Παρουσιάστηκε στο Αγρίνιο το βιβλίο «Ταξιδεύοντας με έναν Άγγελο στη Θεία Λειτουργία»

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στην πρώην Δημοτική Αγορά Αγρινίου και νυν Πολιτιστικό κέντρο του Δήμου, την Δευτέρα βράδυ στις 13 Νοέμβρη, παρουσιάστηκε το τελευταίο βιβλίο της συγγραφέως κυρίας Σταυρούλας Κάτσου-Καντάνη με τίτλο «Ταξιδεύοντας με έναν Άγγελο στη Θεία Λειτουργία».


Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Δαμασκηνού και η διοργάνωση της παρουσίασης έγινε από τον Δήμο Αγρινίου, την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας και τις Εκδόσεις «Μελωδός».


Τον συντονισμό της βιβλιοπαρουσίασης έφερε εις πέρας η Θεολόγος καθηγήτρια κυρία Δήμητρα Γώγουλου.

Μίλησαν για το βιβλίο οι κυρίες Θεοδώρα Τσίγκα Θεολόγος ΜSc, η Χρυσούλα Σπυρέλη φιλόλογος Διδάκτωρ Νεοελληνικής Λογοτεχνίας πρώην Σχολική Σύμβουλος, η Γεωργία Βουλδή Μουσικός και Αγιογράφος και η Σταυρούλα Κάτσου-Καντάνη Θεολόγος και συγγραφέας του βιβλίου.




Η μεγάλη αίθουσα της γλυπτοθήκης στην παλιά Δημοτική αγορά γέμισε κόσμο και οι πάνω από εκατό καρέκλες δεν έφθασαν, σχεδόν άλλοι εκατό Αγρινιώτες παρακολούθησαν την εκδήλωση όρθιοι.

Η συντονίστρια κυρία Δήμητρα Γώγουλου καλωσόρισε στην  παρουσίαση του βιβλίου την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού και αθλητισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, τον Αντιδήμαρχο Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών κύριο Κωνσταντίνο Ζώη, τους Σχολικούς συμβούλους και όλους τους παραβρισκόμενους στην μεγάλη αίθουσα. Έδωσε τον λόγο στον πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Αναστάσιο Καντάνη των εκδόσεων «Μελωδός» για έναν χαιρετισμό στην εκδήλωση. 


Μετά τον πατέρα Αναστάσιο, ακολούθησε ο χαιρετισμός που απηύθυνε η Αντιδήμαρχος κυρία Μαρία Παπαγεωργίου. 

Η συντονίστρια κυρία  Δήμητρα Γώγουλου έκανε την εισαγωγή της στην βιβλιοπαρουσίαση μιλώντας γι’ αυτό.

«Σε έναν κόσμο που κυριαρχεί η διάσπαση και ο ατομισμός, η Εκκλησία μας καλεί στο δρόμο της ενότητας, της υπέρβασης του Εγώ, της σύνδεσής μας με τον συνάνθρωπο, της κοινωνίας μας με το θεό. Μας καλεί να ξεπεράσουμε τον κόσμο της φθοράς και να ζήσουμε πέρα από την απειλή του χρόνου, έξω από την φυλακή του χώρου. Μας προσκαλεί σε θεία Λειτουργία-έργο του λαού για να εκφράσει την ευγνωμοσύνη του προς την απέραντη αγάπη του Θεού».

Ακολούθως η συντονίστρια έδωσε τον λόγο στις εισηγήτριες της εκδήλωσης και προλογίζοντάς τες αναφέρθηκε στα βιογραφικά τους.



Μετά τις κυρίες εισηγήτριες, μίλησε η συγγραφέας κυρία Καντάνη για το βιβλίο της, που είναι αποτέλεσμα πολυετούς εργασίας. Πέραν από την συγγραφή του, ασχολήθηκε επί μεγάλο χρονικό διάστημα με την πολύ προσεγμένη εικονογράφησή του. Ευχαρίστησε το ακροατήριο και  ευχήθηκε «Καλή Σαρακοστή»!





Τελευταίος πήρε τον λόγο ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός, ο οποίος έκλεισε και την εκδήλωση με μία ομιλία συνταυτισμένη με το θέμα του βιβλίου την Θεία Λειτουργία. Μίλησε με λόγια «σταράτα», ρεαλιστικά, για τον σύγχρονο Έλληνα πιστό, για την πολλές φορές ανύπαρκτη Χριστιανική κατήχηση των παιδιών αλλά και για τους ίδιους τους κατηχητές. Τόνισε την προσπάθειά του για καλύτερο συντονισμό της κατήχησης των μαθητών και των κατηχητών τους. Και με αυτή την παρότρυνση έκλεισε τον 18λεπτο λόγο του, λέγοντας:

 «….Σας ευχαριστώ για την παρουσία σας, σας προτρέπω,  τουλάχιστον εσείς οι παρόντες, να χρησιμοποιήσετε, να διαβάσετε να μελετήσετε, να διδάξετε αυτό το πόνημα στα παιδιά σας, και μακάρι να το πράξουν αυτό και οι κληρικοί μου και μακάρι να δώσουμε τις δυνατότητες στους καθηγητές μας να αξιοποιήσουν και αυτό το σύγχρονο και τόσο πλούσιο σε μηνύματα σε εικόνες σε κείμενα εύχρηστο κατηχητικό βοήθημα που ανοίγει πραγματικά τον δρόμο να βιώσει κανείς εμπειρικά το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας. Καλό βράδυ, συγχαρητήρια, καλοτάξιδο το βιβλίο και μακάρι να επακολουθήσουν και άλλες τέτοιες συγγραφικές και εκδοτικές προσπάθειες. Ο Θεός να είναι μαζί σας».

Τον Μητροπολίτη και όλους τους εισηγητές της όμορφης εκδήλωσης με προσήλωση παρακολούθησε και θερμά χειροκρότησε το πυκνό ακροατήριο που απαρτιζόταν από άτομα όλων των ηλικιών.

Το βιβλίο απευθύνεται σε ηλικίες από 6 έως 106 χρόνων, όπως χαρακτηριστικά είπε ένας από τους εισηγητές. Είναι μια πολύ προσεγμένη έκδοση σε μέγεθος 24 x 29 εκατοστά. Περιέχει το πρωτότυπο κείμενο της Θείας Λειτουργίας του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου. Και δίπλα του κείμενο σε Νέο-Ελληνική γλώσσα. Ακόμα έχει σελίδες με δημιουργικές εργασίες για παιδιά. Περιέχει και έναν ψηφιακό δίσκο με ύμνους.

Α.Κ.Κ.

 































 

 

 

 

 

 

   

 

 


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”