Φιλοτελικά νέα του 2024

Φιλοτελικά νέα του 2024

Μαζί με τις ευχές της για τον καινούργιο χρόνο η Ελληνική Φιλοτελική Ομοσπονδία ανακοίνωσε τα τελευταία νέα στον χώρο. Όλα είναι πολύ ενδιαφέροντα και δεν αφορούν μόνο τους συλλέκτες γραμματοσήμων αλλά και όλους όσους επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με τις εξελήξεις στα ταχυδρομεία.

Η κατάργηση της χρήσης των γραμματοσήμων και η ΕΦΟ
Η ΕΦΟ προχώρησε σε έντονη διαμαρτυρία προς τα ΕΛΤΑ σε σχέση με την ουσιαστική κατάργηση της χρήσης του γραμματοσήμου. Απέστειλε επιστολή στην οποία επισημαίνει τους λόγους που δεν πρέπει να καταργηθούν τα γραμματόσημα.

Μερικοί από αυτούς τους λόγους είναι οι παρακάτω:

Η υποστήριξη των πολιτιστικών αξιών και η εικαστική προβολή διπλωματικών μηνυμάτων.

Το γραμματόσημο αποτελεί αποδεδειγμένα μέσο έμμεσης επιμόρφωσης και πληροφόρησης εκατομμυρίων ανθρώπων.

Έχει αποδειχθεί η αξία του στην καταγραφή και εκπομπή μηνυμάτων εθνικής κυριαρχίας.

Άλλες Ταχυδρομικές Αρχές (Αγγλία) προχώρησαν στην έκδοση νέων γραμματοσήμων με barcode αποφεύγοντας έτσι την πλήρη εξόντωση του φιλοτελισμού.

Το εκδοτικό πρόγραμμα του 2024 θα περιλαμβάνει τις ακόλουθες σειρές:

1.    Αρχαία Ελληνική Γραμματεία – Μέρος Β’

2.    100 χρόνια ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑ

3.    Συναγωγές της Ελλάδας

4.    EUROPA 2024 – Υποβρύχια Πανίδα & Χλωρίδα

5.    Ολυμπιακοί Αγώνες – Παρίσι

6.    EUROMED 2024 - Αθλήματα στη Μεσόγειο

7.    50 χρόνια από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας

8.    Διακεκριμένες Ελληνικές Προσωπικότητες – IFG

9.    150 χρόνια Παγκόσμια Ταχυδρομική Ένωση

10.Παιδί και Γραμματόσημο – Μικρός Ήρωας

 Στις 17.1.2024 κυκλοφορεί η πρώτη  αναμνηστική σειρά γραμματοσήμων του 2024, αφιερωμένη στην  «Αρχαία Ελληνική Γραμματεία» (μέρος Β’). 

Η σειρά περιλαμβάνει πέντε (5) γραμματόσημα, τις μακέτες των οποίων φιλοτέχνησε, με εξαιρετική επιτυχία, ο καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών και χαράκτης – ζωγράφος Γιάννης Γουρζής.

 Συγκεκριμένα απεικονίζονται:

  • Ο Αριστοφάνης     (1,00 €)

  • Ο Αισχύλος           (1,20 €)

  • O Πίνδαρος           (1,50 €)

  • Ο Ηράκλειτος        (2,00 € )

  • Ο Αναξαγόρας       (2,50 €)

 Τα ΝΕΑ των μελών μας
 
Αυξημένη αισιοδοξία επικρατεί στα Σωματεία/Μέλη μας για το 2024, καθώς είναι πολλές και ενδιαφέρουσες οι δράσεις, που προετοιμάζουν. Ειδικότερα:

Η Ελληνική Φιλοτελική Εταιρεία, προετοιμάζει μια εντυπωσιακή έκδοση με την ευκαιρία της επερχόμενης επετείου των 100 ετών (το 2025) προσφοράς της στον φιλοτελισμό και τον πολιτισμό. Με την έκδοση αυτή, η Εταιρεία θα αναδείξει την ευρύτητα του φιλοτελισμού και τη στενή σχέση του με την ιστορία, την κοινωνιολογία, τις τέχνες και τις επικοινωνίες μέσα από τα ίδια τα φιλοτελικά αντικείμενα. Φιλοδοξεί να προσφέρει στη φιλοτελική οικογένεια, αλλά και στο μη μυημένο στον φιλοτελισμό ευρύ κοινό, ένα εξαιρετικής ποιότητας Επετειακό Λεύκωμα τόσο από πλευράς περιεχομένου όσο και από πλευράς αισθητικής.

Θα μεσολαβήσει φυσικά ο εορτασμός της συμπλήρωσης 100 χρόνων από την πρώτη έκδοση της ΦΙΛΟΤΕΛΕΙΑΣ (1924), τόσο με στοχευμένες εκδηλώσεις, όσο και με την έκδοση από τα ΕΛΤΑ τιμητικού ΦΕΓΙΕ.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Θεσσαλονίκης ετοιμάζεται να φιλοξενήσει στους άνετους χώρους της ΔΕΘ την ΧΧ Balkanfila από 13-16 Νοεμβρίου εέ. Πέρα της συμμετοχής των Φιλοτελικών Ομοσπονδιών των Βαλκανικών Κρατών, θα σταλούν προσκλήσεις και σε φιλοτελικές ομοσπονδίες εκτός της Βαλκανικής χερσονήσου.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Αθηνών θα συνεχίσει καθ’ όλο το 2024 τις επιτυχημένες διαλέξεις της, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα φιλοτελικών ενδιαφερόντων, όπως και την έκδοση του περιοδικού της «ΤΟ ΓΡΑΜΜΑΤΟΣΗΜΟ», με πρωτότυπες φιλοτελικές μελέτες.
Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Θεματικού Φιλοτελισμού και Νεότητος θα συνεχίσει να «υπηρετεί» τον Θεματικό Φιλοτελισμό με το τριμηνιαίο περιοδικό του «ΘΕΜΑΤΙΚΟΣ ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΤΗΣ», που προσφέρει θεματικές, αλλά και εγκυκλοπαιδικές γνώσεις με την ποικίλη ύλη του.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Λέσβου προγραμματίζει τη συνέχιση των Φιλοτελικών Εργαστηρίων για μαθητές, καθώς και την ανελλιπή έκδοση του περιοδικού της «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΗ ΛΕΣΒΟΣ», με ενδιαφέρουσα ύλη για τις παραδοσιακές αλλά και σύγχρονες εκδόσεις γραμματοσήμων.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Πατρών περιλαμβάνει στις δράσεις της για το 2024 δημοσιεύσεις φιλοτελικού περιεχομένου στην εφημερίδα «ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ», την πραγματοποίηση τοπικής έκθεσης για τα 80 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης από τους Γερμανούς με παράλληλη έκδοση «προσωπικού» γραμματοσήμου, την έκδοση του περιοδικού της «ΦΑΡΟΣ», ενώ θα συνεχίσει τις περιοδικές της εκθέσεις σε ειδικό χώρο στο Κεντρικό Ταχυδρομικό Γραφείο Πατρών.


