«Αναστοχασμός για το 1821, με κρασί ή όχι»

 

«Αναστοχασμός για το 1821, με κρασί ή όχι»

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δυο εβδομάδες συμπληρώνονται σήμερα της έκθεσης πινάκων, εικόνων, βιβλίων  και άλλων αντικειμένων στην γκαλερί της Δημοτικής αγοράς του Αγρινίου.  Πολλοί οι επισκέπτες που θαύμασαν την πληθώρα και πολυχρωμία των πινάκων και πορτραίτων Ηρώων της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

 

Η μεγάλη ποικιλία των εκθεμάτων εντυπωσιάζει τον επισκέπτη που δεν ξέρει τι να πρωτοκοιτάξει. Και τότε ο δημιουργός της έκθεσης Αλέξανδρος Μπάδας επεμβαίνει και καθοδηγεί ξεκινώντας από δεξιά όπου κυριαρχεί η σκοτεινή φιγούρα Σπαρτιάτη πολεμιστή. Στέκει απειλητικός κρατώντας το δόρυ του. Συμβολίζει  την αρχέγονη  Ελληνική πολεμικότητα. Σιγά σιγά περνώντας μέσα από άλλες απεικονίσεις/παραλληλισμούς   φθάνει ο επισκέπτης στο κυρίαρχο θέμα, που είναι η αντίσταση και η αποφασιστικότητα του αγώνα των προγόνων μας πριν 200 χρόνια για να αποτινάξουν τον Τουρκικό ζυγό.

 

Και το κατορθώνουν αυτό με αγώνες και θυσίες όπως αυτή στο Ζάλογγο, που ζωγράφησε ο ίδιος ο καλλιτέχνης Αλέξανδρος. 

 

Όλα τα έργα είναι τοποθετημένα με την σειρά των πολεμικών συγκρούσεων σε στεριά και θάλασσα και πολλές εικόνες είναι άγνωστες στους πολλούς. Αυτό οδηγεί σε δεύτερη ματιά ορισμένων θεμάτων, με τον επισκέπτη να σκέφτεται ότι κάτι του θυμίζει, αλλά δεν είναι σίγουρος αν το διδάχθηκε στο σχολείο ή το ξαναείδε κάπου, σε βιβλίο ή σε κάποιο μουσείο. Η διάρκεια της όμορφης αυτής έκθεσης είναι μόνο δυο εβδομάδων. Σήμερα Σάββατο 31 Ιούλη πέφτει η αυλαία. Κάποιοι που παρέμειναν στην πόλη μπορούν να την επισκεφθούν. 

 

Ακολουθούν πολλές φωτογραφίες  για να πάρουν μια γεύση όσοι δεν μπόρεσαν να επισκεφθούν την έκθεση του συμπολίτη μας ζωγράφου και συλλέκτη Αλέξανδρου Μπάδα. 

 

Η έκθεση «Αναστοχασμός για το 1821» διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου. Καθ’ όλη της την διάρκεια τηρήθηκαν οι κανονισμοί για την πρόληψη της εξάπλωσης της πανδημίας. 

 

Ώρες Λειτουργίας:

Καθημερινά 10:00 – 14:00 & 18:00-21:00 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.