Την πρωτομαγιά το βράδυ έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 Με το σούρουπο της Τετάρτης 1ης Μάη στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου, μπροστά στον αύλειο χώρο παλιού σπιτιού που δώρισαν οι αδελφές Κωνσταντίνα και Αθηνά Κατσάνου στο Κόμμα, έγιναν τα αποκαλυπτήρια μνημείου, αφιερωμένο στους καπνεργατικούς αγώνες του Αγρινίου τον προηγούμενο αιώνα.Ο συντονισμός της εκδήλωσης ήταν άψογος και η έναρξη έγινε με τα αποκαλυπτήρια του μνημείου από τον κ. Δημήτρη Αρβανιτάκη, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Το εξαιρετικό από λευκό μάρμαρο μνημείο, φιλοτέχνησε ο γλύπτης κ. Φίλιππος-Άγγελος Βαρελάς που παραβρέθηκε στην τελετή.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο κ. Δημήτρης Δήμας, μέλος της Τ.Ε. Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.


Ακολούθως χαιρέτησαν ο κ. Σπύρος Κοτοπούλης, μέλος της Τ.Ε. Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ και Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του Νομού.

Την εκδήλωση χαιρέτησε η κα. Βάνα Πατρινού, υποψήφια Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Χειρούργος ιατρός, διευθύντρια ΕΣΥ Νοσηλευτικής Μονάδας Μεσολογγίου, γραμματέας της Ένωσης Νοσοκομειακών ιατρών Αιτωλοακαρνανίας, μέλος του Δ.Σ. του Ιατρικού συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας και Δημοτική Σύμβουλος της Ι.Π. Μεσολογγίου.

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο τελευταίος Πρόεδρος του Σωματείου Καπνεργατών & Καπνεργατριών Αγρινίου κ. Ανδρέας Φαρμάκης.

Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση των αποκαλυπτηρίων ήταν ο κ. Σωτήρης Παρίσης, μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ και γραμματέας της Επιτροπής Δυτικής Ελλάδος. 

 Μετά την ομιλία του κ. Παρίση, που αναφέρθηκε εκτενώς στην ιστορία του καπνεργατικού κινήματος στην περιοχή του Αγρινίου και στους πολλούς αγώνες και πολυήμερες αιματηρές απεργίες των προηγούμενων γενιών, ακολούθησε ένα άριστα συνδυασμένο καλλιτεχνικό αφιέρωμα με μουσικούς και ερμηνευτές.


Στο δρώμενο με τίτλο: «Ο ηρωϊκός αγώνας των καπνεργατών την περίοδο του μεσοπολέμου», συνεργάστηκαν οι μουσικοί: Νεκτάριος Αποστολιώτης, Σωτήρης Γκεβεντζέ, Οδυσσέας Καγιάς, Χριστίνα Κορκοντζέλου και Γιώτα Τσόλκα. Και οι ερμηνευτές: Θοδωρής Αργύρης, Χριστίνα Βιτσέντζου, Αναστασία Μουράτη και Νίκη Μπερερή.

Με το πέρας του αφιερώματος ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων στο μνημείο.

Εκ μέρους της Κ.Ε. του ΚΚΕ κατέθεσε στεφάνι ο κ. Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής.

Εκ μέρους της Τομεακής Επιτροπής Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ κατέθεσε ο κ. Πάνος Σταθελάκης, γραμματέας της Τομεακής Επιτροπής και μέλος του ΓΠ Δυτικής Ελλάδος.

Και εκ μέρους του Τομεακού Συμβουλίου Αιτωλοακαρνανίας της ΚΝΕ ο κ. Ανδρέας Ζάγκας, γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου.   

Πολλοί πέρασαν μπροστά από το μνημείο και άφησαν ένα λουλούδι.

Στην εκδήλωση παρακολούθησε πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, εκπρόσωποι φορέων, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αιτωλοακαρνανίας κ. Νικόλαος Παπαναστάσης και ο Δήμαρχος Πάτρας κ. Κωνσταντίνος Πελετίδης.    

Όλους τους ομιλητές και τους συντελεστές του καλλιτεχνικού αφιερώματος θερμά χειροκρότησαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.

Στην διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου για την ιστορία των αγωνιστών του καπνεργατικού κινήματος στο Αγρίνιο, υπήρχε προς πώληση βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα, με τίμημα ένα συμβολικό ποσό.  

Ο τίτλος του βιβλίου είναι "Η Ιστορία του Καπνεργατικού Κινήματος στο Αγρίνιο". Για την έκδοσή του συνεργάστηκαν παραχωρώντας πληροφορίες από τα αρχεία τους το ΚΚΕ, το Μουσείου τύπου της ΕΣΙΕΠΗΝ, τα ΓΑΚ που τηρούνται στο Μεσολόγγι, η Δημοτική βιβλιοθήκη Πάτρας, η Εθνική βιβλιοθήκη και αρκετοί ιδιώτες.         

Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.