Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, διαδρομή 90 ετών προσφοράς

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

 Πριν 90 χρόνια-το 1933-ιδρύθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Αγρινίου, (Η Αγία Τριάς & Αντωνοπούλειον), βάσει του Νόμου 5951. Τέλος της δεκαετίας του 1950 (1955-1958) κατασκευάστηκε το «Παλιό Νοσοκομείο Αγρινίου» όπως είναι πλέον γνωστό. Τα εγκαίνιά του έγιναν το 1960 από τον Υπουργό Κοινωνικής Πρόνοιας Ανδρέα Νικ. Στράτο.

Τα επόμενα χρόνια έγιναν πολλές προσθήκες στο κυρίως κτήριο. Κτίστηκε κοιτώνας των νοσοκόμων, εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία και προστέθηκαν όροφοι. Κτίστηκε εκκλησία και φυλάκιο-θυρωρείο στην είσοδο. 

Μεγάλοι ευεργέτες του Νοσοκομείου Αγρινίου είναι το ζεύγος Σπύρου και Ελένης Τσικνιά. Χάρις σ’ αυτούς κατασκευάστηκαν οι κλινικές Χειρουργική, Ουρολογική και Εντατική στο παλιό Νοσοκομείο.

 Οι δωρεές τους ξεκίνησαν την δεκαετία του 1980 και συνεχίστηκαν με την διαθήκη της Ελένης Τσικνιά και μετά τον θάνατό της το 2015.

Τρία χιλιόμετρα πιο κάτω από το Αγρίνιο το ζεύγος των Τσικνιά παραχώρησε οικόπεδο 60 στρεμμάτων. Εκεί κατασκευάστηκε το σύγχρονο Γενικό Νοσοκομείο του Αγρινίου, που τόσο το είχε ανάγκη το διευρυμένο Αγρίνιο, η Αιτωλοακαρνανία, αλλά και οι όμοροι νομοί.

Με απόφαση της Κυβέρνησης που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ. της 31/12/2012 (τεύχος 2ο φύλλο 3481) νομοθετείται ο Οργανισμός του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου, και ξεκινά την λειτουργία του εντός του 2013. Τα εγκαίνια έγιναν στις 23 Ιούνη. Ο Μακαριστός Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμάς τέλεσε τον αγιασμό. Παραβρέθηκαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Μάριος Σαλμάς, ο διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης, ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Κατσιφάρας, ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Παύλος Μοσχολιός και πλήθος κόσμου.  Ένα μήνα αργότερα ξεκίνησε την λειτουργία του.

Μέχρι τώρα έχει εξυπηρετήσει εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών, στα εξωτερικά ιατρεία, στα επείγοντα περιστατικά και στους θαλάμους νοσηλείας.

Χιλιάδες παιδιά γεννήθηκαν στην μαιευτική του πτέρυγα με τις 14 κλίνες και τους ευρύχωρους θαλάμους. Και με το ξεκίνημα του 2024 εκεί γεννήθηκε το πρώτο παιδί της Αιτωλοακαρνανίας! Ένα υγιέστατο αγοράκι, πρώτο παιδί ενός ευτυχισμένου ζευγαριού. Την περίοδο της επιδημίας κορονοϊού, όλες οι εργαζόμενες στην κλινική, έδωσαν παραδείγματα αυτοθυσίας και ανθρωπισμού, φροντίζοντας νεογέννητα που οι μητέρες τους νοσηλεύονταν για τον ιό. Φρόντισαν τα μωρά με πραγματική αγάπη και στοργή σαν να ήταν δικά τους και ακόμα καλύτερα.

Από πολλά τέτοια παραδείγματα εμπνεύστηκε ο Αγρινιώτης εικαστικός κ. Γεώργιος Ξευγένης. Αποφάσισε να βάλει το «λιθαράκι» που του αναλογεί στην Μαιευτική πτέρυγα του Νοσοκομείου Αγρινίου.



Από τον Νοέμβριο του 23 μέχρι τέλος Γενάρη του 24 εργάστηκε αμέτρητες ώρες ζωγραφίζοντας τους τοίχους της κλινικής. Οι τοιχογραφίες του άλλαξαν την όψη του τοπίου, του έδωσαν μια διαφορετική νότα. Εκεί που δεν έβλεπες παρά μόνο λευκούς άσπιλους τοίχους, τώρα οι εμπνευσμένες ζωγραφικές παραστάσεις του καλλιτέχνη συμβάλλουν στην δημιουργία μιας αισιόδοξης και χαρούμενης ατμόσφαιρας. Όλοι το αναγνωρίζουν αυτό, εργαζόμενοι και νοσηλευόμενες μητέρες. Και όλοι οι επισκέπτες της Μαιευτικής κλινικής θαυμάζουν τις δημιουργίες του καλλιτέχνη.

Ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Αγρινίου κύριος Μιχάλης Σερασκέρης ευχαρίστησε και συνεχάρη τον ζωγράφο.

Επιπροσθέτως τόνισε ότι: «Το Νοσοκομείο Αιτωλοακαρνανίας έχει θέσει για το 2024 πολύ φιλόδοξους στόχους, προκειμένου να αυξήσει σημαντικά τόσο τις υπηρεσίες του προς τους πολίτες, όσο και τον αριθμό των ιατρικών πράξεων προς όφελος των πολιτών. Παράλληλα, έχει σχεδιασθεί ένα σημαντικό εκπαιδευτικό έργο, ώστε το προσωπικό να διευρύνει τους επαγγελματικούς του ορίζοντες και τις επιστημονικές του γνώσεις».

Και η κυρία Ευφροσύνη Λιακοπούλου, Διευθύντρια της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του  απέστειλε την παρακάτω ευχαριστήρια επιστολή:

Αξιότιμε κ. Ξευγένη,

Με την παρούσα επιστολή εκ μέρους της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Αιτωλοακαρνανίας-Νοσηλευτική Μονάδα Αγρινίου, αλλά και εγώ προσωπικά, θα ήθελα να σας εκφράσω τις θερμές μας ευχαριστίες για την εικαστική σας παρέμβαση στον χώρο της κλινικής μας.

Οι τοιχογραφίες που θα κοσμούν τον χώρο της κλινικής μας από εδώ και στο εξής έχουν ενθουσιάσει μικρούς και μεγάλους, εγκυμονούσες, συνοδούς και προσωπικό.

Η παρούσα επιστολή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη εκτιμήσεως έναντι της αξιόλογης και αξιέπαινης πράξης προσφοράς σας.

Με εκτίμηση

Λιακοπούλου Ευφροσύνη

Διευθύντρια Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής
















Πολλά είναι στο πρόγραμμα να γίνουν ακόμα στο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με την υπ’ αριθμ. 5/21-02-2023 Πράξη του Δ. Σ. αποφασίστηκε Ιερός Ναός να ανεγερθεί μέσα από την κεντρική πύλη του Νοσοκομείου. Ένας Ναός όπου ασθενείς και συγγενείς τους θα ανάβουν ένα κερί προσευχόμενοι για το μεγαλύτερο αγαθό στην ζωή του ανθρώπου που είναι η υγεία. Εκεί θα βρίσκουν καταφύγιο και εκεί θα αναπτερώνονται οι ελπίδες τους και θα ενισχύεται το κουράγιο τους να αντέξουν στην δοκιμασία τους.

Α.Κ.Κ.

α

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”