Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την νόσο Alzheimer στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου στο κτήριο της πρώην τράπεζας της Ελλάδος, συνδιοργανώθηκε επιστημονική εσπερίδα από τον Δήμο και την Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, με ομιλήτρια την Δρ. Παρασκευή Σακκά, το βράδυ της Κυριακής 21ης Σεπτεμβρίου.




Ο μήνας Σεπτέμβριος έχει καθιερωθεί διεθνώς ως Παγκόσμιος Μήνας για τη νόσο Alzheimer.

Πρόκειται για μια διεθνή εκστρατεία που έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τη νόσο Αλτσχάιμερ και τις άλλες μορφές άνοιας, καθώς και την αντιμετώπιση του στίγματος που τις περιβάλλει.

Κάθε χρόνο στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Μήνα Alzheimer, η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών και πολλές οργανώσεις Alzheimer σε όλο τον κόσμο, διοργανώνουν εκδηλώσεις και δράσεις για την ενημέρωση του κοινού και την υποστήριξη ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους.

(Τα προηγούμενα χρόνια από το 1994 που καθιερώθηκε έως το 2016 γιορταζόταν η Παγκόσμια ημέρα για την νόσο στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ από το 2017 και μετά επικράτησε όλος ο Σεπτέμβριος να είναι ο Παγκόσμιος Μήνας της νόσου Αλτσχάιμερ)




Το Τμήμα Υποστήριξης του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας του Δήμου Αγρινίου, έχοντας ως στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών σχετικά με την νόσο, συνεργαζόμενο με την Πρωτοπόρα Εταιρεία Alzheimer Αθηνών, διοργάνωσαν την επιστημονική εσπερίδα με κεντρική ομιλήτρια την Δρ. Παρασκευή Σακκά, Νευρολόγο,  Ψυχίατρο, Πρόεδρο της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών και Πρόεδρο του Εθνικού Παρατηρητηρίου για την Άνοια και τη Νόσο Alzheimer.

Το θέμα που ανέπτυξε ήταν:  «Η νόσος Alzheimer στην Ελλάδα σήμερα».

Η Αρμόδια Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου για Το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας κυρία Γεωργία Μπόκα καλωσόρισε στην εσπερίδα την ομιλήτρια Δόκτορα Παρασκευή Σακκά, και όλους τους καλεσμένους στην γεμάτη αίθουσα.

Η συντονίστρια κυρία Βασιλική Καρδαρά, Τ.Ε. Κοινωνικής Εργασίας του Δήμου Αγρινίου, κάλεσε τον εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνού, Αιδεσιμολογιώτατο Πρωτοπρεσβύτερο Ιωάννη Γκιάφη, Πολιτικό Επιστήμονα, Θεολόγο και Προϊστάμενο του Ιερού Ναού Αγίου Χριστοφόρου Αγρινίου για έναν χαιρετισμό.

Ο Πατέρας Ιωάννης απηύθυνε τον χαιρετισμό του και πληροφόρησε ότι: «Στην Ιερά Επισκοπή Αθηνών υπάρχει  με πρωτοβουλία και ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου μας το Καρέλλειον ίδρυμα, το οποίο είναι υπεύθυνο για ανθρώπους που νοσούν από Alzheimer, καθώς και για τους φροντιστές τους». Ευχήθηκε καλή ευόδωση στους στόχους της πολύ ενδιαφέρουσας εσπερίδας. (Σημ. 1η)

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Αγρινίου κ. Γεώργιο Αγραφιώτη,


και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου κύριο Κωνσταντίνο Ζώη.

Ακολούθησε η ομιλία της διακεκριμένη επιστήμονος κυρία Σακκά που   μίλησε επί μια ώρα και ανέλυσε απλά, με κατανοητά από όλους λόγια, για τα συμπτώματα της νόσου, τους παράγοντες κινδύνου για την πρόκλησή της, τις φαρμακευτικές θεραπείες της, το πόσο είναι σήμερα ξεκάθαρο ότι η άνοια είναι ένα σημαντικό ζήτημα της Δημόσιας υγείας και τον σκοπό των ομάδων πρόληψης.