Η Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου θα συνεχίσει τις μηνιαίες παρουσιάσεις φιλοτελικών θεμάτων στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου, ενώ βρίσκεται σε επαφή με τον Δήμο Ι. Π. Μεσολογγίου για τη συμμετοχή της στις εκδηλώσεις των 200 χρόνων από τον θάνατο του Λόρδου Βύρωνα.

 
Η Φιλοτελική Εταιρεία Δωδεκανήσου εξετάζει την πιθανότητα πραγματοποίησης τοπικής φιλοτελικής έκθεσης, με στόχο την παρουσίαση του γραμματοσήμου σε μαθητές της στοιχειώδους και μέσης εκπαίδευσης.
Η Φιλοτελική Εταιρεία Πιερίας θα συνεχίσει την έκδοση του περιοδικού της «ΦΙΛΟΤΕΛΙΚΟΣ ΟΛΥΜΠΟΣ».

 Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο της FEPA

Στο Tarvisio της Β. Ιταλίας, στη διάρκεια της Πολυεθνικής Φιλοτελικής Έκθεσης ALPE-ADRIA TARVISIO 2023 (21-24.9.23) πραγματοποιήθηκε το ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Φιλοτελικών  Ομοσπονδιών (FEPA).

Μεταξύ των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης ήταν και η εκλογή 4 μελών του ΔΣ. Με βάση τα αποτελέσματα της σχετικής ψηφοφορίας, επανεξελέγησαν οι: Bill Hedley (Πρόεδρος), Igor Pirc (Γενικός Γραμματέας), Lars Jorgensen (Ταμίας) και ο Κώστας Χαζάπης (Μέλος).

Η ΕΦΟ συγχαίρει τον Κώστα Χαζάπη για την επανεκλογή του και του εύχεται μια νέα εξίσου γόνιμη φιλοτελική θητεία.

Η σύνθεση του νέου ΔΣ (για την περίοδο 2024-27) έχει ως εξής:

  • Bill Hedley – Πρόεδρος (Ηνωμένο Βασίλειο)

  • Giancarlo Morolli – Αντιπρόεδρος (Ιταλία)

  • Lars Jorgensen – Ταμίας (Βέλγιο)

  • Igor Pirc – Γενικός Γραμματέας (Σλοβενία)

  • Κώστας Χαζάπης  – Διευθυντής (Ελλάδα)

  • Thomas Hoepfner – Διευθυντής (Γερμανία)

  • Lars Engelbrecht – Διευθυντής (Δανία)

«Περιβαλλοντικός» και «Κοινωνικός» φιλοτελισμός

Δύο νέοι όροι εμφανίστηκαν τον τελευταίο καιρό στο διεθνές φιλοτελικό στερέωμα. Στο πλαίσιο της αναζήτησης νέων πεδίων για τη διεύρυνση του εκθεσιακού φιλοτελισμού έχουν διατυπωθεί προτάσεις   για «CONTEXΤ» και «SOCIAL» PHILATELY, δηλαδή σε ελεύθερη μετάφραση για «Περιβαλλοντικό»  και «Κοινωνικό» φιλοτελισμό. Αλλά ας προχωρήσουμε να δούμε  το περιεχόμενο αυτών των όρων, που χωρίς αμφιβολία βρίσκονται πολύ κοντά και σε αρκετά σημεία αλληλοκαλύπτονται.

 Ο «Περιβαλλοντικός Φιλοτελισμός» επιδιώκει να συνδυάσει τα ταχυδρομικά αντικείμενα, που διαπραγματεύεται, με το ιστορικό «πλαίσιο» του χρόνου κυκλοφορίας των γραμματοσήμων ή της χρήσης άλλων ταχυδρομικών αντικειμένων,  σφραγίδων ή διαφόρων βοηθητικών σημάνσεων.

Οι συλλέκτες προσπαθούν  να αναδείξουν τις «περιβαλλοντικές συνθήκες»,  μέσα στις οποίες εκδόθηκε ένα  γραμματόσημο, επικεντρώνοντας την έρευνά τους αλλά και τις αναφορές τους γύρω από το  «πλαίσιο» των ιστορικών γεγονότων και  των πολιτιστικών στοιχείων της εποχής, με παράλληλη διερεύνηση του σκοπού της έκδοσής του. Το ίδιο συμβαίνει και με κάθε άλλο ταχυδρομικό αντικείμενο, που μελετούν. Στην προσπάθειά τους αυτή θα πρέπει να προσφύγουν σε ιστορικά έγγραφα, βιβλία, εφημερίδες, χάρτες, νόμους, φωτογραφίες αφίσες, ακόμη και αντικείμενα, όπως: ταχυδρομικά κουτιά, μετάλλια, κονκάρδες, σφραγίδες, σημαίες και πολλά άλλα.

