O Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας έχρισε Μοναχό στην Ιερά Μονή Eισοδίων της Θεοτόκου στην Μυρτιά

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Βράδυ Παρασκευής 20 Οκτώβρη στο Μοναστήρι της Μυρτιάς, που είναι αφιερωμένο στα Εισόδια της Θεοτόκου, ο Νικόλαος Καζαντζής εχρίσθη μοναχός από τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Δαμασκηνό.

Ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Ιωσήφ υποδέχθηκε τον Μητροπολίτη και κατευθύνθηκαν στον Ιερό Ναό. Εκεί στον μικρό χώρο της παλιάς εκκλησίας πάνω από 30 ιερωμένοι όλων των βαθμίδων καθώς και πλήθος πιστών ανέμεναν για την τέλεση του Μυστηρίου της Κουράς.








Μετά το πέρας του Εσπερινού ο Νίκος Καζαντζής συνοδευόμενος από τον Ηγούμενο της Μονής Ιωσήφ και τον Αρχιμανδρίτη και ιεροκήρυκα Πνευματικό του Πατέρα, εισήλθε στον Ναό και προσκύνησε τις Ιερές Εικόνες και τους Σεβάσμιους Ιερωμένους. Γονάτισε μπροστά στον Μητροπολίτη ο οποίος τέλεσε το Ιερό Μυστήριο της Κουράς. (Σημ. 1η)











Έδωσε στον νέο μοναχό το όνομα Καλλίνικος. Το όνομα ο Σεβασμιότατος το εμπνεύστηκε από τον Μητροπολίτη Πειραιώς Καλλίνικο που υπήρξε ο Πνευματικός του Πατέρας όταν ήταν φοιτητής Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. (Σημ. 2η)     





Στην ομιλία του ο Μητροπολίτης τόνισε την πολύ καλή συνεργασία που είχε στην Μητρόπολη για ένα χρόνο με τον Καλλίνικο Μοναχό. Μίλησε για το ήθος και την συνέπεια που επέδειξε ως πολίτης συνεργάτης ο Νίκος και ευχήθηκε να βγάλει εις πέρας το βαρύ φορτίο που επωμίσθηκε. Τον συμβούλεψε πως να κατακτήσει τις υψηλές αρετές του Μοναχισμού μέσα από την συνεχή προσευχή.

Ο Καλλίνικος Μοναχός φανερά συγκινημένος ντύθηκε με την βοήθεια των αδελφών του στην Ιεροσύνη το Ράσο και φόρεσε τα υποδήματα.






Όταν τελείωσε το μυστήριο, που κράτησε όλους τους παρευρισκόμενους στον Ναό αλλά και έξω από αυτόν, με κομμένη την ανάσα, ο νέος Μοναχός Καλλίνικος δέχθηκε τα συγχαρητήρια πρώτα από τον Μητροπολίτη Δαμασκηνό και στην συνέχεια από τους Ιερείς, μοναχούς, μοναχές και τους συγγενείς και φίλος του.

Την  επόμενη ημέρα 21 Οκτ. θα ακολουθήσει η Χειροτονία του σε Διάκονο στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστόφορου στο Αγρίνιο και σε Πρεσβύτερο στις 22 Οκτώβρη στον Μητροπολιτικό Ναό της Ζωοδόχου Πηγής στο Αγρίνιο.

Σημ. 1η Κουρά αποκαλείται το μυστήριο της Εκκλησίας μας με το οποίο εισάγει έναν Χριστιανό σε συνεχή/διαρκή μετάνοια και συνεχή προσευχή. Θεωρείται σαν Βάπτισμα. Πολλοί Άγιοι έχουν μιλήσει για το Μυστήριο αυτό.

Σημ. 2η Ο Καλλίνικος (1926 - 2020) διετέλεσε Μητροπολίτης Πειραιώς από τις 12 Ιανουαρίου 1978 μέχρι τις 4 Φεβρουαρίου 2006. Κοιμήθηκε το 2020 σε ηλικία 94 χρόνων. Ίδρυσε τη μοναστική αδελφότητα «Χρυσοπηγή». Ήταν πνευματικός πατέρας του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου.

Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”