Σεμινάριο ασφαλείας του Σκοπευτικού Ομίλου Αιτωλοακαρνανίας «Σκοπευτής»

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Κυριακή 3 Μαρτίου το πρωί, στον χώρο του σκοπευτηρίου Αγρινίου έγινε ειδικό σεμινάριο στα μέλη του Σκοπευτικού Ομίλου Αιτωλοακαρνανίας «Σκοπευτής».

Παρακολούθησαν περίπου 80 μέλη του συλλόγου, παλιά και νέα, το πλέον της μιας ώρας σεμινάριο από τον Πρόεδρο του Συλλόγου κύριο Βασίλη Κωσταρέλλο.

Είχε προηγηθεί σχετική ειδοποίηση πριν από δυο εβδομάδες και όλοι ήρθαν πιο νωρίς στο σκοπευτήριο. Ασχολήθηκαν από τις 09:00 έως τις 11:00 με την συνήθη Κυριακάτικη προπόνησή τους. Στο άκουσμα του «προστάγματος» «παύσατε πυρ» διέκοψαν την εξάσκησή τους, άδειασαν και ασφάλισαν τα όπλα τους στα κουτιά και σακίδιά τους και συγκεντρώθηκαν γύρω από τον πρόεδρο. 

Εκείνος ξεκίνησε την ενημέρωση για τις υποχρεώσεις των μελών και την ισχύουσα πρόσφατη νομοθεσία περί όπλων και αγώνων.

Πληροφόρησε αναλυτικά για όλους τους κανονισμούς που διέπουν το άθλημα της σκοποβολής, με μικρά και μεγάλα όπλα, όλων των συνήθη διαμετρημάτων που χρησιμοποιούνται στους αγώνες.

Οι περισσότεροι βέβαια γνωρίζουν τα σχετικά θέματα, αλλά μια επανάληψη ποτέ δεν βλάπτει. Και ο Πρόεδρος δεν κουράστηκε να επαναλαμβάνει τις απαραίτητες προφυλάξεις και τους τρόπους που όταν τηρούνται κάνουν ένα όπλο ασφαλές, για τον ιδιοκτήτη του και τους γύρω του.

Εν συντομία τα θέματα που αναλύθηκαν λεπτομερώς περί υποχρεώσεων των αθλητών και νομοθεσίας είναι τα παρακάτω:

Χρονική ισχύς της άδειας και τακτική θεώρησή της. Ενέργειες χρονικών διαστημάτων πριν την θεώρηση και την ανανέωση. (1 και 3 μήνες πριν). Υποχρεωτική ετήσια συμμετοχή των αθλητών σε αγώνες (πέντε τουλάχιστον συν επιπλέον ανάλογα με τον οπλισμό). Υπεύθυνες δηλώσεις που προσκομίζονται για τις θεωρήσεις-ανανεώσεις και τι πρέπει να αναγράφεται. Χρόνος εγγραφής στην σκοποβολή «δοκίμου υποψήφιου» αθλητή, καθώς και απαραίτητοι αγώνες συμμετοχής του. (6 μήνες και 6 αγώνες μίνιμουμ). Αριθμό πυρομαχικών που επιτρέπεται η κατοχή τους. Τρόπο ασφαλούς μετακίνησης όπλων και απαραίτητα συνοδευτικά έγγραφα. Αυστηρά κριτήρια για την ώρα και τον χρόνο στο σκοπευτήριο που ένα όπλο μπορεί να βγει από την ασφαλή θήκη του και πάντα μόνο στην γραμμή βολής.

Σε αυτό το σημείο δόθηκαν από τον κύριο Κωσταρέλλο απαντητικές εξηγήσεις σε ερωτήσεις των μελών.

Προχωρώντας βάσει του προγράμματος του πληροφοριακού σεμιναρίου, προχώρησε στην επίδειξη του σωστού κρατήματος ενός όπλου και το πως αυτό ερμηνεύεται κατά πόσο καλά κατέχει ο σκοπευτής τους κανόνες ασφαλείας. Επανέλαβε πολλές φορές, τονίζοντας την σημασία του πως ο σκοπευτής κρατά ένα όπλο, με τον δείκτη πάντα εκτός της σκανδάλης του.