Ο «Κοινωνικός Φιλοτελισμός» πάλι, εστιάζει στη μελέτη των γραμματοσήμων και της ταχυδρομικής ιστορίας από κοινωνική και πολιτιστική άποψη. Εμβαθύνει στις ανθρώπινες και κοινωνικές πτυχές των ταχυδρομικών υπηρεσιών και των γραμματοσήμων,  ενδιαφέρεται για το πώς τα γραμματόσημα αντικατοπτρίζουν και επηρεάζουν την κοινωνία. Μπορεί ακόμη να συμβάλλει σε μελέτες διαφόρων παράπλευρων πτυχών, όπως η χρήση γραμματοσήμων για προπαγάνδα, η απεικόνιση κοινωνικών θεμάτων σε αυτά και βεβαίως η χρήση τους για τιμητική αναφορά σε διάσημες προσωπικότητες αλλά  και για τον εορτασμό επετείων ιστορικών και πολιτιστικών γεγονότων.

Ο Κοινωνικός Φιλοτελισμός επιχειρεί να συνδέσει τον φιλοτελισμό με την κοινωνική ή οικονομική ιστορία του επιλεγμένου θέματος. Μπορεί να καλύψει γεγονότα όπως η ιστορία μιας πόλης, η ιστορία μιας επιχείρησης, η ιστορία μιας βιομηχανίας, η ιστορία ενός ατόμου ή οποιαδήποτε ιστορία μπορείτε να φανταστείτε. Μπορεί να περιέχει φιλοτελικά και μη φιλοτελικά αντικείμενα που σχετίζονται άμεσα με το θέμα. Μπορεί να περιέχει γράμματα, αποκόμματα εφημερίδων, εισιτήρια, φυλλάδια, αναμνηστικά, φωτογραφίες ή οποιοδήποτε άλλο αντικείμενο προσφέρει συμπληρωματική γνώση.

Όπως κάθε θεματικό έκθεμα αφηγείται μια ιστορία, έτσι και τα εκθέματα «περιβαλλοντικού» και «κοινωνικού» φιλοτελισμού θα πρέπει να κάνουν το ίδιο, εκμεταλλευόμενα πλήρως την ευχέρεια, που τους παρέχεται να παρουσιάζουν ένα ευρύτερο φάσμα αντικειμένων. Η λειτουργία των μη φιλοτελικών αντικειμένων πρέπει να ενισχύουν την ιστορία του εκθέματος και να μην αποτελούν διακόσμηση γι’ αυτό.

Εκθέματα «Περιβαλλοντικού» ή «Κοινωνικού» φιλοτελισμού συμμετέχουν προς το παρόν στις φιλοτελικές εκθέσεις μέσα από την «Ανοικτή Τάξη». Ωστόσο, διαφέρουν από τα λοιπά εκθέματα της συγκεκριμένης τάξης, καθώς εστιάζουν σε μεγαλύτερο βάθος και πλάτος σε περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα, που πολλές φορές είναι αρκετά μακριά από το φιλοτελικό υλικό. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την καθιέρωσή τους ως ανεξάρτητες φιλοτελικές Τάξεις.

Σε τι όμως αποβλέπουν αυτές οι κινήσεις; Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο φιλοτελισμός απειλείται από τις σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, κατά τους υποστηρικτές τους οι δύο αυτές νέες συλλεκτικές και ερευνητικές μορφές απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές, ιστορικούς, κοινωνιολόγους και γενικότερα σε κάθε ανήσυχο ερευνητικό και δημιουργικό πνεύμα. Όλοι αυτοί καλούνται να χρησιμοποιήσουν τον φιλοτελισμό στις έρευνές τους και να τον δουν μέσα από ένα ευρύτερο κοινωνικο-ιστορικό και πολιτιστικό πλαίσιο.

Η ΕΦΟ, πιστεύοντας ότι οι νέες αυτές τάσεις κινούνται προς μια σωστή κατεύθυνση, καλεί τα μέλη της να τις υποστηρίξουν με την αποδοχή τους στις εκθεσιακές τους δράσεις, αλλά και με την προβολή τους στα ΜΜΕ και ΜΚΔ.

Επισκόπηση Φιλοτελικών Εκθέσεων 2024

Μέσα στο 2024 έχουν προγραμματιστεί δύο σημαντικές φιλοτελικές εκθέσεις, μία Διεθνής και μία Ευρωπαϊκή, ενώ πρόσφατα οριστικοποιήθηκε μία ακόμη, που αφορά τη γειτονιά μας, η Balkanfila XX, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 13-16.11.24. Πιο συγκεκριμένα:

 EFIRO 2024: Παγκόσμια έκθεση υπό την αιγίδα της FIP και αναγνώριση FEPA.

Θα πραγματοποιηθεί από 16-19 Απριλίου 2024 στο Βουκουρέστι, με περισσότερα από 2.000 πλαίσια, που θα καλύψουν συμμετοχές από 60 τουλάχιστον χώρες.

Εθνικός  Αντιπρόσωπος: Χρήστος Γκίκας. (xgikas@gmail.com).

Η ιστοσελίδα της Έκθεσης είναι : https://www.efiro.ro

HAFNIA 24: Διεθνής έκθεση υπό την αιγίδα της FEPA, με αφορμή τη συμπλήρωση 400 ετών λειτουργίας των Δανικών Ταχυδρομείων. Θα διοργανωθεί στην Κοπεγχάγη, από 17-20 Οκτωβρίου 2024 με περισσότερα από 1300 πλαίσια.

Εθνικός Αντιπρόσωπος:  Αντρέας Νικολαΐδης (andreas_n1k@hotmail.com). Η ιστοσελίδα της Έκθεσης είναι : https://www.hafnia24.com/

 BALKANFILA XX: H Φιλοτελική Εταιρεία της Θεσσαλονίκης (ΕΦΕΘ) πήρε την πρωτοβουλία να διοργανώσει στην πόλη της την ΧΧ Balkanfila και μάλιστα με πρόσκληση Φιλοτελικών Ομοσπονδιών εκτός της Βαλκανικής Χερσονήσου.