Συγχρόνως με την κατατοπιστική ομιλία της πρόβαλε εικόνες και πίνακες με ποσοστά στις οθόνες της αίθουσας.

Ανέλυσε και ένα φλέγον ζήτημα που οι άνθρωποι το «αφήνουν για αργότερα» μέχρι που πλέον θα είναι αργά για να μπορούν οι ίδιοι να αποφασίσουν…

Αυτό έχει να κάνει με την διαθήκη ατόμου, που ήδη πάσχει από την νόσο και χάνει σταδιακά την ικανότητα διαχείρισης των υποθέσεών του…






Η κυρία Σακκά παρότρυνε τους ακροατές να φροντίσουν, υπογράφοντας για την «Άμεση ψήφιση και εφαρμογή του νόμου για τα δικαιώματα των ατόμων με άνοια και των φροντιστών τους».

Στο ειδικό περιοδικό έντυπο της Εταιρείας Alzheimer Νο. 72 του Σεπτεμβρίου-Νοεμβρίου 2025 (το οποίο διανέμεται δωρεάν και το παρέλαβαν όλοι εισερχόμενοι στην αίθουσα), στην σελίδα 18 υπάρχει QR Code. Μπορεί ο κάθε ενδιαφερόμενος να το σκανάρει και να ψηφίσει διαδικτυακά.

Ακόμα μπορεί να βρει οδηγίες αν επισκεφθεί το: www.alzheimerathens.gr      


 Μετά την ομιλία της η κυρία Σακκά απάντησε σε πολλές και ποικίλες ερωτήσεις που της τέθηκαν από το ακροατήριο.

Ήταν μια άκρως ενδιαφέρουσα εκδήλωση και μακάρι να ιδρυθεί και στο Αγρίνιο αρμόδιο κέντρο, όπως υπάρχουν και σε άλλες 15 πόλεις της Ελλάδος.

Σημ. 1η Η Αρχιεπισκοπή Αθηνών, δεδομένης της κοινωνικής ευαισθησίας που ανέκαθεν την διέκρινε και την διακρίνει, με αυξημένα τα αισθητήρια της, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ανάγκες των ηλικιωμένων και όχι μόνο, δημιούργησε μέσω του Φιλανθρωπικού Οργανισμού «Αποστολή», την Ολοκληρωμένη Μονάδα Αντιμετώπισης Νόσου Alzheimer & Συναφών Παθήσεων «Καρέλλειο», στο Χαλάνδρι Αττικής.

Η Μονάδα, επιτελεί έργο σε πολλαπλά επίπεδα και προσπαθεί να σταθεί δίπλα στον άνθρωπο σε πολλές καταστάσεις. Είναι έτσι προσαρμοσμένη, ώστε να προσφέρει υπηρεσίες στο άτομο που πάσχει από άνοια, στους συγγενείς του, στην κοινότητα, αλλά και στον γενικό πληθυσμό και ουσιαστικά αποτελείται από ένα Οικοτροφείο και ένα Κέντρο Ημέρας.

Παρέχει εξειδικευμένες και υψηλού επιπέδου υπηρεσίες φιλοξενίας, ιατρικής παρακολούθησης και θεραπείας, ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και εργοθεραπείας προς τους ασθενείς με άνοια και τους περιθάλποντές τους. Επιπλέον αποτελεί ένα χώρο κοινωνικής συνεύρεσης, δημιουργίας και επικοινωνίας.(πληροφορίες από: ΜΚΟ Αποστολή-ΜΚΟ apostoli)












 

Α.Κ.Κ.

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τα χωριά του Βάλτου πριν 500 χρόνια

Ο Αγρινιώτης γλύπτης των Ηρώων του 1821

Φιλολογικό Μνημόσυνο στην μνήμη του Λιθοβουνιώτη Δημήτρη Αλεξανδρή