Το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 στο Αγρίνιο

 


Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στις 10 & 11 Ιούνη έγιναν στο Αγρίνιο εκδηλώσεις τιμώντας την επέτειο της κατάληψης της ευημερούσας περιοχής του Βραχωρίου από τους επαναστατημένους Έλληνες το 1821.

Ήταν μια σημαντική νίκη, μόλις δυόμιση μήνες από το ξέσπασμα της Εθνεγερσίας, όταν οι πρόγονοί μας ξεσηκώθηκαν βάζοντας «το κεφάλι στο σακούλι», γνωρίζοντας ότι δεν υπήρχε επιστροφή γι’ αυτούς στην Τουρκική «νομιμότητα», δηλαδή στην εφ’ όρου ζωής σκλαβιά…

Πολέμησαν τον αγώνα της ζωής τους και πολλοί από αυτούς έπεσαν στις μάχες τα επόμενα χρόνια, πριν προλάβουν να χαρούν την πολυπόθητη ελευθερία.

Αυτό 203 χρόνια μετά, επιβάλλεται να εξακολουθούμε να το θυμούμαστε και να το γιορτάζουμε, ώστε το παράδειγμα των αγωνιστών του 1821 να παραμένει ζωντανό στην μνήμη των νεότερων γενεών, που δεν γνώρισαν τα δεινά του πολέμου και της κατοχής της χώρας από ξένους επιδρομείς.

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων μνήμης και τιμής για τους χιλιάδες πατριώτες που θυσιάστηκαν, η πόλη του Αγρινίου αποτίνει φόρο τιμής τιμώντας τους νεκρούς Ήρωες και τα Εθνικά μας σύμβολα, την Ελληνική Σημαία και φέτος για πρώτη φορά το Λάβαρο της Ελληνικής Επανάστασης. (πιστό αντίγραφό του).

Από την Αγία Λαύρα και τα μαρτυρικά Καλάβρυτα, ταξίδεψε στο Αγρίνιο συνοδευόμενο τιμητικά από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων κύριο Ευθύμιο Τζόβολο και άγημα φουστανελοφόρων. 

Η έλευση του Ιστορικού Συμβόλου του Έθνους στο Αγρίνιο ήταν αποτέλεσμα της φιλίας και καλής συνεργασίας που διατηρούν οι Δήμαρχοι του Αγρινίου και των Καλαβρύτων. Μετά από αίτημα του κυρίου Παπαναστασίου, ο συνάδελφός του Δήμαρχος κύριος Αθανάσιος Πααπααδόπουλος ανταποκρίθηκε θετικά.

Και έτσι κάτω από το Ιερό Κειμήλιο ξεκίνησε στο Αγρίνιο η απόδοση τιμών στο μνημείο της 11ης Ιουνίου, η επιμνημόσυνη δέηση, η κατάθεση στεφάνων και η μεγαλειώδης παρέλαση που ακολούθησε στο κέντρο του Αγρινίου.

Παρέλαση που χειροκροτήθηκε από την εξέδρα των επισήμων και εκατοντάδες παραταγμένους Αγρινιώτες πολίτες  στην Παπαστράτου, στην Πλατεία Δημοκρατίας και στην Χαριλάου Τρικούπη.

Με επικεφαλής το Λάβαρο της Επανάστασης και την τιμητική συνοδεία του, παρέλασαν εκατοντάδες μαθητές των πάνω από είκοσι Δημοτικών  Σχολείων και γυμνασίων καθώς και πολλοί σύλλογοι με Εθνικές φορεσιές.

Στην πλατεία ακολούθησε μουσικό δρώμενο με τίτλο «το Βραχώρι εκάη». Με πυρσούς άναψαν άνδρες ντυμένοι με παραδοσιακές στολές τέσσερους βωμούς στο κέντρο της πλατείας. Φλόγες έλαμψαν σε αναπαράσταση του καψίματος του Βραχωριού κατά την κατάληψή του από τις ενωμένες δυνάμεις των οπλαρχηγών της Δυτικής χέρσου Ρούμελης στις 11 Ιουνίου του 1821, ενώ σκόρπιοι πυροβολισμοί ακούγονταν από τις «πιστόλες» των φουστανελοφόρων βαριά οπλισμένων «πολεμιστών» που έφεραν σπάλες, γιαταγάνια και κουμπούρια στα σελάχια τους.

Η μουσική από τους εξαιρετικούς καλλιτέχνες πλημμύρισε την πλατεία, που σύντομα γέμισε με εκατοντάδες κόσμο, καθώς επέστρεφαν και οι μαθητές που τερμάτισαν την παρέλαση λίγο πιο κάτω στο συντριβάνι.

Και έτσι κύλησε η πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων για την ιστορική για το Αγρίνιο επέτειο.

 


























Α.Κ.Κ.

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”