Η έκθεση – που θα στεγαστεί στους χώρους της ΔΕΘ και θα πραγματοποιηθεί τον προσεχή Νοέμβριο υπό την αιγίδα της ΕΦΟ – θα καλύψει 500 εκθεσιακά πλαίσια, ενώ παράλληλα στον ίδιο ευρύχωρο χώρο (κτίριο 6 της ΔΕΘ – 2800 τμ.) θα λειτουργήσει και έκθεση συλλεκτικών αντικειμένων (ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗ), ενώ προγραμματίζονται και άλλες εκδηλώσεις.

Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση σύντομα θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ε.Θ : https://efeth.gr, καθώς και στα νέα της ΕΦΟ (https://www.efo.gr/)

 

Η “PHILAKOREA 2024” θύμα δημοσιονομικού ελλείμματος

Η παγκόσμια φιλοτελική έκθεση PHILAKOREA 2024 έπεσε θύμα του δημοσιονομικού ελλείμματος της χώρας.

Η οικονομία της Νότιας Κορέας, μιας από τις πιο αναπτυγμένες οικονομίες του πλανήτη, παρουσίασε σημαντικά δημοσιονομικά ελλείμματα τα τελευταία χρόνια, με αποτέλεσμα η Κυβέρνηση της χώρας να λάβει δραστικά μέτρα με τον προϋπολογισμό του 2024, προχωρώντας σε μεγάλες περικοπές κάθε μη ανελαστικής δαπάνης.

Έτσι, η δημόσια Ταχυδρομική Αρχή της χώρας, βασικός χρηματοδότης της PHILAKOREA2024, δήλωσε ότι αδυνατεί να ανταποκριθεί στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της, γεγονός, που είχε ως συνέπεια η Οργανωτική Επιτροπή ν’ αποφασίσει, αναγκαστικά, την αναβολήτης έκθεσης για το 2025 (μέχρι στιγμής δεν έχουν ανακοινωθεί συγκεκριμένες ημερομηνίες).

Σε σχετικό μήνυμα της η Ο.Ε. ζητά συγνώμη από Αντιπροσώπους και Εκθέτες, τονίζοντας όμως παράλληλα ότι οι εκπροσώπηση κάθε χώρας (δηλωμένοι Αντιπρόσωποι) καθώς και οι σχετικές αιτήσεις συμμετοχής, που έχουν ήδη υποβληθεί, παραμένουν σε ισχύ για το 2025, εκτός εάν ειδοποιηθεί για τυχόν αλλαγές.

Αναμφίβολα είναι μια δυσάρεστη εξέλιξη, ιδιαίτερα για εκείνους, που είχαν συνδυάσει την συμμετοχή τους με την επίσκεψη της μακρινής αυτής χώρας. Ταυτόχρονα η αναβολή αυτή αναδεικνύει τη θεμελιώδη σημασία της εξασφάλισης επαρκών οικονομικών πόρων για τη διοργάνωση μιας έκθεσης, φιλοτελικής ή μη.

 

Εξελίξεις στο θεσμό της «BALKANFILA»

Το 1965, η Ένωση Φιλοτελιστών Βουλγαρίας αποφάσισε να οργανώσει μια Φιλοτελική Έκθεση με τον τίτλο “BALKANFILA”, με ανοιχτή πρόσκληση συμμετοχής προς τους συλλέκτες όλων των βαλκανικών χωρών. Η ιδέα αυτή έγινε δεκτή με μεγάλο ενθουσιασμό από όλες τις Βαλκανικές Φιλοτελικές Ομοσπονδίες, οπότε και πάρθηκε η απόφαση να πραγματοποιείται ανάλογη έκθεση κάθε δύο χρόνια, σε διαφορετική πόλη κάθε φορά και με την επιδίωξη όλες οι χώρες να φιλοξενούν εκ περιτροπής τη διοργάνωση. Οι εκθέσεις BALKANFILA πραγματοποιήθηκαν τακτικά μέχρι το 1991. Δεκαέξι χρόνια αργότερα το 2007, η Τουρκική Φιλοτελική Ομοσπονδία ανέλαβε τη διοργάνωση της BALKANFILA XIV, ενώ ακολούθησαν 5 ακόμη διοργανώσεις  με την πιο πρόσφατη στο Βελιγράδι της Σερβίας.

Η Ελλάδα διοργάνωσε για πρώτη φορά τη διακρατική αυτή έκθεση το 1979 στο Ζάππειο Μέγαρο. Η επόμενη BALKANFILA διοργανώθηκε  μετά δεκαετία (1989) στη Θεσσαλονίκη, ενώ ήδη έχει ανακοινωθεί και η διοργάνωσή της κατά το τρέχον έτος στην ίδια πόλη. Αυτή θα είναι η τρίτη φορά, που η Ελλάδα θα είναι οικοδεσπότης στη σημαντική αυτή έκθεση.

Παράλληλα όμως με τις εκθεσιακές διοργανώσεις, η BALKANFILA φιλοδοξεί να εξελιχθεί ως ένας θεσμός σύσφιξης σχέσεων και ανταλλαγής γνώσεων μεταξύ των φιλοτελιστών στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Στη διάρκεια της πρόσφατης BALKANFILA XΙΧ στο Βελιγράδι της Σερβίας (12-14 Οκτωβρίου 2023) η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ της έκθεσης έκανε ομόφωνα και με ενθουσιασμό δεκτή μια ριζοσπαστική πρόταση του Έλληνα Εκπροσώπου κ. Χρήστου Γκίκα, Γενικού Γραμματέα της ΕΦΟ,  ο οποίος πρότεινε :

Α. Έκδοση διμηνιαίου ψηφιακού ενημερωτικού δελτίου(Newsletter), το οποίο να καλύπτει:

•Τα φιλοτελικά ΝΕΑ των Εθνικών Φιλοτελικών Ομοσπονδιών κάθε χώρας,

•Τις προσεχείς Εθνικές και Διεθνείς Εκθέσεις στο Βαλκανικό Χώρο,

•Τα αποτελέσματα (palmares) των πρόσφατων βαλκανικών εκθέσεων

•Νέες εκδόσεις γραμματοσήμων των βαλκανικών Ταχυδρομικών Αρχών

•Παρουσίαση εκδόσεων (βιβλία, περιοδικά, PP, DVD’s κ.ά.), που αφορούν φιλοτελικά θέματα, που αναφέρονται αμέσως ή εμμέσως στον ευρύτερο χώρο των Βαλκανίων.

