Εγκαινιάστηκε η Δεύτερη έκθεση Αιτωλοακαρνάνων Εικαστικών στο Αγρίνιο

 

(Παλιά Δημοτική Αγορά 25/09/23 έως 22/10/23)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου στις 07:00 μ.μ. στις αίθουσες γλυπτοθήκης & πινακοθήκης της πρώην Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου έγιναν τα εγκαίνια της δεύτερης έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών. 

Η έκθεση διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου και θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως τις 22 Οκτωβρίου.

Για πρώτη φορά συμμετέχουν τόσοι πολλοί δημιουργοί στον ίδιο χώρο. Συνολικά 55 καλλιτέχνες παρουσιάζουν τα έργα τους σε δύο χώρους.

Αν συνεχίσουμε «έτσι», με αυξανόμενες συμμετοχές καλλιτεχνών,  του χρόνου θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί και το τεράστιο υπόγειο του κτηρίου!

Οι ποικίλες τεχνοτροπίες των εικαστικών,  τα θέματά τους και η  ποιότητα της τέχνης τους, θαυμάστηκαν από τους επισκέπτες στα εγκαίνια και το ενδιαφέρον του κοινού θα παραμείνει σίγουρα  αμείωτο μέχρι να κλείσει η έκθεση.

Σε όλους μοιράστηκε το καλαίσθητα τυπωμένο πρόγραμμα της εκδήλωσης, καθώς και πολυτελές άλμπουμ με τις φωτογραφίες των καλλιτεχνών και των έργων τους που εκτίθενται. Στο τέλος του συλλεκτικού άλμπουμ υπάρχουν σύντομα αλλά πλήρως κατατοπιστικά βιογραφικά τους.



 

Την Οργανωτική Επιτροπή της έκθεσης αποτελούν οι εικαστικοί Χαράλαμπος Ζαχαρόπουλος, Κωνσταντίνα Βασιλείου, Δημήτρης Κρέτσης, Βασιλική Γιγκλά και Αικατερίνη-Ειρήνη Παναγιωτοπούλου.

Το άλμπουμ ξεκινά με τον χαιρετισμό του Δημάρχου Αγρινίου κυρίου Γεωργίου Παπαναστασίου και τα λόγια: «Η τέχνη υπάρχει γιατί υπάρχουν οι δημιουργοί».

Χαιρετισμός της κυρίας Μαρίας Παπαγεωργίου Αντιδημάρχου Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού ακολουθεί.

Ο τρίτος χαιρετισμός είναι του καταξιωμένου καλλιτέχνη Γιώργου Σταθόπουλου, που προς τιμή του είναι αφιερωμένη η έκθεση.

Στον χαιρετισμό-πρόλογό του ο Γιώργος γράφει: «Η ζωγραφική είναι ο χώρος για να αναπαύεται ο νους από τα ταξίδια της φαντασίας. Ο ζωγράφος με τεχνοτροπίες που διαδέχονται η μια την άλλη επιλέγει το θέμα του και τη γραφή του. Έτσι κλείνει στο τελάρο του το μύθο του και τ’ όνειρό του με σχήματα και χρώματα. Κάπως έτσι ζωγραφίζω για να απαλύνω τη ροή του χρόνου. Είναι χαρά λοιπόν ξεχωριστή να με τιμά η ιδιαίτερη πατρίδα μου».

Η συντονίστρια κυρία Έφη Τσακανίκα της Κ.Ε.Δ.Α. καλωσόρισε τους καλεσμένους στην έκθεση, προλόγισε την εκδήλωση και κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο Αγρινίου.

Στον χαιρετισμό του ο κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου μεταξύ των άλλων είπε ότι «απόψε σ’ αυτόν τον χώρο μιλάνε οι καλλιτέχνες μέσα από τα έργα τους. Η Δημοτική Αρχή παραχωρεί τον κατάλληλο χώρο ώστε να εκφραστούν οι συμμετέχοντες εικαστικοί».

Ακολούθως η κυρία Τσακανίκα κάλεσε τον Αγρινιώτη καλλιτέχνη και εμπνευστή  της έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών, κύριο Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο για ένα χαιρετισμό. 

Ο γνωστός σε όλους  καλλιτέχνης Μπάμπης, μέλος της οργανωτικής επιτροπής και συμμετέχων στην έκθεση με τρία έργα του, καλησπέρισε τους επισκέπτες και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αγρινίου για την παραχώρηση των αιθουσών για την έκθεση, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου για την στήριξή της στην καλλιτεχνική προσπάθεια. Είπε ότι κάνανε πράξη τα λόγια τους και η έκθεση Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών έγινε θεσμός με διοργάνωση κάθε δυο χρόνια στην πόλη του Αγρινίου.

