητής, αρθρογράφος, παρουσίασε την ποιητική συλλογή «Προσανάμματα» του Κωστή Νικ. Τσιάκαλου. Τόνισε πέρα από όλα τα άλλα την βράβευση του ποιητή Τσιάκαλου το 2014  από το Πολιτιστικό κέντρο της Ρωσικής Πρεσβείας στην Ελλάδα σε μία εντυπωσιακή τελετή στην κατάμεστη αίθουσα του Φιλολογικού Συλλόγου «Παρνασσός»-όπου ο ίδιος ήταν προσκεκλημένος. Ο Τσιάκαλος βραβεύτηκε για την συνολική του προσφορά στην Ποίηση. Συνέχισε περιγράφοντας τα επαγγελματικά ταξίδια του Κωστή και την πληθώρα των συνεντεύξεων που έχει λάβει από Παγκόσμιες προσωπικότητες. Αναφέρθηκε στην συνεργασία με τον αείμνηστο Δημήτρη Γρίβα και τον Λάμπρο Μακρυγιάννη για θέματα τύπου της Αργιθέας. Ήταν στην συντακτική ομάδα του «Αργιθεάτικου Αγώνα» από την αρχή έως το τέλος…  Αλλά και σε άλλα έντυπα της περιοχής όπως του «Ανθηριώτικου Ταχυδρόμου». Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή γιορτή της Μουσικής πριν τρία χρόνια, όπως και ο ίδιος, στην κοιλάδα του Αχελώου, συμβάλλοντας με ομιλίες και απαγγελίες ποιημάτων του το τριήμερο των εκδηλώσεων. Αναφέρθηκε στις εγκωμιαστικές κριτικές από σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων για το ποιητικό του έργο. Ανέφερε τον Πανεπιστημιακό καθηγητή κ. Γρηγόρη Κωσταρά, (καθηγητή μας στο Παπαστράτειο Γυμνάσιο Αρρένων Αγρινίου την δεκαετία του 60), τον Μανώλη Μπεντενιώτη, τον Μπάμπη Τσελέπη, τον Σπύρο Χικάρα, τον Δημήτρη Γρίβα, (που απόψε θα τον θέλαμε εδώ, αλλά ο χάρος δεν ρώτησε ούτε εκείνον ούτε εμάς…όπως είπε.), τον Νίκο Πολίτη, τον Βασίλη Παπασάϊκα, τον Θάνο Σιαφάκα, την Μαρία Αντωνιάδου και πολλούς άλλους. Διάβασε παράγραφο από την κριτική του Γρηγόρη Κωσταρά. (σε φωτογραφίες στο τέλος μπορείτε να διαβάσετε τις σημαντικότερες κριτικές).

Μιλώντας για την ποιητική συλλογή τα «Προσανάμματα» είπε: «Με τα «Προσανάμματα» ο ποιητής Κωστής Τσιάκαλος μας ανάβει και μας συμπάει την φωτιά και στον δικό μας, των αναγνωστών, ψυχικό κόσμο».  

Συνέχισε αναθυμούμενος περασμένες δεκαετίες που ο συγγραφέας φιλοξενούσε στο σπίτι του στο Χαλάνδρι Αττικής σπουδαίους ανθρώπους των γραμμάτων-πάλι μνημόνευσε τον απόντα Δημήτρη Γρίβα-και τις ατελείωτες ολονύχτιες ποιητικές και λογοτεχνικές συζητήσεις τους.


 Διάβασε κάποια λόγια από τον πρόλογο του βιβλίου του Κωστή. «Όταν στέριωνα έναν στίχο, μια στροφή, ή όταν ολοκλήρωνα ένα ποίημα, με πλημμύριζε υπέροχο συναίσθημα εσωτερικής πληρότητας. Πνευματική διέγερση∙ ψυχική απόλαυση∙ τέρψη και ευχαρίστηση ατέλειωτη. Κάποιες φορές ένοιωθα την ανάγκη να μοιραστώ το ποίημά μου με λίγους εκλεκτούς της ποιήσεως φίλους, δικούς μου ανθρώπους. Έγινε πολλές φορές αυτό κι ήταν διπλή η χαρά μου. Απογείωση ως τον έβδομο ουρανό και γύρω μουσικές εξαίσιες…».