 

Β. Διαδικτυακές συναντήσεις εκπροσώπων των Βαλκανικών Φιλοτελικών Ομοσπονδιών  μια φορά τον μήνα, στην οποία θα εξετάζονται διαβαλκανικά φιλοτελικά θέματα, αλλά και θα γίνονται παρουσιάσεις και σχόλια διαφόρων καταξιωμένων εκθεμάτων. Φυσικά στη διάρκεια των συναντήσεων θα εξετάζονται νέοι κανονισμοί καθώς και θα διατυπώνονται αναγκαίες υποδείξεις για την ανάπτυξη του βαλκανικού φιλοτελισμού.

 

Γ. Έκδοση ενός ετήσιου ψηφιακού συλλεκτικού Λευκώματος (κατά το μήνα Μάρτιο κάθε έτους), το οποίο θα περιέχει επιλεγμένα φιλοτελικά άρθρα, τις σημαντικότερες δραστηριότητες κάθε Βαλκανικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας, τις νέες εκδόσεις των Βαλκανικών Κρατών και σχετικά με τα Βαλκάνια νέα της FEPA & FIP.

 

Η υλοποίηση της παραπάνω πρότασης ανατέθηκε σε  Συντακτική Επιτροπή, με επικεφαλής-συντονιστή τον κ. Χρήστο Γκίκα (Ελλάδα) και μέλη τους:

          Mehmet Akan (Τουρκία)

          Julian Demeti (Αλβανία)

          Francisc Ambrus (Ρουμανία)

          Boncho Bonev (Βουλγαρία)

          Capt. Slavoljub Katančević (Κροατία)

          Vladimir Milić (Σερβία)

          Igor RadenkPirc (Σλοβενία)

          Radenko Radanović  (Βοσνία και Ερζεγοβίνη)

(ενώ εκπροσώπους αναμένεται να ορίσουν ακόμη το Μαυροβούνιο και η Βόρεια Μακεδονία).

 

Την τεχνολογική - ψηφιακή υποστήριξη του Newsletter ανέλαβε ο Julian Demeti.

 

Είναι ευνόητο ότι η ΕΦΟ θα συνδράμει. με όλες της τις δυνάμεις, στην υλοποίηση των παραπάνω φιλοτελικών στόχων καθώς και στην περαιτέρω σύσφιξη των διαβαλκανικών φιλοτελικών σχέσεων.

 

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ:

Κυκλοφόρησε ήδη το πρώτο τεύχος (Νο 1) του «Balkanfila Newsletter». Δείτε το στο: https://www.efo.gr/en/balkanfila-newsletters/  και εγγραφείτε συνδρομητές του στέλνοντας email στο: xgikas@gmail.com.

 Εκθέσεις μέσα σε πανηγύρια ή μήπως πανηγύρια μέσα σε εκθέσεις

Στο κύριο άρθρο του προηγούμενο Ενημερωτικού μας Δελτίου (Σεπτέμβριος 2023 - https://www.efo.gr/wp-content/uploads/2023/09/september.pdf) προβάλαμε την ιδέα της σύμπραξης διαφόρων φορέων ερασιτεχνικών δραστηριοτήτων (μεταξύ αυτών και του φιλοτελισμού) προκειμένου να πετύχουν «εκδηλώσεις πολιτιστικής συνεργασίας».

Όταν γράφαμε τη συγκεκριμένη πρόταση, που έχει ευρεία εφαρμογή στο εξωτερικό,  δεν γνωρίζαμε ότι ο επιχειρηματικός κόσμος είχε ήδη δει «ευκαιρίες» με τη διοργάνωση τέτοιων εκθέσεων. Έτσι μέσα στο 2023 έλαβαν χώρα τρεις σχετικές εκδηλώσεις, αρχικά δύο στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια μια στην Αθήνα.


«1η Συλλεκτική EXPO 2023»

Με τη συμμετοχή περίπου 20 ιδιωτών συλλεκτών και επαγγελματιών του χώρου πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου 2023 σε περίπτερο της ΔΕΘ-HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη, έκθεση-πανηγύρι με τον παραπάνω τίτλο (υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των Φιλοτελικών Ενώσεων Θεσσαλονίκης, Βόλου και του οίκου δημοπρασιών ATTICA Αuctions). Ήταν η πρώτη δοκιμή μιας ιδέας, που οι διοργανωτές έχουν βάλει στόχο  να την κάνουν θεσμό.

Οι λάτρεις των συλλεκτικών αντικειμένων αναζητούσαν νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, μετάλλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, φωτογραφικές μηχανές και έργα τέχνης για τις συλλογές τους.


«2η Συλλεκτική ΕΧΡΟ 2023» και  «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές»

Μετά την επιτυχία της πρώτης πειραματικής ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ακολούθησε μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια με τη σύμπραξη της  ΔΕΘ HELEXPO και της εταιρείας ΜC Salonica.

Η «2η Συλλεκτική ΕΧΡΟ 2023» ήταν ανοιχτή στο κοινό, που επισκέφτηκε την 87η ΔΕΘ καθ’ όλη τη διάρκειά της (9-17 Σεπτεμβρίου 2023) και ειδικότερα το περίπτερο 6, όπου και στεγάστηκε.


Η παράλληλη (στον ίδιο χώρο)  έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές» φιλοξένησε τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη συμπρωτεύουσα και τα μνημεία της. Είχε ως στόχο την προβολή της πόλης και τη γνωριμία των κατοίκων με γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της. Τον φιλοτελικό κόσμο εκπροσώπησαν συλλογές του Γ. Θωμαρέη και του Θ. Πάσχου.

