Σκοποβολή στα 200-300 και 400 μέτρα!

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το Σάββατο μεσημέρι στις 16 Δεκέμβρη διοργανώθηκαν αγώνες σκοποβολής μεγάλων αποστάσεων με σκοπευτικά όπλα στο στρατόπεδο-σκοπευτήριο Ταγματάρχη Πεζικού Βλαντούση Δημητρίου στην Αγριλιά Μεσολογγίου.

Οργανωτής ο Σκοπευτικός Όμιλος «Σκοπευτής» Αιτωλοακαρνανίας με έδρα στο Αγρίνιο. Συμμετείχαν σκοπευτές από την Δυτική Ελλάδα και την Ήπειρο.

Ο δυνατός αέρας που φυσούσε δεν «λοξοδρόμησε» τις σφαίρες των έμπειρων σκοπευτών να βρουν τους μακρινούς στόχους!

Φυσικά όλοι ρύθμισαν καταλλήλως τα σκόπευτρά τους-με την συμπαράσταση του Προέδρου και εκπαιδευτών του συλλόγου-και έριξαν δοκιμαστικές βολές.

Τα αποτελέσματα των βολών, κόντρα στις καιρικές καταστάσεις, ήταν καλύτερα από τα προσδοκώμενα. Η βάση της βαθμολογίας που είναι 160/200 ξεπεράστηκε, με τους νικητές των πρώτων βραβείων να συγκεντρώνουν βαθμολογίες 180+/200, αποτελέσματα που τους χάρισαν τα χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια!

Χρησιμοποιήθηκαν όπλα διαφόρων διαμετρημάτων από τα πιο σύγχρονα τελευταίας τεχνολογίας στο είδος, μέχρι και κλασσικά όπως το περίφημο Mauser 98. (Αυτό το όπλο χρησιμοποιούσε ο κορυφαίος Γερμανός Αξιωματικός σκοπευτής στο κινηματογραφικό έργο «Στάλιγκραντ»). Σημ. 1η.


Οι νικητές των αγώνων είναι οι παρακάτω:

Στα 200 μέτρα πήρε το χρυσό η σκοπεύτρια Ευτυχία Κατσιάδα. Και το ασημένιο ο σκοπευτής Σπύρος Καλτσούλας.

Στα 300 μέτρα τα βραβεία πήραν οι σκοπευτές: Παναγιώτης Λαμπρακόπουλος το χρυσό, Μιχάλης Φιλόπουλος το ασημένιο και Αθανάσιος Σαραγκανίδας το χάλκινο.

Στα 400 μέτρα, όπου χρησιμοποιήθηκαν «κλειστά» σκοπευτικά, με διόπτρες που η αξία τους φθάνει τις πέντε χιλιάδες Ευρώ, τα βραβεία κέρδισαν συγκεντρώνοντας εξαιρετική βαθμολογία οι σκοπευτές:

Το χρυσό η σκοπεύτρια Δώρα Σερτίδου του σκοπευτικού Ομίλου BUDO Ιωαννίνων. (η ίδια ξανακέρδισε το χρυσό όταν στις 17 Ιούνη αναδείχθηκε πρώτη στον πρώτο Πανελλαδικό αγώνα σκοποβολής στα 400 μέτρα στην κατηγορία Κλειστά Σκοπευτικά (διόπτρα) που διοργάνωσε ο Σκοπευτικός Όμιλος «Σκοπευτής» Αιτωλοακαρνανίας).

Το ασημένιο ο σκοπευτής Κωνσταντίνος Σιαδήμας και το χάλκινο ο σκοπευτής Πολύβιος Λαμπράκης.

Η προετοιμασία του χώρου ξεκίνησε από τους διοργανωτές από νωρίς το πρωί. Επιμελήθηκαν την καθαριότητα του χώρου και απομάκρυναν κλαδιά και άλλα αντικείμενα που σκόρπισε στο σκοπευτήριο ο δυνατός αέρας. Έστησαν τους στόχους στις αποστάσεις που έπρεπε, τοποθέτησαν καρέκλες, πάγκους και τραπέζια για την καταμέτρηση/βαθμολόγηση των στόχων. Ο εθελοντής «ψήστης» Παναγιώτης έκανε την προετοιμασία για το «μπάρμπεκιου» και επειδή ο ίδιος διαγωνιζόταν στα 300 μέτρα, ανέθεσε στον έτερο εθελοντή «βοηθό ψήστη» Απόστολο Βλαχογιάννη να ψήσει τα σουβλάκια, λουκάνικα και ψωμάκια και να τα διατηρήσει ζεστά για να πάρουν όλοι ένα μεζέ με το πέρας των αγώνων. Ονόματα δεν γράφουμε, αλλά απλώς λέμε ότι όσοι κάνουν…δίαιτα έφαγαν μόνο 1-2 σουβλάκια. Από όσους όμως δεν κάνουν, κάποιος «ομολόγησε» ότι  έφαγε 3 σουβλάκια και 2 λουκάνικα! Οι υπόλοιποι δεν…ανέφεραν νούμερα! Το γεγονός είναι ότι το κρύο και ο αέρας έφεραν την όρεξη για τα φρεσκοψημένα εδέσματα!

