Όταν ο μικρός Γρηγόρης βρήκε πορτοφόλι στο Αγρίνιο- μία ωραία ιστορία

 

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ο μαθητής της πρώτης Δημοτικού Γρηγόρης Φ. μεγάλωσε σε οικογένεια με αρχές. Έλαβε σωστή ανατροφή και διδάχτηκε, πρωτίστως από τους γονείς του, αλλά και από τους δασκάλους του στο 12ο Δημοτικό Σχολείο Αγρινίου, αρχές και αξίες. Όχι απλώς τις έμαθε αλλά και τις εφαρμόζει σε κάθε ευκαιρία στη ζωή του.

Την Τετάρτη απόγευμα 17 Ιανουαρίου, ενώ ο πατέρας του (Α.Φ.) οδηγούσε το αυτοκίνητό του πηγαίνοντας τον μικρό Γρηγόρη  σε προπόνηση ποδοσφαίρου, αντιλήφθηκε σε πεζοδρόμιο ερημικής τοποθεσίας-περιοχή Σταδίου στο Αγρίνιο-κάτι που έμοιαζε με πορτοφόλι. Ζήτησε από τον πατέρα του να σταματήσει.  

Εκείνος του έκανε το χατίρι, ο μικρός κατέβηκε και γύρισε κρατώντας ένα πορτοφόλι γεμάτο με πιστωτικές κάρτες και πολλά χρήματα. (Πάνω από 500 Ευρώ).

Ο πατέρας του τον ρώτησε «τι κάνουμε τώρα;» και ο Γρηγόρης χωρίς να σκεφθεί κάτι άλλο, είπε στον πατέρα του να βρουν τον άνθρωπο που το έχασε και να του δώσουν το πορτοφόλι πίσω!

Εκείνος εξήγησε στον γιό του ότι το πιο σωστό είναι να παραδώσουν ότι βρήκε στην Αστυνομία, η οποία γνωρίζει την ασφαλή διαδικασία επιστροφής. Ο μικρός συμφώνησε και μετά την προπόνησή του πήγαν στην Αστυνομική Διεύθυνση όπου στον αρμόδιο Αξιωματικό παρέδωσαν το πορτοφόλι. Ο Αστυνομικός μίλησε με τον Γρηγόρη σχετικά με την εύρεση του πορτοφολιού. Θαύμασε τις απαντήσεις του μικρού ήρωα και συνεχάρη τον πατέρα του για την τιμιότητα που δίδαξε στα παιδιά του. Επέμεινε να είναι παρών ο μικρός όταν βρεθεί ο άνθρωπος που έχασε το πορτοφόλι του.

Πράγματι πολύ σύντομα μετά από μερικά τηλεφωνήματα του Αστυνομικού βρέθηκε ο ιδιοκτήτης του πορτοφολιού Χ.Α. και πήγε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας. Έκπληκτος από την άμεση επιστροφή του πορτοφολιού του, ευχαρίστησε τον Γρηγόρη, τον πατέρα του και τους Αστυνομικούς που τον έψαξαν και τον ειδοποίησαν για την εύρεση. Πιο πολύ χάρηκε που χάρις στις άμεσες ενέργειες της Αστυνομίας δεν πρόλαβε καν να ακυρώσει τις κάρτες του-πράγμα που επιβάλλεται να γίνει-και γλύτωσε την χρονοβόρα διαδικασία επανέκδοσης.

Ο μικρός Γρηγόρης χάρηκε επίσης που ένας άνθρωπος βρήκε αυτό που έχασε, χάρις στην παρατηρητικότητά του και στην τιμιότητα που διέπει την οικογένειά του.

Μάλιστα είπε στον πατέρα του ότι θα προτιμούσε να χάσει την προπόνηση του, προκειμένου να μην είναι σε αγωνία ο άνθρωπος που έχασε το πορτοφόλι του όταν κατέβηκε από το αυτοκίνητό του.

Όλη η οικογένεια και οι συγγενείς του μικρού Γρηγόρη χάρηκαν και είναι υπερήφανοι για την πράξη του αυτή που τιμά όλους τους. Είναι δε συγκινημένοι ιδιαίτερα, καθώς ανάλογο περιστατικό έγινε πριν 60 χρόνια, όταν ο παππούς του μικρού Γρηγόρη βρήκε πορτοφόλι στο Αγρίνιο και το παρέδωσε στον κάτοχό του! Ο Γρηγόρης έχει το όνομα του παππού του και καθώς φαίνεται κληρονόμησε και τα προτερήματά του!

Μακάρι το παράδειγμα και τις αρχές του Γρηγόρη να ακολουθήσουν και οι συμμαθητές του. Και μεγαλώνοντας να γίνουν ευσυνείδητοι πολίτες που τόσο ανάγκη τους έχει η κοινωνία μας.

Α.Κ.Κ.

        


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.