Συνέντευξη τύπου έδωσε ο Μητροπολίτης Αιτωλίας & Ακαρνανίας στην Αθήνα

 

Κείμενο και φωτογραφίες (αρχείου) Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός έδωσε συνέντευξη τύπου στα κεντρικά γραφεία της Ε.Σ.Η.Ε.Α. στην οδό Ακαδημίας 20 στην Αθήνα το μεσημέρι της Τετάρτης 3 Απριλίου με θέμα την ίδρυση του «Ταμείου Αρωγής Απόρων Φοιτητών της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας».

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνός έδωσε συνέντευξη τύπου και στα ΜΜΕ των Αθηνών, μετά από την προ μιας εβδομάδος συνέντευξη του στο Αγρίνιο. Η δεύτερη αυτή συνέντευξη στοχεύει στην πληροφόρηση των χιλιάδων Αιτωλοακαρνάνων που διαβιούν στην Πρωτεύουσα.

Παραβρέθηκαν στην συνέντευξή του ο Δήμαρχος του Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου και από το Δ.Σ. του Ιδρύματος  ο Γραμματέας κύριος Σωκράτης Τσόμπος, ο Ταμίας κύριος Σπύρος Φλώρος και το μέλος κύριος Κοσμάς Σταμάτης.

Γνωστοί δημοσιογράφοι όπως οι κύριοι Κωνσταντίνος Τσιάκαλος,  Κωνσταντίνος Τσιακανίκας, Γεώργιος Αυτιάς και άλλοι παρακολούθησαν την συνέντευξη. Παραβρέθηκε-μεταξύ άλλων-και παρακολούθησε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη και ο δραστήριος στα κοινωνικά και πολιτιστικά θέματα Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών της Αθήνας «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» κύριος Ευάγγελος Τσιούνης. Ο οποίος και απηύθυνε πρόσκληση προς τον Μητροπολίτη να επισκεφθεί το σπήλαιο του Αγίου Ανδρέα του Ερημίτη στο βουνό Καλάνα, πάνω από το παλιό Χαλκιόπουλο Ορεινού Βάλτου, στην προσεχή γιορτή του Αγίου στις 15 Μάη.    

Ο Σεβασμιότατος αναφέρθηκε στο υπό ίδρυση ταμείο αρωγής απόρων φοιτητών. Με την ίδρυσή του υλοποιεί μια υπόσχεση και δέσμευσή του κατά την ενθρόνισή του, για έμπρακτες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης και με κάθε τρόπο ανακούφιση των προβλημάτων που μαστίζουν την κοινωνία.

Περιέγραψε την ανάγκη υπάρξεως μιας μέριμνας για φοιτητές, που αν και έχουν επιτύχει την  εισαγωγή τους για σπουδές σε ανώτερα ιδρύματα της χώρας, αδυνατούν να σπουδάσουν λόγω οικονομικών δυσκολιών που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους.

Την βοήθειά της σε αυτά τα παιδιά θα προσφέρει η Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας ξεκινώντας το πιλοτικό της πρόγραμμα από τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Ο Μητροπολίτης αναφέρθηκε ως παράδειγμα στο «Δροσίνειο Ορφανοτροφείο Μεσολογγίου» που ιδρύθηκε πριν έναν αιώνα, την 1η Αυγούστου του 1921.

(Με την εποπτεία της Μητρόπολης Αιτωλίας και Ακαρνανίας και σε συνεργασία με τις κατά τόπους ενορίες, λειτουργούν κοινωνικές δομές όπως γηροκομεία, κοινωνικά παντοπωλεία και κατασκηνώσεις).

Ο Σεβασμιότατος ανέλυσε το πρόγραμμα της λειτουργίας του Ταμείου αρωγής και τα κριτήρια αξιολόγησης της επιλογής των προς βοήθεια φοιτητών.

Τα βασικά κριτήρια θα είναι οικονομικά και κοινωνικά. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει με την λήψη των αιτήσεων των ενδιαφερομένων τον Σεπτέμβριο. Αργότερα θα διευκρινιστεί ο τρόπος υποβολής των ηλεκτρονικά ή και χειρόγραφα μαζί με προσκόμιση ορισμένων δικαιολογητικών. Η αξιολόγηση από την επιτροπή θα γίνεται τον Οκτώβριο.

Η έγκριση επιδότησης της φοίτησης θα είναι ετήσια με επαναξιολόγηση για το επόμενο έτος. Εάν για παράδειγμα η κατάσταση των οικονομικών της οικογένειας βελτιωθεί, η βοήθεια θα περνάει σε άλλον φοιτητή.

Η Μητρόπολη εγγυάται ότι με δική της χορηγία θα βοηθιούνται δέκα φοιτητές σε ετήσια βάση. Εάν-πράγμα επιθυμητό-υπάρξουν χορηγίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις, η βοήθεια θα επεκταθεί και σε περισσότερους φοιτητές, πάντα ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους.

Φοιτητές που δεν προάγονται στο επόμενο έτος φοίτησης θα εξέρχονται του προγράμματος. Σε φιλοπρόοδους φοιτητές η βοήθεια-μετά την ετήσια αξιολόγηση-θα επεκτείνεται μέχρι πέρατος των σπουδών τους, δηλαδή τέσσερα χρόνια. Ιδιαίτερη προτίμηση θα επιδιώκεται να δίνεται σε φοιτητές Θεολογικών σχολών.  

Θα υπάρξει μέριμνα ώστε η όποια βοήθεια δοθεί στους φοιτητές να «πιάσει τόπο» φροντίζοντας-πάντα με διαύγεια-η οικονομική βοήθεια να πηγαίνει στις «σωστές τσέπες». Παράδειγμα αν πρόκειται για επιδότηση ενοικίου, το αντίτιμο να πληρώνεται κατευθείαν στον ιδιοκτήτη του ενοικιαζόμενου σπιτιού.

Και ακόμα διευκρίνισε ότι η σημαντική αυτή οικονομική κυρίως βοήθεια σε άπορους φοιτητές αφορά αποκλειστικά τους κατοίκους στην περιοχή της επικράτειας της Μητροπόλεως. 

Ο Σεβασμιότατος με το πέρας της ανακοίνωσής του για την ίδρυση του ιδρύματος δέχθηκε ερωτήσεις των παρόντων δημοσιογράφων για ποικίλα θέματα και απάντησε διευκρινιστικά.

Καταλήγοντας ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την ευχή και ελπίδα, το ίδρυμα που ξεκινάει από μηδενική οικονομική βάση, να αγαπηθεί και να στηριχθεί με κάθε τρόπο, πέρα από την εκκλησία και από την τοπική κοινωνία μας. Έτσι προοδευτικά να μεγαλώσει ο αρχικός αριθμός των δέκα νέων σε πολύ περισσότερους σπουδαστές.

 


 Α.Κ.Κ.

 



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.