Όλες οι λεπτομέρειες για το 5ο Αντάμωμα Μικρασιατών στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το 5ο Πανελλήνιο αντάμωμα Μικρασιατών πραγματοποιήθηκε στο Αγρίνιο το Σάββατο 29 Ιούνη του 2024 συνδιοργανωμένο από την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας (Ο.Π.Σ.Ε.) τον Σύλλογο Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, τον Δήμο Αγρινίου και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. 

Στον Άγιο Κωνσταντίνου Αγρινίου και στο Ιστορικό παλιό Δημοτικό Σχολείο, κτισμένο την δεκαετία του 1920 με αγώνα και θυσίες των Μικρασιατών προσφύγων,  έγινε η συνάντηση των Προέδρων των δεκάδων Μικρασιατικών Συλλόγων που ήρθαν από όλα τα μέρη της Ελλάδας για το 5ο κατά σειρά αντάμωμα.

Ένα αντάμωμα που κατά γενική ομολογία μπορεί να χαρακτηρισθεί το μεγαλύτερο και πιο επιτυχημένο όλων τον προηγούμενων, πήρε βαθμό 11 με άριστα το 10-καθώς ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ΟΠΣΕ-από την αρμόδια κριτική επιτροπή και έθεσε πολύ ψηλά το πήχη για τα επόμενα ανταμώματα!

Με επικεφαλής τον Πρόεδρο της  Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδος (ΟΠΣΕ) « Federation of Refugee Associations of Greece» (F.R.A.G) κύριο Αντώνη Οραήλογλου, (Σημ. 1η) από τις τέσσερες το απόγευμα του Σαββάτου 29 Ιουνίου άρχισαν να καταφθάνουν στο Σχολείο που είναι η έδρα του «Συλλόγου Μικρασιατών Προσφύγων Αιτωλοακαρνανίας» και «Συλλόγου Ποντίων Νομού Αιτωλοακαρνανίας Δημήτρης Ψαθάς», οι αντιπροσωπείες από τους συμμετέχοντες συλλόγους.

Η κυρία Κυριακή Ιωακειμίδου μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου ξενάγησε τους φιλοξενούμενους στον χώρο του Δημοτικού Σχολείου και μίλησε για το χτίσιμό του που έγινε από τους ίδιους τους πρόσφυγες. 


Εθελόντριες κυρίες πρόσφεραν ποικίλα πεντανόστιμα εδέσματα αναψυκτικά και νερά στους περίπου εκατό συμμετέχοντες στην συνάντηση-ενημέρωση.Κάποιοι έφθασαν με καθυστέρηση λόγω αποστάσεων από την έδρα τους, ο πρόεδρος τους έδωσε «πολύτιμο» χρόνο από το «σφιχτό» πρόγραμμα, ώστε να παρακολουθήσουν από την αρχή την εναρκτήρια σύσκεψη.


Η Πρόεδρος του οργανωτή Συλλόγου Μικρασιατών Αιτωλοακαρνανίας κυρία Ανδριάνα Γκούρλια καλωσόρισε τον Πρόεδρο και την αντιπροσωπεία της ΟΠΣΕ και όλους τους επικεφαλής των συμμετασχόντων συλλόγων.

 

Ξεκίνησαν την εκδήλωση αφού τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη δύο σημαντικών στελεχών της Ομοσπονδίας που πέθαναν την χρονιά που πέρασε.

 Η κυρία Γκούρλια στο καλωσόρισμά της μεταξύ των άλλων είπε: «Σας καλωσορίζουμε στο αντάμωμα στο Αγρίνιο, είμαστε πάρα πολύ χαρούμενοι, είχαμε μεγάλη αγωνία και περιμέναμε με μεγάλη ανυπομονησία να έρθετε. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την Ομοσπονδία Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας  που μας εμπιστεύθηκε και μας ανέθεσε αυτή την τόσο σπουδαία διοργάνωση. Δεν θα σας κουράσω με πολλά λόγια, σας ευχαριστώ όλους, έναν-έναν ξεχωριστά που ήρθατε εδώ. Και ελπίζουμε να τα καταφέρουμε να φανούμε αντάξιοι της εμπιστοσύνης που μας έδειξε η ΟΠΣΕ και να κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε η φιλοξενία που θα βιώσετε στο Αγρίνιο να σας μείνει αξέχαστη. Ελπίζουμε να τα καταφέρουμε. Καλώς ήρθατε!»