Οι εμπειρογνώμονες,  παρουσία των σκοπευτών, καταμέτρησαν τις τρύπες στους χάρτινους στόχους και με ψηφιακό παχύμετρο μέτρησαν τις αποστάσεις. Ενδεικτικά των υψηλών αποδόσεων των πολύπειρων σκοπευτών να αναφέρω ότι ο «Χρυσός» στα 300 μέτρα Παναγιώτης Λαμπρακόπουλος πέτυχε 8 φορές το κέντρο του στόχου πού είναι όσο ένα μήλο, σκεφθείτε ένα μήλο στα 300 μέτρα! Ήτοι: (8χ10 πόντους=80 πόντοι), 6 φορές τον έξω του κέντρου 9ο κύκλο, (6χ9=54 πόντοι), 5 φορές τον 8ο κύκλο, (5χ8=40 πόντοι), 1 φορά τον 7ο κύκλο, (1χ7=7 πόντοι). Συνολικά πέτυχε σκορ 181/200! Και μάλιστα με αέρα που φυσούσε από απροσδιόριστες κατευθύνσεις με δυνατές ριπές!

Ακολούθησαν οι βραβεύσεις με χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια  και οι επιδόσεις αναμνηστικών διπλωμάτων.

Στις μεταξύ των σκοπευτών συζητήσεις, κυρίαρχο θέμα ήταν ο αέρας που φυσούσε όλη μέρα. Εκείνο που δεν μπορούσε να εκφραστεί με λόγια,  ήταν οι σκέψεις που ταξίδευαν με «ιλιγγιώδεις» ταχύτητες στο μυαλό των σκοπευτών, υπολογίζοντας την ταχύτητα την κατεύθυνση και την διάρκεια της κάθε ριπής του ανέμου. Και μέσα σε κλάσματα δευτερολέπτου όταν πίστευαν ότι είναι η κατάλληλη στιγμή πίεζαν την σκανδάλη. Όσοι έδωσαν το παρόν στην αναμέτρηση του Σαββάτου αξίζουν συγχαρητήρια. Στο κάτω-κάτω έζησαν και την εμπειρία του αστάθμητου παράγοντα που αυτή την φορά ήταν ο δυνατός αέρας.

Να πούμε εδώ ότι η επόμενη ημέρα-Κυριακή-ήταν ηλιόλουστη και η προπόνηση και ο αγώνας στο σκοπευτήριο του Αγρινίου διεξήχθη κανονικά, αλλά χωρίς…σουβλάκια!

Ο Πρόεδρος υπενθύμισε στα παρόντα μέλη του συλλόγου ότι μένουν λίγες ακόμα ημέρες-έως την Παρασκευή-για την συγκέντρωση τροφίμων και παιγνιδιών που θα προσφερθούν στο Χαμόγελο του Παιδιού.

Ακόμα ανακοίνωσε ότι η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας θα γίνει τον Ιανουάριο σε ημερομηνία που θα ανακοινωθεί, στο σκοπευτήριο του Αγρινίου.

Οι προπονήσεις θα συνεχιστούν κανονικά και τα επόμενα δύο τελευταία Σαββατοκύριακα του Δεκέμβρη, μια και δεν συμπίπτουν με τις αργίες.

Σημ. 1η Τα Μάουζερ χρησιμοποιήθηκαν από τον Γερμανικό στρατό από το 1898 και μετά. Κατασκευάστηκαν περίπου 9 εκατομμύρια όπλα σε διάφορα μοντέλα όπως τα K98a, K98b, Kar98az. Είχαν διαμέτρημα κάνης 7,92 χιλιοστά. Το μοντέλο του συλλόγου «Σκοπευτής» είναι το Mod 98 του 1942.      

  Α.Κ.Κ.              

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.