Τον Ιούνιο του 2021 λειτουργούν 7 εκθέσεις στο Αγρίνιο!

 

Τον Ιούνιο του 2021 λειτουργούν 7 εκθέσεις στο Αγρίνιο!

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Για πρώτη φορά μέσα σε ένα μήνα άνοιξαν τις πόρτες τους στο κοινό του Αγρινίου τόσες εκθέσεις! Η πόλη ζει την κορυφαία της πολιτιστική διαδρομή όλων των εποχών. Ειδικά τον Ιούνιο συν έπεσαν τόσα δρώμενα με επιστέγασμα την ανακήρυξη σε Επίτιμη Δημότη Αγρινίου της Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας  Κατερίνας Σακελλαροπούλου και την επίδοση του κλειδιού της πόλης από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαναστασίου.

Η Δυτική Ελλάδα και το Αγρίνιο συμμετέχουν ενεργά στις Πανελλήνιες εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Ακόμα στις 11 Ιούνη γιορτάζεται η απελευθέρωση, μετά από πολιορκία της πόλης, από Αιτωλοακαρνάνες αγωνιστές. Αλλά έχομε και την επέτειο των εκατό ετών από τον θάνατο του μεγάλου λογοτέχνη που γέννησε η πόλη, του Κωνσταντίνου Χατζόπουλου. (Λόγω της πανδημίας ο περσινός εορτασμός δεν ολοκληρώθηκε και παρατάθηκε μέσα στο 2021.)

1η Έκθεση: «Μνήμη Κώστα Χατζόπουλου»

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Στεγάζεται στην Δημοτική Πινακοθήκη, οδός Βότση κοντά στο Δημαρχείο και τελικά άνοιξε για το κοινό την Τρίτη 25 Μάη. Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 29 Αυγούστου 2021. Λειτουργεί και διαδικτυακά με εικονική περιήγηση στον σύνδεσμο:  http://www.dipinag.gr/pinak…/portfolio/kwstas-xatzopoulos/  Τα εκθέματα παρουσιάζουν μεγάλο ενδιαφέρον και απαρτίζουν την πληρέστερη συλλογή Πανελλαδικά για τον Κ. Χατζόπουλο. Μεταξύ αυτών περιέχονται παλιές φωτογραφίες, προσωπικά αντικείμενα, σπάνια συλλεκτικά βιβλία με έργα του, σπάνια έγγραφα, πορτραίτα του ποιητή, πίνακες και σε περίοπτη θέση δεσπόζει η πρώτη μαρμάρινη προτομή του που ο γλύπτης Κλέαρχος Λουκόπουλος κατασκεύασε το 1956.

O Κώστας Χατζόπουλος με καταγωγή από το Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου γεννήθηκε στο Αγρίνιο το 1868 και πέθανε στην Ιταλία το 1920. Έναν αιώνα μετά τον πρόωρο θάνατό του η ποίησή του συγκινεί τους Έλληνες. Το Αγρίνιο, οι Αγρινιώτες όλοι οι Αιτωλοακαρνάνες τιμούν με περηφάνια τον άξιο λογοτέχνη και ποιητή Κωνσταντίνο Χατζόπουλο. Πίνακες καλλιτεχνών όπως της κα. Βασιλικής Μαραγιάννη, κ. Δημήτρη Παπατρέχα, της Φιλανδής συζύγου του ποιητή κυρίας Sanny Haggman, και άλλων στολίζουν τους τοίχους μιας αίθουσας. Την έκθεση επισκέφθηκε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κα. Κατερίνα Σακελλαροπούλου την 11η Ιουνίου. 

 

2η Έκθεση: «…που με βία μετράει τη γη»

 

 

 

 

 

 


 Με πίνακες Ηρώων του 1821 βρίσκεται λίγο πιο πάνω, στην γκαλερί «Αβράξας» στην οδό Τσικνιά. Καλλιτέχνης ο εικαστικός και σκηνοθέτης Θανάσης Βαλαώρας. Στα εγκαίνια ήταν παρόντες ο κ. Ανδρέας Φίλιας, Αντιπεριφερειάρχης  διοίκησης και ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά του Δήμου  κα. Μαρία Παπαγεωργίου. Επίσης η κα. Βασιλική Μαραγιάννη Πρόεδρος του Φιλολογικού και λογοτεχνικού Ομίλου Αγρινίου «Κώστας Χατζόπουλος», η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου, και πολλοί άλλοι γνωστοί Αγρινιώτες που ενδιαφέρονται για τα κοινά και για τον πολιτισμό. Κορυφαία δημιουργία του καλλιτέχνη Βαλαώρα ο σύνθετος πίνακας «Η άλωση του Βραχωριού».

