Οι Αγελάδες της...Αθήνας το 2006

 

 Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 Τέτοια εποχή πριν 18 χρόνια στο κέντρο της Αθήνας "έβρεξε" ...αγελάδες!

Ένα θέαμα που αντιμετώπισαν με έκπληξη οι Αθηναίοι αλλά περισσότερο οι επαρχιώτες που πήγαν για δουλειές τους στην Αθήνα.

Τις συναντούσε κανείς σε δρόμους και πλατείες για τρεις μήνες, Ιούνιο-Ιούλιο και Αύγουστο του 2006. Τοποθετήθηκαν παντού από το αεροδρόμιο μέχρι την Ομόνοια-Κολωνάκι-Σύνταγμα-Κάνιγγος-Κηφισιά. Σε στάσεις του μετρό και σε νοσοκομεία!

Κάθε αγελάδα είχε τον "χορηγό" της που πλήρωσε "χοντρά" λεφτά για να του την φέρουν στα...μέτρα της επιχείρησής του-με σκοπό την διαφήμιση-οι διάφοροι "φτασμένοι" και μη καλλιτέχνες.

Ήταν η "παρέλαση της αγελάδας", μια διοργάνωση που πλημμύρισε με πλαστικές αγελάδες 30 πόλεις στον κόσμο.  

Πολλοί άνθρωποι φωτογραφίζονταν με χαμόγελα δίπλα τους ή τις φωτογράφιζαν μόνες τους όπως έκανα κι εγώ.

Καθώς η "επέλαση" των από fiber glass  αγελάδων έγινε υπό την αιγίδα του Δήμου της Αθήνας, υπήρξε μέριμνα για φύλαξη.

Κάθε αγελάδα "παρακολουθούνταν" διακριτικά για αποφυγή τραυματισμών-ειδικά παιδιών που τις καβαλούσαν-και για τυχόν βανδαλισμούς από..."άτεχνους" που ανήκουν στην κατηγορία των οπαδών της κλασσικής τέχνης...

Κάθε...τραυματισμένη αγελάδα απομακρύνονταν για...θεραπεία και μετά την "αποκατάστασή" της, φρεσκοβαμμένη από τον εικαστικό της επέστρεφε στο...λιβάδι της!

Ξαναθυμήθηκα εκείνη την περίοδο μετά από συζήτηση με τον φίλο Ε.Τ. σχετικά με την αντίληψη των ανθρώπων για τις εικαστικές τέχνες και το πόσο ορισμένες τάσεις ξεφεύγουν από τα καθιερωμένα.

Έτσι ανέτρεξα στις παλιές φωτογραφίες στο συρτάρι μου-αυτό γινόταν τον περασμένο αιώνα-στον σκληρό δίσκο εκείνης της εποχής του 2006 και βρήκα τις φωτογραφίες από τις παρακάτω 25 αγελάδες που…"στάλιζαν" στο κέντρο της Πρωτεύουσας!!
























Α.Κ.Κ.



 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”