Αποσυναρμολόγησε ένα όπλο και επέδειξε τον τρόπο λειτουργίας κάθε εξαρτήματός του και την διαφορά τους από τύπο σε τύπο όπλου. Μίλησε για το μήκος και την διάμετρο από τις κάνες των όπλων. Για τους τρόπος που πυροδοτούνται τα φυσίγγια, (κεντρική ή περιφερειακή πυροδότηση). Ανέλυσε τον τρόπο λειτουργείας όπλισης, ασφάλισης, απόρριψης των χρησιμοποιημένων καλύκων. Στο θέμα των εμπλοκών έδωσε περισσότερη εξήγηση/οδηγία για την ασφαλή επαναλειτουργία του όπλου. Χρησιμοποίησε ειδικό φυσίγγιο εκτόνωσης επικρουστήρα για να δείξει τους ασφαλείς τρόπους ξεμπλοκαρίσματος. Σχετικά με φυσίγγια που πέσουν στο έδαφος ξεκαθάρισε ότι δεν τα χρησιμοποιούμε-τουλάχιστον άμεσα στον αγώνα-γιατί μπορούν να έχουν πάνω τους σωματίδια χώματος, άμμου, χλόης και να προκαλέσουν εμπλοκή και ζημιά στο όπλο. Και μίλησε ιδιαίτερα για την προσεκτική λίπανση των κινητών μερών ενός όπλου.

Κάτι άλλο που έδειξε-πιστεύω ήταν η πρώτη φορά που πολλοί το ακούσαμε-ήταν το πώς βεβαιωνόμαστε ότι τα πυρομαχικά που θα χρησιμοποιηθούν σε έναν αγώνα πρέπει να ελεγχθούν προηγουμένως. Αυτός ο τρόπος είναι να δοκιμαστούν όλα τα φυσίγγια του αγώνα στην βγαλμένη από το όπλο κάνη. Να διαπιστωθεί ότι εισέρχονται και εξέρχονται χωρίς την παραμικρή δυσκολία. Ακόμα κι αν σε έναν αγώνα ο σκοπευτής χρησιμοποιήσει 200 φυσίγγια, καλό θα ήταν όλα να τα εισάγει και εξάγει δοκιμαστικά, το προηγούμενο του αγώνος διάστημα. Αν όχι στην κάνη του όπλου σε άλλη εφεδρική κάνη, φυσικά πάντα του ιδίου διαμετρήματος. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα χάσει βαθμούς ή και τον αγώνα, καθυστερώντας για να ξεμπλοκάρει το όπλο του. 











Λίγο πριν τελειώσει ο Πρόεδρος ότι είχε να πει σχετικά με την ασφάλεια και τα όπλα, ανακοίνωσε ότι ο «Σκοπευτής» συνεχίζοντας να προάγει το άθλημα και υποστηρίζοντας τα μέλη του που λαμβάνουν μέρος σε αγώνες σε άλλα μέρη της Ελλάδας, παρέχει πυρομαχικά σε ειδική χαμηλή τιμή γι’ αυτούς. Τιμή που θα ισχύσει και για τα πυρομαχικά όλων των τύπων όπλων την μεθ’ επόμενη Κυριακή στο σκοπευτήριο του Αγρινίου. (Κυριακή 17 Μαρτίου).

Ο Πρόεδρος απάντησε σε ερωτήσεις διευκρινιστικές για ποικίλα θέματα  και μίλησε και για τα «χρώματα» του «Σκοπευτή» (μωβ) που κυριαρχεί στα ειδικά τζάκετ των αθλητών του που τα φορούν στους αγώνες Πανελλαδικά.

Με το πέρας του σεμιναρίου οι αθλητές επανήλθαν στις συνήθεις προπονήσεις τους στο ευρύχωρο σκοπευτήριο.


Για πληροφορίες  σχετικές με το άθλημα, κανονισμούς, αγώνες και εγγραφές νέων μελών, απευθυνθείτε στο Πρόεδρο του Συλλόγου «Σκοπευτής» κύριο Βασίλη Κωσταρέλλο στο τηλέφωνο: 693 237 7811

Α.Κ.Κ.

        

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”