 

Στην έκθεση παρουσιάστηκε η ταχυδρομική ιστορία της πόλης, γραμματόσημα, νομίσματα, χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, έγγραφα, βιβλία, χάρτες, πίνακες, γκραβούρες, ρολόγια, μετοχές, διαφημίσεις και πολλά ακόμη αντικείμενα σχετικά με τη Θεσσαλονίκη.

 

Ταυτόχρονα  λειτούργησε και εμπορικό τμήμα με κάθε λογής συλλεκτικά αντικείμενα και έργων τέχνης, γεγονός που συνέβαλε στην μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων.

 

Στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για την «ταυτότητα της αρχαίας Θεσσαλονίκης», τα «μετάλλια της Θεσσαλονίκης», τη «Θεσσαλονίκη και τη χαρτογραφία», τα «γραμματόσημα της Θεσσαλονίκης» & το «Φεστιβάλ του ελληνικού τραγουδιού και η ΔΕΘ».

 

«Hobby Festival 2023» - Αθήνα, 14-15.10.2023    

 Ένα μήνα αργότερα, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο γκάζι, διοργανώθηκε άλλη μια «έκθεση-πανηγύρι» που αφορούσε ερασιτεχνικές ασχολίες και δράσεις ελεύθερου χρόνου.

Οι ασχολίες και οι δράσεις – όπως τόνιζαν οι διοργανωτές –  συνεισφέρουν στην ευζωία και στην προοπτική της ευτυχίας – ενισχύοντας παράλληλα προσωπικές δεξιότητες–, στην ανακάλυψη και την καλλιέργεια κλίσεων και ταλέντων, καθώς και στη συνάντηση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και ικανότητες.

 Στο «φεστιβάλ» συμμετείχε και η ΕΦΕ με μια απλή παρουσία, που σηματοδοτούσε ένα «πανό», δημιουργία της Μυρσίνης Βαρδοπούλου.

Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας τις υποστηρίξουμε λοιπόν.

«1η Συλλεκτική EXPO 2023»

Με τη συμμετοχή περίπου 20 ιδιωτών συλλεκτών και επαγγελματιών του χώρου πραγματοποιήθηκε στις 3 και 4 Ιουνίου 2023 σε περίπτερο της ΔΕΘ-HELEXPO, στη Θεσσαλονίκη, έκθεση-πανηγύρι με τον παραπάνω τίτλο (υπό την αιγίδα του Δήμου Θεσσαλονίκης και την υποστήριξη των Φιλοτελικών Ενώσεων Θεσσαλονίκης, Βόλου και του οίκου δημοπρασιών ATTICA Αuctions). Ήταν η πρώτη δοκιμή μιας ιδέας, που οι διοργανωτές έχουν βάλει στόχο  να την κάνουν θεσμό.

 

Οι λάτρεις των συλλεκτικών αντικειμένων αναζητούσαν νομίσματα, χαρτονομίσματα, γραμματόσημα, μετάλλια, φωτογραφίες, τηλεκάρτες, φωτογραφικές μηχανές και έργα τέχνης για τις συλλογές τους.

 

«2η Συλλεκτική ΕΧΡΟ 2023» και  «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές»

Μετά την επιτυχία της πρώτης πειραματικής ΣΥΛΛΕΚΤΙΚΗΣ ακολούθησε μια πιο ολοκληρωμένη προσπάθεια με τη σύμπραξη της  ΔΕΘ HELEXPO και της εταιρείας ΜC Salonica.

 

Η «2η Συλλεκτική ΕΧΡΟ 2023» ήταν ανοιχτή στο κοινό, που επισκέφτηκε την 87η ΔΕΘ καθ’ όλη τη διάρκειά της (9-17 Σεπτεμβρίου 2023) και ειδικότερα το περίπτερο 6, όπου και στεγάστηκε.

 

Η παράλληλη (στον ίδιο χώρο)  έκθεση «Η Θεσσαλονίκη μέσα από τις συλλογές» φιλοξένησε τις συλλογές γνωστών συλλεκτών με θέμα τη συμπρωτεύουσα και τα μνημεία της. Είχε ως στόχο την προβολή της πόλης και τη γνωριμία των κατοίκων με γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιστορίας της. Τον φιλοτελικό κόσμο εκπροσώπησαν συλλογές του Γ. Θωμαρέη και του Θ. Πάσχου.

 

Στην έκθεση παρουσιάστηκε η ταχυδρομική ιστορία της πόλης, γραμματόσημα, νομίσματα, χαρτονομίσματα, μετάλλια, παράσημα, έγγραφα, βιβλία, χάρτες, πίνακες, γκραβούρες, ρολόγια, μετοχές, διαφημίσεις και πολλά ακόμη αντικείμενα σχετικά με τη Θεσσαλονίκη.

 

Ταυτόχρονα  λειτούργησε και εμπορικό τμήμα με κάθε λογής συλλεκτικά αντικείμενα και έργων τέχνης, γεγονός που συνέβαλε στην μεγάλη προσέλευση ενδιαφερομένων.

 

Στη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν διαλέξεις για την «ταυτότητα της αρχαίας Θεσσαλονίκης», τα «μετάλλια της Θεσσαλονίκης», τη «Θεσσαλονίκη και τη χαρτογραφία», τα «γραμματόσημα της Θεσσαλονίκης» & το «Φεστιβάλ του ελληνικού τραγουδιού και η ΔΕΘ».

«Hobby Festival 2023» - Αθήνα, 14-15.10.2023

 Ένα μήνα αργότερα, στο Παλιό Αμαξοστάσιο του ΟΣΥ στο γκάζι, διοργανώθηκε άλλη μια «έκθεση-πανηγύρι» που αφορούσε ερασιτεχνικές ασχολίες και δράσεις ελεύθερου χρόνου.

