Στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου διοργανώθηκε εκδήλωση για την επέτειο της 25ης Μαρτίου

Στο Παπαστράτειο μέγαρο Αγρινίου το Σάββατο βράδυ της 23 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε λαμπρή εκδήλωση για την επέτειο της Παλιγγενεσίας από την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας

Ο τίτλος της  «Της Λευτεριάς Μορφές».

Την εκδήλωση επιμελήθηκε και παρουσίασε ο Τομέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως με τη συμμετοχή των τμημάτων της χορωδίας, του μουσικού σχήματος, της θεατρικής ομάδας και του χορευτικού.


Μέσα από τους μονολόγους των μελών της θεατρικής ομάδας ζωντάνεψαν μορφές Ηρώων της Επανάστασης, όπως ο Μακρυγιάννης, η Μαντώ Μαυρογένους, ο Φώτος Τζαβέλας, ο Αθανάσιος Τσακάλωφ και μια Μεσολογγίτισσα γυναίκα της Εξόδου και με την μουσική επένδυση και τις μελωδίες της χορωδίας με επετειακά τραγούδια, οι θεατές έγιναν συμμέτοχοι στο ταξίδι στην Ιστορία. 

Από την μακρινή Οδησσό και το 1814, με την ίδρυση της Φιλικής Εταιρίας, «πάτησαν» τα ηρωικά βράχια του Σουλίου, ταξίδεψαν στην θάλασσα του Αιγαίου με τα πολεμικά  πλοία της Μαντώς Μαυρογένους, «προσκύνησαν» το Αλωνάκι της Λευτεριάς και έφτασαν στην πρωτεύουσα Αθήνα και το πρώτο Σύνταγμα της ελεύθερης πλέον πατρίδας. 

Στο τέλος το χορευτικό τμήμα με τους ρυθμούς και τους σκοπούς από την Ρούμελη, την Ήπειρο και την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση σκόρπισε τον ενθουσιασμό και έδωσε πανηγυρική νότα στην εκδήλωση.

Την παρουσίαση της εκδήλωσης επιμελήθηκε η Πρεσβυτέρα  κ. Ευαγγελία Χρήστου, βιολόγος, ενώ την ιστορική εισήγηση έκανε ο Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτισμού, κ. Χρήστος Ζήσης, μουσικός – φιλόλογος. 

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία του ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας  κ. Δαμασκηνός, ο οποίος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο μήνυμα της διπλής εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του Ευαγγελισμού του Έθνους, που γίνεται μία πνευματική κολυμπήθρα μέσα από την οποία εξερχόμαστε όλοι αναγεννημένοι και δυνατοί.

Μιλώντας για την Επανάσταση του 1821 τόνισε, ότι αυτό που έκανε τους Έλληνες να τολμήσουν να κάνουν αυτό το θαύμα ήταν η πίστη τους στον Θεό και η αγάπη τους για την πατρίδα. Μόνο σε αυτά τα δύο στηρίχτηκαν και ανέβηκαν σε δυσθεώρητα ύψη ηρωισμού, ανδρείας, μεγαλείου και θυσίας.


Αναφέρθηκε στον Τομέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως που προάγει και υπηρετεί το ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα του τόπου μας, ευχαρίστησε τους υπευθύνους, τους διδάσκοντες και τους συμμετέχοντες για τον κόπο και την προσπάθεια που καταβάλλουν και ευχήθηκε και οι επόμενες εκδηλώσεις να πατήσουν πάνω στο γερό θεμέλιο της πρώτης αυτής εκδήλωσης του Τομέα, με απώτερο φυσικά στόχο την μεγάλη επέτειο του 2026. 

Το παραπάνω κείμενο και οι φωτογραφίες προέρχονται από το  Γραφείου  Τύπου  και  Επικοινωνίας της της  Ιεράς  Μητροπόλεως









Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.