«Χρώμα & Νερό», έκθεση πινάκων Μπάμπη Ζαχαρόπουλου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το Σάββατο 2 Δεκεμβρίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Χρώμα και Νερό» στην αίθουσα πινακοθήκης της πρώην Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου. 

Την εκδήλωση συντόνισε η κυρία Έφη Τσακανίκα της Κ.Ε.Δ.Α. Καλωσόρισε τους επισκέπτες με τα λόγια:

«Κυρίες και κύριοι καλησπέρα. Είμαστε απόψε εδώ για να θαυμάσουμε και να εγκαινιάσουμε την συλλογική δουλειά του ευγενικού καλλιτέχνη και ανθρώπου κυρίου Χαράλαμπου Ζαχαρόπουλου που φέρει τον τίτλο Χρώμα και Νερό.

Από τον τίτλο καταλαβαίνουμε πως θα θαυμάσουμε έργα γεμάτα χρώματα και ποικίλες τεχνικές που δίνουν ένα ιδιαίτερο κίνητρο στο θεατή για καλλιτεχνική μελέτη. Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα είναι και η ματιά του καλλιτέχνη πάνω στο τοπίο».

Η συντονίστρια κυρία Τσακανίκα κάλεσε την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, Παιδείας και Αθλητισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου για να χαιρετίσει την εκδήλωση των εγκαινίων.

Η κυρία Παπαγεωργίου χαιρέτισε τους φιλότεχνους επισκέπτες που ήρθαν για τα εγκαίνια της έκθεσης και συνέχισε λέγοντας:

 «Με ιδιαίτερη χαρά σήμερα πραγματοποιούμε τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του Μπάμπη Ζαχαρόπουλου. Ο Μπάμπης έχει συνεργαστεί μαζί μας, με τον Δήμο Αγρινίου, σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Και μάλιστα αποτέλεσε την «ψυχή» των εκθέσεων, τόσο της πρώτης, όσο και της δεύτερης έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών. Γιατί είναι εξαιρετικά δραστήριος και εξαιρετικά αποτελεσματικός. Πέραν αυτού σήμερα με την έκθεση αυτή μας «ξαφνιάζει» ευχάριστα. Γιατί βλέπουμε στις αίθουσες μία πληθώρα εξαιρετικών έργων-ποτέ δεν περίμενα ότι θα γέμιζε ο χώρος στην κάτω και πάνω αίθουσα-που διακρίνονται από την εξαιρετική τεχνική τους.

Πραγματικά ο Μπάμπης μας ξαφνιάζει, αυτό το πρώτο ανακάλυψα πριν μερικά χρόνια,  γιατί  τον ήξερα αθλητή με εξαιρετικές επιδόσεις και διακρίσεις. Και το επάγγελμά του είχε πάντα σχέση με τον αθλητισμό. Και μάλιστα με τις πολεμικές τέχνες καθώς ήταν γνωστός σαν δάσκαλός τους. Πραγματικά αποτέλεσε ξάφνιασμα όταν είδα ότι πρόκειται για έναν εξαιρετικά ευαίσθητο άνθρωπο που εκφράζεται μέσα από την ζωγραφική. Και γι’ αυτό λέω ότι το ένα ξάφνιασμα διαδέχεται το άλλο.

 Η έκθεσή του Μπάμπη είναι μεγάλη, με πολλά έργα, πανέμορφα έργα. Μας ταξιδεύει στον τόπο μας κατ’ αρχήν, γιατί κακά τα ψέματα, η περιοχή μας αν μη τι άλλο διακρίνεται από τα πολλά νερά που θα τα δούμε σε πολλούς πίνακες που εικονίζουν τοπία της περιοχής μας αλλά και άλλα μέρη της Ελλάδας. Εύχομαι καλή επιτυχία στην έκθεση, εύχομαι να έρθουν οι Αγρινιώτες να την δουν και να την απολαύσουν».

Γυρίζοντας προς τον καλλιτέχνη συνέχισε: «Και μεις σήμερα θα ταξιδέψουμε μαζί σου μέσα από τα έργα σου στον χώρο της έκθεσης. Σου εύχομαι πάντα να εμπνέεσαι, να δημιουργείς και να μας ταξιδεύεις μέσα από τον χρωστήρα σου. Να είσαι καλά, καλή συνέχεια».   


Ακολούθως ο καλλιτέχνης Μπάμπης Ζαχαρόπουλος μίλησε στους φιλότεχνους Αγρινιώτες, με λίγα λόγια όπως συνηθίζει πάντα στις εκθέσεις που διοργανώνει.

