Τελευταία συνάθροιση πιστών στον Αη Γιάννη της Σπολάϊτας πριν την γιορτή του στις 24 Ιούνη

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 19 Μαΐου-όπως κάθε μήνα-έγινε η καθιερωμένη σύναξη στο εξωκλήσι του Αη Γιάννη του Προδρόμου στην Σπολάϊτα Αγρινίου.

Ήταν η όγδοη κατά σειρά από την έναρξή τους πέρυσι τον Οκτώβριο. Αυτή ήταν και η τελευταία πριν την γιορτή του Αγίου.

Τον επόμενο μήνα, στις 23 Ιούνη το απόγευμα στις 19:30  θα γίνει η Ακολουθία του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού.

Και την Δευτέρα 24 Ιούνη στις 07:00 το πρωί θα τελεστεί η Ακολουθία του Όρθρου και η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία για τον εορτασμό του γενεθλίου του Αγίου Ιωάννη του προδρόμου.

Όπως και στις προηγούμενες συνάξεις στο αρχονταρίκι, συναντήθηκαν μετά την θεία λειτουργία πολλοί ενορίτες της Σπολάϊτας και κάτοικοι από την ευρύτερη περιοχή.

Ο εφημέριος της Σπολάϊτας πατέρας Σπυρίδων Καπελλάκης έκανε την τελευταία ομιλία του στους πιστούς σχετικά με την Θεία Λειτουργία.

Οι άκρως διαφωτιστικές ομιλίες του και οι απαντήσεις που δίνει στις απορίες των παραβρισκόμενων στις συναντήσεις αυτές, ρίχνουν άπλετο φως και κάνουν προσιτή σε όλους το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας.

Όσο καλά κι αν γνωρίζει ο πιστός την Ορθόδοξη Χριστιανική Λατρεία, σίγουρα έχει άγνοια για πολλά σημεία του τελετουργικού της Θείας Λειτουργίας.

Και θα αναφέρω ένα-δυο από τα τελευταία που μάθαμε ακούγοντας την ομιλία του πατρός Σπυρίδωνα.

Σε ερώτηση του ηλικιωμένου πιστού Γεωργίου, αν το «Δι’ ευχών των πατέρων» στο τέλος της Θείας Λειτουργίας αναφέρεται σε ευχές Αγίων, ο ιερέας έδωσε την σωστή απάντηση. Πηγαίνοντας  πολλούς αιώνες πίσω στην δυό χιλιάδων ετών Χριστιανική πίστη, μίλησε για τις μονές που υπηρετούσαν σεβάσμιοι Πατέρες. Και τότε η προσευχή έκλεινε με την επίκληση της ευχής τους. Αυτό έχει διατηρηθεί στους αιώνες. Και ακόμα ο εφημέριος πρόσθεσε ότι εάν την Θεία Λειτουργία την τελεί Επίσκοπος λέει το «Δι' ευχών των αγίων πατέρων ημών, Κύριε Ιησού Χριστέ ο Θεός, ελέησον και σώσον ημάς» και αμέσως μετά επακολουθεί και δεύτερο «Δι’ ευχών» τροποποιημένο για την περίπτωση της παρουσίας του Επισκόπου. Αυτό το λέει ο πρωτοπρεσβύτερος του Ιερού Ναού λέγοντας: «Δι’ ευχών του Αγίου Δεσπότου ημών».

Ο ομιλητής ανέλυσε απαντώντας σε απορίες και άλλα σημεία όπως την έννοια του «αντιδώρου».

Επειδή οι πιστοί που κοινωνούσαν λάβαιναν από το Άγιο δισκοπότηρο την Θεία Κοινωνία, στους υπόλοιπους πιστούς που δεν κοινωνούσαν δινόταν το αντίδωρο. Δηλαδή οι εκκλησιαζόμενοι λάβαιναν το «Δώρο» και το «Αντίδωρο». Στις μέρες μας επικράτησε όλοι οι πιστοί να λαβαίνουν το αντίδωρο από τα χέρια του ιερέα.

Πολλά δίδαξε στους πιστούς ενορίτες του ο εφημέριος της Σπολάϊτας τους προηγούμενους μήνες.

Ήδη οι τακτικοί συναθριζόμενοι άρχισαν να μιλούν στο προαύλιο για την Φθινοπωρινή επανέναρξη των συναντήσεων.

Για την ώρα όλοι προσδοκούν σε ένα μήνα την πανήγυρη του Άη Γιάννη στις 24 Ιούνη.




















Α.Κ.Κ.

     

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”