Οι ασχολίες και οι δράσεις – όπως τόνιζαν οι διοργανωτές –  συνεισφέρουν στην ευζωία και στην προοπτική της ευτυχίας – ενισχύοντας παράλληλα προσωπικές δεξιότητες–, στην ανακάλυψη και την καλλιέργεια κλίσεων και ταλέντων, καθώς και στη συνάντηση ανθρώπων με κοινά ενδιαφέροντα και ικανότητες.

 Στο «φεστιβάλ» συμμετείχε και η ΕΦΕ με μια απλή παρουσία, που σηματοδοτούσε ένα «πανό», δημιουργία της Μυρσίνης Βαρδοπούλου.

 Όλες αυτές οι προσπάθειες είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ας τις υποστηρίξουμε λοιπόν.

 

O OHE τιμά την Marie Curie

 Η Ταχυδρομική Υπηρεσία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών επικεντρώνει, κατά κανόνα, το ενδιαφέρον της σε εκδόσεις γραμματοσήμων σχετικές με τους στόχους του διεθνούς Οργανισμού. Προστασία περιβάλλοντος, ανθρώπινα δικαιώματα, ανάπτυξη τρίτου κόσμου, αποτροπή πολεμικών συγκρούσεων, ασφαλείς αερομεταφορές, διάσωση παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αντιμετώπιση επιδημιών απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, τη βασική θεματολογία των εκδόσεών της.

Παράλληλα όμως δεν αγνοεί τους ανθρώπους εκείνους, που με τη δράση τους προσέφεραν και μάλιστα ανιδιοτελώς, σημαντικές υπηρεσίες προς το σύνολο της ανθρωπότητας. Μία τέτοια περίπτωση αφορά την Πολωνέζα Marie Curie, η οποία με τις πρωτοποριακές έρευνές της άνοιξε νέους ορίζοντες στην φυσική και ιατρική επιστήμη.

Η Μαρία Κιουρί είναι περισσότερο γνωστή για την έρευνα στη ραδιενέργεια (όρος, που επινόησε η ίδια) και την ανακάλυψη δύο στοιχείων, του πολώνιου και του ράδιου.  Είναι η πρώτη γυναίκα που κέρδισε βραβείο Νόμπελ, η πρώτη που κέρδισε βραβείο Νόμπελ δύο φορές και η μόνη που κέρδισε βραβείο Νόμπελ σε δύο επιστημονικά πεδία.

 Γεννημένη ως Marya Skłodowska στη Βαρσοβία της Πολωνίας, στις 7 Νοεμβρίου 1867, πήγε στο Παρίσι το 1891 για να σπουδάσει φυσική και μαθηματικά στη Σορβόννη. Εκεί γνώρισε τον Pierre Curie, καθηγητή στη Σχολή Φυσικής, όπου εργάστηκαν μαζί μελετώντας τη ραδιενέργεια και ερευνώντας τις επιπτώσεις της. Παντρεύτηκαν το 1895.

Χωρίς αμφιβολία η εκδοτική πολιτική του ΟΗΕ δείχνει το δρόμο. Τιμώνται καταξιωμένες προσωπικότητες, έχοντας φύγει από τη ζωή με την πιστοποίηση ότι «τα στερνά τίμησαν τα πρώτα». Και όπως είπε και ο Σόλων προς τον Κροίσο «μηδένα προ του τέλους μακάριζε». Για φανταστείτε. Δυόμιση χιλιάδες χρόνια πριν ο σοφός δάσκαλος μας καθοδηγεί και εμείς, που δηλώνουμε απόγονοί του,  δεν έχουμε πάρει ακόμη το μάθημά μας.

Ημερομηνία Έκδοσης: 7 Νοεμβρίου 2023

Καλλιτέχνης: Martin Mörck (Νορβηγία)   -    Σχεδιαστής: Rorie Katz (Ηνωμένα Έθνη)

 Ναγκόρνο Καραμπάχ 

Οι πρόσφατες πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων και η επικράτηση των τελευταίων, μας θύμισαν τις διαφορές των Χριστιανών και των Ισλαμιστών στη διαφιλονικούμενη περιοχή του Ναγκόρνο Καραμπάχ. Ένα θύλακα των Αρμενίων μέσα στην επικράτεια του Καραμπάχ, ο οποίος μεταβλήθηκε και πάλι σε εστία πολέμου μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης.

Το 1990 ξέσπασε ο πρώτος πόλεμος της σύγχρονης εποχής (1990-94), που κατέληξε με υπογραφή ειρηνευτικής συμφωνίας, για να ακολουθήσει δεύτερος, το 2020, με ουσιαστική επικράτηση του Αζερμπαϊτζάν και υπογραφή νέας ειρηνευτικής συνθήκης με τη μεσολάβηση της Ρωσίας. Ωστόσο ούτε και αυτή η συνθήκη επέφερε τελική ειρήνη καθώς τον Σεπτέμβριο του παρελθόντος έτους (2023)  ξέσπασε και νέα διαμάχη με επικράτηση και πάλι του Αζερμπαϊτζάν.

Αυτά ως προς την ιστορική διαδρομή της περιοχής και των επιδιώξεων των αντιμαχόμενων πλευρών. Από φιλοτελικής σκοπιάς χρησιμοποιήθηκε για μια ακόμη φορά το γραμματόσημο ως μέσο προπαγάνδας και επικοινωνιακής προβολής των επιτευγμάτων του νικητή.

Συγκεκριμένα το Αζερμπαϊτζάν κυκλοφόρησε μια σειρά με δύο ενωμένα γραμματόσημα. Το πρώτο είναι χωρισμένο στα δύο με μια κάθετη γραμμή και παρουσιάζει δίπλα-δίπλα έναν στρατιώτη και ένα άντρα ντυμένο με φόρμα προστασίας κατά επιδημιών. Το δεύτερο απεικονίζει έναν άνδρα ντυμένο κατά το ήμισυ με στρατιωτική στολή  και κατά το υπόλοιπο με υγειονομική φόρμα να απολυμαίνει κάποια εδάφη.  Σύμφωνα με τις Ταχυδρομικές Αρχές του Αζερμπαϊτζάν τα γραμματόσημα αναφέρονται  στα δύο πιο σημαντικά γεγονότα, που έλαβαν χώρα στο Αζερμπαϊτζάν το 2020: τον αγώνα κατά της πανδημίας του κορονοϊού και τον πόλεμο στο Καραμπάχ.

