Ο Ξηρομερίτης Ήρωας Κώστας Καπογιωργάκης

 

Ο Ξηρομερίτης  Ήρωας Κώστας Καπογιωργάκης

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας.  Φωτογραφίες από: xiromeronews  & Παντελή Αποστολάκη.


Η Εκδήλωση για τους «Πλαγιώτες και Περατιανούς οπλαρχηγούς και αγωνιστές του 1821,  στον Επαναστατικό Αγώνα του 1821», καθώς και τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Ξηρομερίτη  Ήρωα  Κώστα Καπογιωργάκη έγιναν στην Πλαγιά του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας την Παρασκευή 16 Ιούλη 2021

 

Παραβρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς συνοδευόμενος από τους σεβαστούς Λειτουργούς της Πλαγιάς, Βόνιτσας, Παλαίρου, καθώς και του πατρός Γεωργίου Δέλλα από την Ιερά Μητρόπολη Λευκάδας και Ιθάκης. Από τον Δήμο Ακτίου-Βόνιτσας ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Αποστολάκης, ο Πρόεδρος ΝΠΔΔ κ. Παντελής Αποστολάκης, οι Αντιδήμαρχοι κ. Κώστας Τσακάλης και κ. Δημήτριος Βίτσας, ο εντεταλμένος Σύμβουλος-βοηθός Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κ. Μιχάλης Γούδας, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα. Αγγελική Ρούσση-Ντζιμάνη, ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Πλαγιάς κ. Κώστας Παλιογιάννης, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Βόνιτσας κ. Χρήστος Χασακής, ο Πρόεδρος της Δημοτικής Ενότητας Παλαίρου κ. Αχιλλέας Ρούφης και ο Αντιπρόεδρος της κ. Δημήτρης Σταχτιάρης, ο Αντιπρόεδρος ΝΠΔΔ του Δήμου κ. Ξενοφώντας Καούρας, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι του Δήμου κ. Ανδρέας Καλαντζής και κ. Δημήτρης Παξιννός, ο εν Αποστρατεία Στρατηγός της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Φώτης Ντζιμάνης, η Πρόεδρος της Επιτροπής του Δήμου για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση κα. Κική Παππά, και το μέλος της παραπάνω επιτροπής κα. Λουκία Κακούρη-Αρνή, ο καθηγητής ιστορίας της σχολής Ευέλπιδων κ. Ανδρέας Καστάνης, ο Παθολόγος Ιατρός κ. Σπύρος Αρνής, ο Πρόεδρος του Ομίλου για την UNESCO Πρέβεζας κ. Ευάγγελος Κατσίμπρας, ο ηθοποιός κ. Δημήτρης Βερύκιος, πολλοί κάτοικοι της Πλαγιάς και επισκέπτες από  την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο.

 

Το συντονισμό της εκδήλωσης έφερε εις πέρας ο Αντιπρόεδρος του ΝΠΔΔ Δημοτικός σύμβουλος Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας και Εκπαιδευτικός, Ξενοφώντας Καούρας. 

 

Η εκδήλωση ξεκίνησε στις οκτώ το βράδυ της Παρασκευής 16 Ιούλη χοροστατούν τος στην  Επιμνημόσυνη δέηση του Αρχιεπισκόπου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Κοσμά. Ακολούθησαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής από τον Σεβασμιότατο και τον Δήμαρχο Ακτίου-Βόνιτσας κ. Γεωργίου Αποστολάκη. Έγινε κατάθεση στεφάνων, εψάλη ο Εθνικός Ύμνος και έγιναν οι Χαιρετισμοί για την εκδήλωση από τους επισήμους. 

 

Ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας κ. Γεώργιος Αποστολάκης καλωσόρισε τον Αρχιεπίσκοπο Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τους εκλεκτούς Δημότες και επισκέπτες στην αφιερωμένη στην αγωνιστικότητα της περιοχής για την Λευτεριά της Πατρίδας εκδήλωση.  Ευχαρίστησε τον καλλιτέχνη που έδωσε την ψυχή του στην δημιουργία της τόσο ζωντανής προτομής του τιμώμενου Ήρωα Πλαγιώτη Αντιστράτηγου Κώστα Καπογιωργάκη.

 

Ο Σεβασμιότατος κκ. Κοσμάς μίλησε με θαυμασμό στην ποιότητα εργασίας του γλύπτη Ευάγγελου Τύμπα που τα έργα του είναι Θεόπνευστα και μεταφέρουν μέσα από τις σκαλισμένες μορφές των ηρώων  τα ιδεώδη και την πίστη τους στην Θρησκεία και την Πατρίδα και γίνονται πηγή έμπνευσης αγνών συναισθημάτων σε όποιον τα αντικρύζει.