Και στον Ορεινό Βάλτο έφθασε η είδηση του θανάτου της Μαίρης Χρυσικοπούλου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η είδηση για την απώλεια της Μαίρης Χρυσικοπούλου διαδόθηκε το Σαββατοκύριακο σε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Στο Χαλκιόπουλο του  Ορεινού  Βάλτου, Δήμου Αμφιλοχίας, όσοι την ήξεραν αλλά και όσοι την γνώρισαν πριν δυο χρόνια, λυπήθηκαν για τον θάνατό της. Τους είχε υποσχεθεί ότι θα ξαναεπισκεφθεί την όμορφη αυτή περιοχή, που για πολλούς είναι άγνωστη, στην πρώτη ευκαιρία.

Το καλοκαίρι του 22 φιλοξενήθηκε στο Χαλκιόπουλο, επίσημη καλεσμένη του συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθήνας - Πειραιά «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης». Συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τον θάνατο του με Χαλκιοπουλίτικη καταγωγή λόγιου Κωσταντίνου Χατζόπουλου.

Ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου και η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου πρόθυμα παραχώρησαν φωτογραφίες και έντυπο υλικό, καθώς και το σπάνιο πορτραίτο του ποιητή, για να πραγματοποιηθεί παρόμοια  έκθεση με αυτή του Αγρινίου και στο Χαλκιόπουλο.

Η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου, συγγραφέας του βιβλίου με τίτλο:  «Η ζωή μου με τον Κώστα Χατζόπουλο» (Απομνημονεύματα της συζύγου του ποιητή), μίλησε για τον κορυφαίο Αιτωλοακαρνάνα διανοητή, ποιητή και συγγραφέα. (βλέπε: https://www.agrinionews.gr/o-poiitis-kostantinos-chatzopoylos-timithike-chalkiopoylo-topo-katagogis/)

Με την άψογη προφορά της απάγγειλε το ποίημα «Ασ’ τη βάρκα» από την ποιητική συλλογή «Απλοί τρόποι» :

Ασ’ τη βάρκα στο κύμα όπου θέλει να τρέχει,

ας ορίζει το αέρι τιμόνι, πανί,

τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,

είναι πιο όμορφοι οι άγνωροι πάντα γιαλοί,

η ζωή μια δροσιά είναι, ένα κύμα, ας το φέρει

όπου θέλει το αέρι, όπου ξέρει το αέρι.

 

Όλοι όσοι παρακολούθησαν την ομιλία της την χειροκρότησαν και την συνεχάρησαν.  


Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» κύριος Ευάγγελος Τσιούνης και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου, εξέφρασαν τα συλλυπητήριά τους για την Μαίρη Χρυσικοπούλου με τα παρακάτω λόγια: 

«Αποχαιρετούμε με μεγάλη μας λύπη και σεβασμό μια άξια γυναίκα που στην καρδιά της είχε όλη την Αιτωλοακαρνανία. Την γνωρίσαμε από κοντά στο Αγρίνιο και στο Χαλκιόπουλο. Μας έκανε την τιμή να παραβρεθεί ενεργά στις εκδηλώσεις μας το καλοκαίρι του 2022 προς τιμή του καταγόμενου από το χωριό μας Κωσταντίνου Χατζόπουλου. Την ευχαριστούμε για την προσφορά της στον τόπο. Δεν θα την ξεχάσουμε ποτέ. Αιωνία της η μνήμη».    










Α.Κ.Κ.

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”