Σκοπευτικοί αγώνες πρακτικής σκοποβολής στο Αγρίνιο

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. 

Φωτογραφίες Α.Κ. Καρακώστας & Δ.Β. Κωσταρέλλος

Μετά τις γιορτές του Πάσχα οι πρώτοι σκοπευτικοί αγώνες στο Αγρίνιο που διοργανώθηκαν από τον σκοπευτικό Σύλλογο «Σκοπευτής» ήταν Level 1 και διεξήχθησαν την 19η Μαΐου στο Πεδίο Βολής της 132 Σ/Μ, στο Αγρίνιο.

Στους αγώνες συμμετείχαν τρεις Σύλλογοι. Ο Σκοπευτικός Όμιλος Αιτωλοακαρνανίας «Σκοπευτής», ο «Σκοπευτικός Όμιλος Ναυπάκτου» και ο «Σύλλογος Αθλητικής Σκοποβολής Ναυπάκτου».

Οι αγώνες I.P.S.C. πρακτικής σκοποβολής, (Σημ. 1η) ξεκίνησαν από τις εννέα το πρωί στον ανακαινισμένο χώρο-μετά από πολυήμερες κοπιαστικές εργασίες-του σκοπευτηρίου Αγρινίου.

Επικεφαλής «Αγωνάρχης» ήταν ο Πρόεδρος του Σκοπευτικού Ομίλου Ναυπάκτου κύριος Νικόλαος Λέλλος. Κριτής ο κύριος Άγγελος Καραμπούλης.

Έλαβαν μέρος δεκάδες σκοπευτές και από τους τρεις συλλόγους και κάποιοι από τους διαγωνιζόμενους πέτυχαν εκπληκτικά αποτελέσματα σε χρόνους και πετυχημένες βολές στους στόχους.

Για παράδειγμα αθλητής πέτυχε 9 μεταλλικούς στόχους διαμετρήματος περίπου 25 εκατοστών από απόσταση δέκα μέτρων σε χρόνο 12” δευτερολέπτων! Και για να μπορεί να τους σκοπεύσει έπρεπε να μετακινηθεί με γρήγορο βηματισμό/τρέξιμο σε διαφορετικές θέσεις βολής, καθώς οι στόχοι δεν ήταν ορατοί από ένα μόνο σημείο!

Ο «Αγωνάρχης» ήταν αδέκαστος κριτής με όλους τους σκοπευτές και δεν παρέλειψε από την αρχή μέχρι το τέλος του πολύωρου αγώνα να δίνει ακούραστα σαφείς και ξεκάθαρες οδηγίες/συμβουλές/εντολές και απαιτώντας απόλυτη πειθαρχία, με πρωταρχικό γνώμονα την ασφάλεια αθλητών, κριτών και μη συμμετεχόντων ατόμων που περίμεναν την σειρά τους.

Μετά από τους αγώνες που τους χαρακτήρισε η ευγενής άμιλλα, η ελεγκτική επιτροπή αξιολογώντας την καταγραφή από τους κριτές των αποτελεσμάτων κάθε σκοπευτή, ανέδειξε τους νικητές όλων των επιπέδων.

Ακολούθησε η βράβευσής τους με μετάλλια χρυσά, ασημένια και χάλκινα, καθώς και η επίδοση διπλωμάτων συμμετοχής/βράβευσης.

Μέχρι τον επόμενο αγώνα οι προπονήσεις των μελών του συλλόγου Σκοπευτής θα συνεχίζονται-μέχρι νεότερης ανακοίνωσης-κάθε Σάββατο στο σκοπευτήριο Μεσολογγίου και κάθε Κυριακή στο σκοπευτήριο Αγρινίου.   

Σημ. 1η Η Διεθνής Συνομοσπονδία Πρακτικής Σκοποβολής (The International Practical Shooting Confederation (IPSC) ιδρύθηκε για να προωθήσει, διατηρήσει και βελτιώσει το άθλημα της πρακτικής σκοποβολής. Να διαφυλάξει τις αρχές του και να ρυθμίσει τη συμπεριφορά του αθλήματος παγκοσμίως για την ασφαλή, ψυχαγωγική χρήση πυροβόλων όπλων. Είναι ο μεγαλύτερος σκοπευτικός οργανισμός στον κόσμο και έχει πάνω από 200 χιλιάδες μέλη σε 89 χώρες.  Οι κανονισμοί της I.P.S.C. την κάνουν μοναδική για ένα άθλημα δραστήριο και ψυχαγωγικό. Απαιτεί από τους αθλούμενους ταχύτητα, ακρίβεια, στρατηγική και υψηλή αντίληψη. Είναι άθλημα για όλες τις ηλικίες άνω των 12 ετών. Υπάρχουν κατηγορίες Νέων, Γυναικών, ανδρών και υπερηλίκων. Στο άθλημα της πρακτικής σκοποβολής υπάρχουν ποικίλα σενάρια μέσα στα στάδια των σκοπευτηρίων. Ο αθλητής προσπαθεί να πετύχει καλό χρόνο και σκοπευτική ακρίβεια σε στόχους χάρτινους ή μεταλλικούς, ακίνητους ή κινούμενους, φανερούς ή κρυμμένους. Σε κάθε αγώνα ο κριτής βρίσκεται ακριβώς στην πλάτη του σκοπευτή με το χρονόμετρό του και επιβλέπει την απόλυτη εφαρμογή των κανόνων ασφαλείας.    








































 Α.Κ.Κ.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”