Ο Πρόεδρος της ΟΠΣΕ κύριος  Αντώνης Οραήλογλου ανταπάντησε στην Πρόεδρο με τα λόγια:

«Για την ώρα θα ευχαριστήσουμε την Ανδριάνα και όλο το Διοικητικό Συμβούλιο που μας κάλεσαν, που τα οργάνωσαν όλα αυτά. Και απλά η Ανδριάνα και οι συνεργάτες της θα περιμένουν στο τέλος της σημερινής βραδιάς την απονομή της βαθμολογίας. Αυτό θα γίνει μετά. Για την ώρα σας ευχαριστούμε που μας καλέσατε και για όλα αυτά που μέχρι τώρα έχετε κάνει». 

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε τα παρακάτω:

«Φίλοι και συμπατριώτες καλησπέρα σας. Καλώς ανταμώσαμε και φέτος στην Πανελλήνια αυτή συνάντηση που έχει γίνει θεσμός και αισθανόμαστε όλοι περήφανοι γι’ αυτόν τον θεσμό. Θα αλλάξουμε όμως τον τίτλο, το Συνάντηση των Προέδρων, από το επόμενο θα είναι συνάντηση των αντιπροσώπων. Είναι τελείως τυπικό». 

 

Συνέχισε ευχαριστώντας όλους και προχώρησε σε άλλα θέματα. Κατατόπισε τους παραβρισκόμενους συνέδρους για την διενέργεια και τον προγραμματισμό της 5ης Πανελλήνιας συνάντησης των Συλλόγων, έκανε περιληπτική αναφορά στα συμβάντα από την προηγούμενη μέχρι την τωρινή, και προσδιόρισε τον χρόνο για την Γενική Συνέλευση. Έδωσε τον λόγο σε αρκετούς από τους αντιπροσώπους-πλέον-Συλλόγων για να εκφράσουν τις απόψεις τους και τις προτάσεις τους για τον καθορισμό τόπου και Συλλόγου που θα αναλάβει το επόμενο 6ο αντάμωμα.

Ακούστηκαν  πολύ ενδιαφέρουσες προτάσεις από τους αντιπροσώπους Συλλόγων  Ηρακλείου Κρήτης, Νεάς Σμύρνης, Φιλοθέης-Αμαρουσίου και Κοζάνης.
Ο Πρόεδρος τους ευχαρίστησε όλους για την αμεσότητα των αιτημάτων διεξαγωγής του επόμενου ανταμώματος. Και ανακοίνωσε ότι η ΟΠΣΕ θα μελετήσει όλες τις προτάσεις που θα κατατεθούν επισήμως, μέσω αλληλογραφίας-email, και η Ομοσπονδία θα αποφανθεί αφού τις μελετήσει. 
Επακολούθησε ανταλλαγή δώρων από τον οργανωτή σύλλογο στους συνέδρους και από εκείνους με αντιπροσωπευτικά της περιοχής τους δώρα, όπως ενθύμια, ημερολόγια των συλλόγων, βιβλία και άλλα πολλά.

Και καθώς «στένευε» το χρονικό όριο για την «Πατινάδα» των χορευτών, παρακάλεσε να περάσουν οι σύνεδροι στην πλατεία μπροστά από το Δημοτικό Σχολείο για την κατάθεση στεφάνων στο μνημείο. (Σημ. 2η)    

Ο Τελετάρχης του Δήμου Αγρινίου κύριος Χαράλαμπος Τσάμης επιμελήθηκε της κατάθεσης στεφάνων, τα οποία κατέθεσαν στο Μνημείο Προσφύγων του Αγίου Κωνσταντίνου οι:

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αγρινίου κ. Βασίλειος Φωτάκης, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Δαουτίδης, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Αγίου Κωνσταντίνου κ. Γεώργιος Σταύρου, ο Πρόεδρος  της Ομοσπονδίας Προσφυγικών Σωματείων Ελλάδας κ. Αντώνης Οραήλογλου και ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων Νοτίου Ελλάδας και Νήσων της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και Πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Μπαμπαλιού Δήμου Αμφιλοχίας Αιτωλοακαρνανίας κ. Θεοφάνης Κοντοχρήστος.

Σε ναυλωμένο λεωφορείο και ιδιωτικά αυτοκίνητα επιβιβάστηκαν οι Πρόεδροι/σύνεδροι και μετέβησαν στην Πλατεία Ανδρέα Παναγοπούλου-γνωστή ως συντριβάνι-στο κέντρο του Αγρινίου από όπου ξεκίνησαν οι χορευτές την «Πατινάδα».