Αντίθετα, οι Αρμένιοι ισχυρίζονται ότι στην εικόνα ο άνδρας απολυμαίνει το τμήμα του χάρτη του Αζερμπαϊτζάν που αντιστοιχεί στο Καραμπάχ. «Ο άνδρας στο γραμματόσημο με ιατρική στολή “απολυμαίνει” τους Αρμένιους της Αρτσακίας» (σσ. της περιοχής του ΝΚ) και το χαρακτηρίζουν ως «εκδήλωση φασισμού». «Οι αρχές του Αζερμπαϊτζάν εμβαθύνουν την αρμενοφοβία και με τα  γραμματόσημα αυτά προπαγανδίζουν ανοιχτά την εξόντωση των Αρμενίων στο Αρτσάχ σε κρατικό επίπεδο» αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους.

Τελικά, τα γεγονότα δικαίωσαν την άποψη των Αρμενίων.

Φιλοτελισμός, προπαγάνδα και πολιτική σε πλήρη αλληλοεπίδραση. Υλικό για μελέτη και παρουσίαση εκθεμάτων ιστορικών διαδρομών από ποικίλες οπτικές γωνίες.

Εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου της ΕΦΟ – Νέες αναρτήσεις

Συνεχής είναι ο εμπλουτισμός του Ιστορικού Αρχείου της ΕΦΟ, με νέες διαλέξεις, εκπαιδευτικά σεμινάρια, φιλοτελικές μελέτες και αξιόλογα πολυβραβευμένα εκθέματα Ελλήνων συλλεκτών, αλλά και αλλοδαπών με θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα:

Στον χώρο των φιλοτελικών μελετών (https://www.efo.gr/philatelic-books/) θα βρείτε την εμπεριστατωμένη μελέτη του Κώστα Ανδρουλιδάκη για την «Ταχυδρομική ιστορία και τα γραμματόσημα της Εθνικής Αντίστασης».

 Στο χώρο των διαλέξεων (https://www.efo.gr/lectures/) μπορείτε να παρακολουθήσετε τη διαδικτυακή εκδήλωση του Φιλοτελικού και Ταχυδρομικού Μουσείου με θέμα «ΦΙΛΟΤΕΛΙΣΜΟΣ: Γραμματόσημο, Ταχυδρομείο, Επικοινωνία» με ομιλητή τον κ. Κώστα Χαζάπη, μέλος του ΔΣ της FEPA, να δείτε τα παραδείγματα του «Ελληνικού αεροπορικού ταχυδρομείου προς Νότια Αμερική κατά την περίοδο 1930-41», τα οποία παρουσίασε ο Αλέξης Παπαδόπουλος (κριτής FEPA) την 25.9.23 στη διαδικτυακή συνάντηση της ΕΦΕ και τέλος να θαυμάσετε το μοναδικό φιλοτελικό υλικό, που παρουσίασε ο πολυβραβευμένος Γάλος συλλέκτης Louis Fanchini για τις Μεγάλες Κεφαλές του Ερμή στις σχετικές διαλέξεις, που έδωσε στην ΕΦΕ την 8 ην Νοεμβρίου και στη Γαλλική Ακαδημία Φιλοτελισμού (L’ Académie de Philatélie) την 9 ην Δεκεμβρίου 2023.

 

Τέλος, στο χώρο των εκθεμάτων (https://www.efo.gr/exhibits/) μπορείτε να ανακαλύψετε πρόσφατα αξιόλογα εκθέματα, που παρουσιάστηκαν σε διεθνείς εκθέσεις, αλλά και παλαιότερα επίσης πολυβραβευμένα.

 

Το Διοικητικό Συμβούλιο απευθύνει διαρκή έκκληση προς όλους τους φιλοτελιστές να συνδράμουν με κάθε τρόπο τον εμπλουτισμό του ΙΑ/ΕΦΟ. Κάθε πληροφορία, κάθε αντικείμενο, κάθε έκθεμα, κάθε μελέτη βοηθάει τις προσπάθειες των νεότερων ερευνητών του ελληνικού γραμματοσήμου να προσθέσουν και εκείνοι ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα του φιλοτελισμού.

 

Τα καλύτερα μουσικά γραμματόσημα του 2022

 

Εξήντα εννέα (69) ήταν οι συμμετοχές, που έλαβαν μέρος στον διεθνή διαγωνισμό για το καλύτερο μουσικό γραμματόσημο, που διοργάνωσε και για το 2022 ο θεματικός όμιλος μουσικού γραμματοσήμου της Γερμανικής Φιλοτελικής Εταιρείας. Πρόκειται για εκδόσεις 55 Ταχυδρομικών Αρχών από όλο τον Κόσμο.

 

Μεταξύ των τριών πρώτων ήταν και το ελληνικό γραμματόσημο με τον Μικρασιάτη πρόσφυγα να παίζει το ούτι του έξω από τον προσφυγικό καταυλισμό του Βύρωνα.

 

Θερμά συγχαρητήρια στη δημιουργό του ζωγράφο-χαράκτρια Μυρσίνη Βαρδοπούλου, η οποία για μια ακόμη φορά φέρνει το ελληνικό γραμματόσημο στην πρώτη γραμμή του διεθνούς ενδιαφέροντος.

  

1η θέση Αυστρία (ψήφοι 8,11%),  2η θέση Ουρουγουάη (ψήφοι 7,59 %),   3η θέση Ελλάδα (ψήφοι 7,08%)

ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΑ ΔΕΛΤΙΑ ΤΗΣ ΕΦΟ ΣΤΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ:

     https://www.efo.gr/newsletters/

 

Α.Κ.Κ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”