Καλωσόρισε και ευχαρίστησε μέσα από την καρδιά του όλους που παραβρίσκονται στα εγκαίνια και συνέχισε:

«Η παρουσία σας εδώ απόψε με τιμά και αντλώ δύναμη για να συνεχίσω να ζωγραφίζω και να μοιράζομαι μαζί σας τις εμπνεύσεις μου.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Αγρινίου που παραχώρησε τον εκθεσιακό χώρο και που πάντα συμπαραστέκεται σε όλους τους καλλιτέχνες. Και προσωπικά θέλω να ευχαριστήσω την κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου που είναι πάντα παρούσα σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις στην πόλη μας.

Ο τίτλος της έκθεσης είναι χρώμα και νερό. Έχει να κάνει με όλα τα έργα μου που είναι ζωγραφισμένα με βάση το νερό. Το πολυτιμότερο αγαθό για την ζωή μας, για την δημιουργία μας. Και θα πρέπει να σεβόμαστε την φύση, τα ποτάμια και τις λίμνες που ομορφαίνουν την  περιοχή μας. Σας ευχαριστώ όλους που με τιμάτε με την παρουσία σας εδώ απόψε».

Ο καλλιτέχνης ξενάγησε στην συνέχεια τους επισκέπτες του στον χώρο και τους πληροφόρησε για τα ποικίλα έργα του, που και πως ζωγραφίστηκαν και τι υλικά χρησιμοποιήθηκαν. Απάντησε σε πολλές ερωτήσεις τους. 



Πέρα από τους 140 πίνακες που εκθέτονται στην κύρια κάτω αίθουσα και στην πάνω, υπάρχουν και κάποια συμβολικά έργα του ευαίσθητου καλλιτέχνη. Στην κάτω αίθουσα ένα γλυπτό που παριστάνει σκελετωμένες από την πείνα σιλουέτες. Στην βάση του γλυπτού ο τίτλος: «Η εξαθλίωση των λαών…». Στο πατάρι πίνακας του Χριστού κρεμασμένος σε σιδερένιο σταυρό εντυπωσιάζει. Και κορυφαία χειροποίητη σιδερένια κατασκευή του καλλιτέχνη είναι ο δίσκος της ζωής των 2” δευτερολέπτων…Ο Μπάμπης αναλύει το μήνυμα της πρωτότυπης συμβολικής του κατασκευής. Ο άνθρωπος, λέει, ζει στην γη για δυό δευτερόλεπτα. Μετά χάνεται. Αυτό που μένει από την ζωή του των δύο δευτερολέπτων είναι οι πράξεις του, καλές και κακές, που αφήνει πίσω του. (χαραγμένα πάνω στο σίδηρο είναι τα λόγια του: Στο τέλος της ζωής ελευθερώνεσαι και σε ακολουθούν οι πράξεις της ζωής σου στις μνήμες των συνανθρώπων σου.)












Η έκθεση του Μπάμπη Ζαχαρόπουλου είναι η 13η ατομική που έχει διοργανώσει έως τώρα. Και έχει συμμετάσχει σε 38 ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το έργο του γενικά είναι ένας ύμνος στην φύση. Τα χρώματά του φωτεινά, αισιόδοξα και εκπέμπουν δύναμη. Η περιήγηση στον χώρο της έκθεσης γεννάει ευχάριστα συναισθήματα και σκέψεις. 






















Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων και της πρωτοχρονιάς. Με τα ποικιλόμορφα χαρακτηριστικά της στοιχεία θα συμβάλει στο εορταστικό κλίμα της πόλης. Και θα δώσει την πολιτιστική ευκαιρία-μαζί με άλλες ενδιαφέρουσες εκθέσεις στο κέντρο του Αγρινίου-στους επισκέπτες να αποκομίσουν ευχάριστες αναμνήσεις από την πόλη.      

Παραβρέθηκαν στα εγκαίνια πέραν της Αντιδημάρχου κυρίας Μαρίας Παπαγεωργίου και οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Κωνσταντίνος Ζώης και Παναγιώτης Μαρνέζος. Ο συγγραφέας και ποιητής κύριος Παντελής Φλωρόπουλος, η ψυχολόγος κυρία Πόπη Τσουφλίδου, πολλοί εικαστικοί, εκπαιδευτικοί και φιλότεχνοι  Αγρινιώτες.

Οι ώρες λειτουργίας είναι καθημερινά εκτός αργιών από:  10:00-13:00 & 18:00-21:00  Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 5 Ιαν. 2024






Α.Κ.Κ.


 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”