Ολοκληρώθηκε το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου

 


Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στο Αγρίνιο το Σάββατο απόγευμα της 4ης Οκτθβρίου ολοκληρώθηκαν οι διήμερες χορωδιακές παραστάσεις που διοργανώθηκαν για 6η συνεχή  χρονιά στην πόλη.

Ο «μόνιμος» παρουσιαστής κύριος Αλέξης Κωστάλας για δεύτερη βραδιά «άντλησε» μέσα από τις τόσες αναμνήσεις του παλιά «περιστατικά» που είναι πάντα επίκαιρα για να ενθουσιάσουν το κοινό όταν τα διηγείται με τον ιδιαίτερο και χαρισματικό του τρόπο!

Ένα απ’ όλα που διηγήθηκε ήταν όταν κάποτε σε μια παράσταση του Σαίξπηρ κάποια κυρία τον ρώτησε αν είναι αυτός ο κύριος…Σαίξπηρ!

Της είπε ότι απέχουν χρονολογικά κάποιους αιώνες, αργότερα διηγήθηκε στο ακροατήριο το «περιστατικό» και μια κυρία πολύ χαρούμενη πετάχτηκε επάνω και είπε: «Εγώ ήμουν που σας ρώτησα!!!»

Φυσικά το κοινό έμεινε άναυδο από τις…γνώσεις της κυρίας!

Όπως και την προηγούμενη βραδιά, προλόγισε όλες τις χορωδίες και μίλησε για την ιστορία τους, την πολλών δεκαετιών ή και αυτών που είναι «νεοσύστατες» μόνο 1-2 χρόνων αλλά δεν υστερούν σε ποιοτική απόδοση και αν δεν το έλεγε κανείς δεν θα το αντιλαμβανόταν!   

Την δεύτερη ημέρα συμμετείχαν οι παρακάτω χορωδίες:

     1Η Χορωδία Δημοτικού Τραγουδιού «Ο Αριστείδης Μόσχος» με μαέστρο τον κ. Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο.

     2. Η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής του Δημοτικού Ωδείου Ευρωστίνης με μαέστρο τον κ. Νικόλαο Μπούζα.

     3. Η Χορωδία «Χοράνθη» του πολιτιστικού Συλλόγου Ξυλοκάστρου με μαέστρο τον κ. Νικόλαο Μπούζα.

     4. Η Χορωδία «Το Περιβόλι του Αγίου Λαζάρου» της Δρομολαξιάς Λάρνακας με μαέστρο τον κ. Ανδρέα Γερολέμου. (Η Χορωδία που μας ήρθε από την Κύπρο έδωσε δυο παραστάσεις. Την Παρασκευή και το Σάββατο).

     5. Η Χορωδία του Μουσικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Ευρωπού Παιονίας Γιαννιτσών με μαέστρο τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο.

     6. Η Χορωδία του Πολιτιστικού Κέντρου Εργαζομένων και Συνταξιούχων του Ο.Τ.Ε. Ιωαννίνων με μαέστρο τον κ. Μιχάλη Ντέμσια.

     7. Η Χορωδία Γυναικών του Αγίου Ιωάννη Προδρόμου του Δήμου Σκύδρας με μαέστρο τον κ. Αντώνη Παπαδόπουλο.

8   8. Η Χορωδία του Λυκείου Ελληνίδων του Πύργου με μαέστρο την κα. Κωνσταντίνα Σακκά-Κυρίτση.

     9. Η Χορωδία «Χιόνι» του Βροντάδου Χίου με μαέστρο την κα. Σόφη Κώττη.

     10. Η Χορωδία του Συλλόγου Μικρασιατών Ευόσμου Θεσσαλονίκης με μαέστρο τον κ. Γιάννη Τσάμη. Να σημειώσουμε εδώ ότι μέλη της Χορωδίας επισκέφθηκαν το Αγρίνιο και πέρυσι στα πλαίσια της διοργάνωσης του 5ου Πανελληνίου Ανταμώματος των Μικρασιατικών Συλλόγων προσφύγων που έγινε στην πόλη και που ήταν από τα πιο πετυχημένα ανταμώματα!

    11. Η Χορωδία Canto Αλλιώς του Ωδείου ‘Αλφα με μαέστρο την κα. Μαρία Λατσίνου.

    12. Η Μιτή Χορωδία του Πολιτιστικού Συλλόγου Χλομού Κερκύρας με μαέστρο τον κ. Σπύρο Λαυράνο.   

Η  Καλλιτεχνική Διευθύντρια κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου και οι συνεργάτες της, ευχαρίστησαν όλους όσους παρακολούθησαν το 6ο Φεστιβάλ Χορωδιών και όλους όσους ταξίδεψαν στο Αγρίνιο από τις πόλεις τους-μικρές ή μεγάλες-για να συμμετάσχουν και να μεταφέρουν εδώ στην Δυτική Ελλάδα την κουλτούρα τους.

 Όλοι ευχήθηκαν καλή συνέχεια στον θεσμό και καλή επάνοδο στο 7ο Φεστιβάλ του χρόνου.

 Όπως και την προηγούμενη βραδιά σε κάθε συμμετάσχουσα Χορωδία

Προσφέρθηκε το αναμνηστικό έμβλημα του Φεστιβάλ και άλλα δώρα από την περιοχή του Αγρινίου.

Τις επιδώσεις έκαναν επί σκηνής ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας κύριος Αθανάσιος Παπαθανάσης, ο Πρόεδρος του Δη.Πε.Θε. κ. Ανδρέας Σκαρτσάρης, ο Αντιδήμαρχος με  αρμοδιοτήτες της Διεύθυνσης Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης κύριος Παναγιώτης Μαρνέζος, η Διοργανώτρια και Δημοτική Σύμβουλος κυρία Χρύσα Τασολάμπρου και συνεργάτες της στην οργάνωση και διεξαγωγή του Φεστιβάλ.

Να υπενθυμίσουμε ότι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Χορωδιών γίνεται από τη Χορωδία «Αγία Σκέπη», σε συν διοργάνωση με τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας (ΠΔΕ) και την ΠΕΔΔΕ, ενώ τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού, του Υπουργείου Τουρισμού και της Πρεσβείας της Κύπρου στην Ελλάδα. Χορηγοί Επικοινωνίας ήταν η ΕΡΤ3 και η ΕΡΤ Πάτρας.

Το καλλιτεχνικό αυτό γεγονός ήταν αφιερωμένο στη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη, και κατ’ αυτόν τον τρόπο τιμήθηκε το έργο και η μνήμη του.

Και κάτι τελευταίο, αλλά όχι αμελητέο, είναι ότι κατά το διήμερο πολύτιμη και σωτήρια-για οποιανδήποτε ανάγκη υγείας και όχι μόνο-ήταν η παρουσία πολυμελούς κλιμακίου του Ερυθρού Σταυρού του παραρτήματος Αγρινίου.


















































Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χωριά του Βάλτου πριν 500 χρόνια

Μνημόσυνο Μακαριστού Μητροπολίτη Κοσμά στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

Ο νέος Σύλλογος «Το Ζαπάντι» έκοψε την πρώτη του πίτα.