Φίλε Κωστή-συνέχισε-μοιραστήκαμε τα ποιήματά σου στις ποιητικές συνάξεις, και οι δικές μας ποιητικές ανησυχίες συμπληρώθηκαν. Η ποίηση είναι βασανιστική και για τον ίδιο τον γράφοντα. Οι ποιητές όταν γράφουν βρίσκονται στην μοναξιά, απομονώνονται-αναμεράνε-και γράφουν. Όταν τελειώνουν με επιτυχία το ποίημά τους τότε είναι στην κοινωνία πανταχού παρόντες σε όλα. Για να την προσεγγίσει κανείς την ποίηση θα πρέπει να την μελετήσει, να την αγαπήσει, να προσπαθήσει να μπει σε βάθος γιατί πολλά ποιήματα είναι απλά και κατανοητά ενώ άλλα ποιήματα μπορεί να έχουν κρυφά νοήματα και γι’ αυτό θα πρέπει κάποιος να εμβαθύνει. Ζήτησε από τον ποιητή να διαβάσει λίγα από τα ποιήματα του βιβλίου, όπως τα «Προσανάμματα», κάποια κομμάτια από τις «Παιδικές μνήμες», τη «Βρύση της Αργιθέας», «Στις πέτρες μας», «Αγναντεύοντας τον Αχελώο» και όποιο άλλο επιλέξει ο ίδιος.

Ο Κωστής ευχαρίστησε όλους όσους παραβρίσκονταν στην εκδήλωση. Απάγγειλε τα ποιήματα που του ζήτησε ο φίλος και συνεργάτης του στους κοινωνικούς αγώνες Μενέλαος.  Μετά τα «Προσανάμματα» απήγγειλε την «Βρύση της Αργιθέας». Και μετά «στις πέτρες μας». Αποκάλυψε ότι κάποια βραδιά, τα μεσάνυχτα, ο Δημήτρης ο Γρίβας του ζήτησε να γράψει ένα ποίημα για τις πέτρες! Την άλλη μέρα έμπαινε στο τυπογραφείο εργασία του για τα πέτρινα σπίτια της Αργιθέας! Το έγραψε την νύχτα και πρόλαβε και μπήκε στην έκδοση! Το ποίημα:

Στις Πέτρες μας

Πέτρα στην πέτρα, κι άλλη πέτρα

το πέτρινο σπίτι μας,

το όνειρό μας χτίζαμε.

………………………………….

Χρόνια μετά,

κάναμε πέτρα την καρδιά μας

κι αφήσαμε το πατρικό μας,

πήραμε του μισεμού τους δρόμους.

…………………………………

Τώρα νόστον ονειρευόμαστε,

πορευόμαστε

στις ρίζες μας, στις πέτρες μας…

 Κ. Τσιάκαλος

Μετά τα τρία ποιήματα (…έκλεψε 3’ λεπτά χρόνου…κόβωντας 1-2 ποιήματα), διάβασε ένα διήγημά του. Και αυτό ήταν «Αναφορά στον Γρίβα», μια επιμνημόσυνη απαγγελία-αφιέρωμα. Παλιά ιστορία, από τις επόμενες μέρες του Πολυτεχνείου, τον μακρινό Νοέμβρη του 73… Για όσους από μας ξέραμε τον Μήτσο τους γονείς και αδέλφια του από τα μαθητικά χρόνια, το διήγημα και η από άλλους ομιλητές αναφορά στον αγαπημένο μας φίλο και «αδελφό», μας έφερε πολλά και

Την εκδήλωση έκλεισε ο κ. Μερεντίτης ευχαριστώντας όλους τους συμμετέχοντες και όλους όσους παρακολούθησαν.

Τον Δήμαρχο κ. Στεργίου, τους παρουσιαστές της εκδήλωσης κκ. Νικόλαο Μερεντίτη, Χρυσόστομο Μπαλατσούκα, Μενέλαο Παπαδημητρίου, Γεώργιο Κωτή, τους συγγραφείς Σωτηρία Στεργίου-Παππά & Κωστή Τσιάκαλο και τον ηχολήπτη/συγγραφέα κ. Ξενοφώντα Κουτή, οι παραβρισκόμενοι θερμά χειροκρότησαν.