3η Έκθεση:  « …νιώθω για σε Πατρίδα μου, στα σπλάχνα χαλασμό»  

 

 






 

 

 

 

Με πίνακες των αγωνιστών που πολέμησαν για την κατάληψη του Αγρινίου και το πέτυχαν στις 11 Ιούνη του1821 είναι του καλλιτέχνη Αντώνη Ναστούλη και βρίσκεται στο πρώην κτήριο της Τράπεζας της Ελλάδας. Τα φιλοτεχνημένα από τον Αντώνη πορτραίτα στολίζουν τους τοίχους της ευρύχωρης αίθουσας που χρησιμοποιείται από τον Δήμο για τα Δημοτικά συμβούλια. Κύρια  ομιλήτρια της εκδήλωσης των εγκαινίων ήταν η  Συμβολαιογράφος και Πρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου «Κωνσταντίνος Χατζόπουλος» κα. Βασιλική Μαραγιάννη. Και εδώ ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Φίλιας επέδωσε το μετάλλιο της περιφέρειας σε όσους συμβάλουν στα πολιτιστικά θέματα για τα 200 χρόνια.

 4η Έκθεση: «Η Ελλάδα στη Μεσαιωνική Ευρωπαϊκή και Οθωμανική Χαρτογραφία από το 1453 έως το 1821».

 

 

 

 

 

 Σε αίθουσα του εκθεσιακού  χώρου  της πρώην Δημοτικής Αγοράς φιλοξενείται η Χαρτογραφική έκθεση της Τουρκοκρατούμενης Ελλάδας, του Διδάκτορος του Πανεπιστημίου Κρήτης κυρίου Ιωάννη Νεραντζή. Η διοργάνωση έγινε από τον Δήμο και την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Ο κύριος Νεραντζής μοίρασε σε όλους τους επισκέπτες βιβλιοδετημένη μελέτη του με τίτλο «το Βραχώρι εκάη», η πόλη Βραχώρι/Αγρίνιον στην επανάσταση του 1821. (η έκδοση έγινε από το Αγριώνιον Αρχείον ιστορίας και αρχαιολογίας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας).

 

5η Έκθεση έκθεση: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάτε καλά»




  Φιλοξενείται σε άλλη αίθουσα του εκθεσιακού κέντρου και έχει τίτλο: «Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάτε καλά», Διοργανώθηκε από το Λαογραφικό-Ιστορικό & Φιλολογικό Μουσείο Αιτωλοακαρνανίας με έδρα στο Αγρίνιο, σε συνεργασία με τον Δήμο και την Περιφέρεια. Τα εγκαίνια των δυο παραπάνω εκθέσεων έγιναν την ίδια μέρα και συγκέντωσαν πλήθος Αγρινιωτών επισκεπτών. Ο κ. Ανδρέας Φίλιας απένειμε το μετάλλιο στους διοργανωτές κ. Ιωάννη Νεραντζή και κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου. Τα πλούσια εκθέματα του Μουσείου εντυπωσιάζουν τον επισκέπτη.

6η ‘Εκθεση: «Οι δικοί μας ήρωες». 

 





 

 

 Λειτουργεί στο Παπαστράτειο Αρχαιολογικό Μουσείο Αγρινίου. Στον περίβολο έχουν αναρτηθεί τα πορτραίτα των Αιτωλοακαρνάνων αγωνιστών του 1821 που πολέμησαν στην Δυτική Ρούμελη όλα τα χρόνια μέχρι την απελευθέρωση το 1829. Η  έκθεση διοργανώθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλ/νίας και Λευκάδας σε συνεργασία με τον Δήμο. Ομιλητής ο κ. Ιωάννης Νεραντζής διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Κρήτης. Τα πορτραίτα των πρωταγωνιστών προγόνων μας έξω από το Μουσείο για όλο το 2021, θα προσθέτουν μια νότα ομορφιάς αλλά και μνήμης  στην βόλτα των Αγρινιωτών και επισκεπτών  γύρω από το πάρκο.

7η Έκθεση:  «Χοϊκοί και Αθάνατοι»




 

 

  (Χοϊκός, φτιαγμένος από χώμα-χωμάτινος)  του γλύπτη κ. Ευάγγελου Τύμπα που διοργάνωσε ο Δήμος Αγρινίου στην μεγάλη εκθεσιακή αίθουσα της πρώην Δημοτικής Αγοράς Ο εμπνευσμένος καλλιτέχνης προσεγγίζει το Ηρωικό 1821 και την Ελληνική Επανάσταση μέσα από τις αριστουργηματικές γλυπτικές δημιουργίες του. Ο σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμάς έκανε τα εγκαίνια τελώντας τον καθιερωμένο αγιασμό. Ομιλήτρια η  κα. Ράνια Σταθοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Όλες οι εκθέσεις γίνονται σε συνδυασμό με τις επετείους και πολλές άλλες θα ακολουθήσουν. Στο κέντρο του Αγρινίου περπατώντας από έκθεση σε έκθεση μπορεί κάποιος να κάνει μια αλησμόνητη διαδρομή στον χώρο και στον Χρόνο.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”