Επιθεώρηση από το Ε.Α.Γ.Μ.Ε. στο ρήγμα του δρόμου στο Μπαμπαλιό Αμφιλοχίας

 

Άμεση ήταν η ανταπόκριση της «Ελληνικής Αρχής Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών»-πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.-στο κάλεσμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για γνωμοδότηση σχετικά με το ρήγμα που παρουσιάστηκε με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Μπαμπαλιό του Δήμου Αμφιλοχίας. 

 

Ο Διευθυντής του Ε.Α.Γ.Μ.Ε. κ. Νικολάου ήρθε ο ίδιος για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα σήμερα 14η Ιανουαρίου συνοδευόμενος από τον Δόκτορα Γεωλογίας κ. Παναγιώτη Πάσχο. Στο σημείο του ρήγματος πλησίον της κοινότητας Μπαμπαλιού τους περίμεναν εκ μέρους της Περιφέρειας ο Μηχανικός κ. Χρήστος Πέτρας και η μηχανικός κα. Βιβή Λαγού Επιστημονική συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Μαυρομάτη και εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο Αντιδήμαρχος Έργων, Ύδρευσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Νίκας και ο Αντιδήμαρχος Καθαρισμού-Φωτισμού και Πράσινου κ. Λεωνίδας Κατσαντάς. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης οδήγησε την ομάδα των εμπειρογνωμόνων στο ρήγμα πάνω στην πλαγιά του λόφου και στην συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί ρήγματα στο έδαφος κάτω από τον δρόμο μέχρι και περίπου 50 μέτρα υψομετρικής διαφοράς. Η ομάδα επιθεώρησε και τα τεχνικά έργα κατά μήκους του οδοστρώματος που κατασκευάστηκαν προ πενήντα ετών. Οι κύριοι Νικολάου και Πάσχος κατατοπίστηκαν πλήρως από τον μηχανικό κ. Πέτρα για την προϊστορία του ρήγματος στο σημείο αυτό και για τις εργασίες που έγιναν για την ασφαλή αποκατάσταση της συγκοινωνίας, στον μοναδικό αυτό άξονα που συνδέει την μεγαλύτερη πόλη του Νομού το Αγρίνιο με την ενδοχώρα.

 

 

Ο Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ σύντομα θα επιδώσει στους αρμόδιους φορείς, περιφέρεια και Δήμο Αμφιλοχίας, την σημερινή μελέτη στον χώρο και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του για εργασίες που πιθανόν θα πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων.

 

Αν και το πρόγραμμα των επιθεωρητών του Ινστιτούτου και των μηχανικών της περιφέρειας κυρίας Λαγού και κυρίου Πέτρα είναι γεμάτο, ιδιαίτερα το τελευταίο διάστημα, δεν αρνήθηκαν να επισκεφθούν και ένα ακόμη σημείο όπου υπάρχει κίνδυνος κατολίσθησης. 

 

 

Δέκα χιλιόμετρα πιο πάνω στην κοινότητα Μαλεσιάδας μόλις 200 μέτρα πριν το χωριό σημειώνονται τα τελευταία χρόνια κατολισθήσεις πάνω και κάτω από το νεκροταφείο του χωριού.

 

 

Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μαλεσιάδας κ. Θωμάς Σκόνζος έδειξε τα σημεία αυτά στους γεωλόγους του ΕΑΓΜΕ καθώς και την υποχώρηση του εδάφους προς το ποτάμι, πολύ κοντά στον δρόμο, μόλις ένα μέτρο από την άκρη του.

 

Στο σημείο αυτό δεν υπάρχει προστατευτική δοκός και είναι θαύμα πως δεν έχουν πέσει ακόμη αυτοκίνητα στον 40μετρο γκρεμό…

 

Μια τοιχοποιία που προϋπήρχε  κατά μήκος του δρόμου, έχει πέσει από χρόνια στο ποτάμι αποκάτω.

 

Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Νικολάου και ο γεωλόγος κ. Πάσχος συζήτησαν με τον Πρόεδρο της Μαλεσιάδας σχετικά με ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν για την προστασία του δρόμου από το ποτάμι καθώς και για αποστραγγιστικά αυλάκια στο πάνω μέρος του νεκροταφείου και τοιχίου ύψους δύο μέτρων και μήκους όσο χρειαστεί, περίπου εκατό μέτρων, για να συγκρατεί τις  καταπτώσεις χώματος και θάμνων από το πρανές.

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”