Με το πέρας οι οργανωτές προσφέρανε αναψυκτικά σε μικρούς και μεγάλους. Ήταν μια υπέροχη δροσερή βραδιά σε υψόμετρο 930 μέτρα μέσα σε ένα πανέμορφο αμόλυντο και πεντακάθαρο τοπίο!
 


Ακολουθούν σύντομα βιογραφικά των συγγραφέων.

Σωτηρία Τσέλιου-Παπά

Η κα. Σωτηρία Τσέλιου-Παππά γεννήθηκε στην Αργιθέα της Καρδίτσας. Σπούδασε Αγγλική και Ελληνική Φιλολογία στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Διδάσκει την Αγγλική Γλώσσα. Ασχολείται με το θέατρο ως ερασιτέχνης ηθοποιός. Έχει εκδώσει ένα ατομικό βιβλίο με διηγήματα το «Σημάδι Αδυναμίας» (εκδόσεις Άπαρσις) και το παιδικό βιβλίο «Ώκυ, ο φιλειρηνικός ξιφίας». Έχει συμμετάσχει με διηγήματα σε έξι συλλογικούς τόμους. Επίσης, διηγήματα και ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί κατά καιρούς σε λογοτεχνικά περιοδικά και εφημερίδες.

Κωστής Νικολάου Τσιάκαλος

Κατάγεται από το Καταφύλλι Αργιθέας (παλιά λεγόταν Σελιπιανά-από τον αρχαίο Σέλιπο που πιθανολογείται να ήταν βασιλιάς της Αθαμανίας γύρω στο 200 π.Χ.) Ο Κωστής γεννήθηκε στην Σπολάϊτα Αγρινίου. Δημοτικό Σχολείο εκεί. Γυμνάσιο στο Αγρίνιο, σπουδές στην Πάντειο.  Δημοσιογράφος στην οικονομική εφημερίδα ΕΞΠΡΕΣ (ρεπορτάζ-ύλη-αρχισυνταξία από το 1975 έως το 2007). Διευθυντής στο γραφείο τύπου της ΓΣΕΒΕΕ (1977-1983). Προϊστάμενος στο Γραφείο Τύπου του ΕΟΜΜΕΧ-Υπουργείο Ανάπτυξης (1984-2007). Μέλος της ΕΣΗΕΑ από το 1978, Της ΠΟΕΣΥ και της IFJ. Έχει διδάξει σε σεμινάρια δημοσιογραφίας, έχει κάνει εισηγήσεις και έχει προεδρεύσει σε συνέδρια δήμων, επιχειρήσεων, οργανώσεων, οργανισμών. Έχει λάβει βραβεία και διακρίσεις από τον «Παρνασσό» και άλλους οργανισμούς. Έχει εκδώσει τις ποιητικές συλλογές: Προσανάμματα. Μπαλάντα για την Ροδάνθη. Το άσπρο σου φόρεμα. Εκ των ένδον. Η Έλλειψή σου Κώνειο. Εαρινή Λύτρωση. Έχει έτοιμα προς έκδοση δύο ποιητικές συλλογές μία συλλογή διηγημάτων, δύο θεατρικά έργα και δύο μυθιστορήματα. Ποιήματά του έχουν δημοσιευτεί σε εφημερίδες και λογοτεχνικά περιοδικά. Διετέλεσε πρόεδρος του Πολιτιστικού και Επιστημονικού Συνδέσμου Αιτωλών και Ακαρνάνων «Κοσμάς ο Αιτωλός». Επίσης πρόεδρος, γενικός γραμματέας, μέλος Δ.Σ. στους Πολιτιστικούς Συλλόγους Σπολάϊτας Αγρινίου και Καταφυλλίου Καρδίτσας.

Κορυφαία τιμητική του βράβευση έγινε το 2014 που παρέλαβε το Ρωσικό Βραβείο Ποίησης από τον Ρώσο Πρέσβη στην Αθήνα για την συνολική του προσφορά στην Ποίηση.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.