Ευχαρίστησε τον καταξιωμένο ζωγράφο Γιώργο Σταθόπουλο, που προς τιμή του έγινε η 2η έκθεση, για την παραχώρηση των έργων του και για την παρουσία του στα εγκαίνια. Ευχαρίστησε και τους 55 Αιτωλοακαρνάνες καλλιτέχνες που συμμετέχουν και κατέληξε λέγοντας ότι αυτή η έκθεση έχει πολλούς λόγους να γίνεται. Βασικός λόγος είναι να τιμάται ένας ντόπιος καλλιτέχνης και να δίνεται βήμα για  συμμετοχή νέων ταλαντούχων καλλιτεχνών. Και ακόμα οι φθασμένοι καλλιτέχνες να δείχνουν τις δημιουργίες τους σε ένα ομαδικό και φιλικό εκθεσιακό περιβάλλον. 

Τον καλλιτέχνη Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο διαδέχθηκε στο βήμα η Ιστορικός Τέχνης κυρία Αικατερίνη-Ειρήνη Παναγιωτοπούλου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής. Ο πλήρης και  κατατοπιστικός της λόγος ακολουθεί: 

«Με υπερηφάνεια και ιδιαίτερη χαρά σας υποδεχόμαστε απόψε στον φιλόξενο χώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς, για τα εγκαίνια της 2ης Έκθεσης Αιτωλ/νων Εικαστικών.

Μια εικαστική γιορτή που τιμά καταξιωμένους δημιουργούς (όπως ο κ. Πάνος Χαραλάμπους στην 1η έκθεση & ο κ. Γιώργος Σταθόπουλος τώρα στη 2η), δίνοντας παράλληλα βήμα και σε ταλαντούχα νέα παιδιά που ανοίγουν τώρα τα φτερά τους.

Μια γιορτή που δίνει τη δυνατότητα, αφενός στους εικαστικούς του νομού μας να εκφράζονται, αφετέρου δίνει στο κοινό την αφορμή να επικοινωνήσουν μαζί τους  γνωρίζοντας τους μέσα από τα έργα  τέχνη τους. Μια διοργάνωση που αγκαλιάζει τον πλούτο της τοπικής δημιουργίας.

Η 2η Έκθεση όπως θα παρατηρήσετε, έχει περίπου διπλάσιες συμμετοχές από την 1η. Αυτό και μόνο σημαίνει ότι μια εκδήλωση εδραιώνεται και απλώνει ρίζες και γίνεται θεσμός. Σημαίνει επίσης ότι υπάρχει καλλιτεχνικό δυναμικό που διψάει για εκθέσεις. Βέβαια, δεν είναι μόνον αυτοί που εκθέτουν σήμερα, υπάρχουν και άλλα ταλαντούχα παιδιά, με σπουδές σε σχολές ζωγραφικής, τα οποία δεν πρόλαβαν να δηλώσουν συμμετοχή στο κάλεσμα του δήμου. Είμαστε βέβαιοι ότι θα δώσουν το παρών στις επόμενες εκθέσεις των Αιτωλ/νων εικαστικών.

Ως οργανωτική επιτροπή, είμαστε ικανοποιημένοι και εκφράζουμε εγκάρδιες ευχαριστίες:

-Προς τον δήμαρχο κ. Γιώργο Παπαναστασίου γιατί είναι πάντοτε αρωγός σε  εκδηλώσεις τέχνης & πολιτισμού

-Στη κα. Μαρία Παπαγεωργίου, αντιδήμαρχο Πολιτισμού, για την αμέριστη συμπαράσταση ώστε αυτή η έκθεση να έχει το αποτέλεσμα που θα απολαύσετε

-Στη κα. Χαρά Παπαθεοδώρου που είναι απόψε μαζί μας (θυμίζουμε ότι υπήρξε από τις πρώτες δασκάλες ζωγραφικής στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου μας) αλλά και σε όλους τους  καλλιτέχνες για τη συμμετοχή & τη παρουσία τους. Ειδικά όμως οφείλουμε ευχαριστίες στον τιμώμενο ζωγράφο της έκθεσης κ. Γιώργο Σταθόπουλο, που ανταποκρίθηκε αμέσως στη πρόσκληση του κ. Χρήστου Γαρουφαλή. Γιατί απόψε ο κ. Γιώργος Σταθόπουλος, με τη συμμετοχή του αλλά και τη παρουσία του, εκτός από ζωγραφική, διδάσκει ήθος και απλότητα, στοιχεία που οφείλει να έχει ένας καλλιτέχνης.

-Επίσης, ευχαριστούμε τον κ. Χρήστο Γαρουφαλή, Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Δημοτικής μας Πινακοθήκης, γιατί ήταν αυτός που μας εμπιστεύτηκε εξαρχής δίνοντας μας χώρο και ρόλο στην οργάνωση αυτής της έκθεσης. Κυρίως όμως γιατί έδωσε την ευκαιρία σε όλα τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής να συμμετέχουμε ενεργά σ’ αυτό τον θεσμό της τέχνης. 

-Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εσάς που μας τιμάται απόψε με την παρουσία σας. Ελπίζουμε να απολαύσετε την έκθεση…

Τώρα ο λόγος στο τιμώμενο πρόσωπο της 2ης έκθεσης Αιτωλ/νων Εικαστικών, τον κ. Γιώργο Σταθόπουλο, συμπατριώτη ζωγράφο».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε στην συνέχεια ο κύριος Σταθόπουλος. Φανερά συγκινημένος από την αγάπη όλων προς αυτόν, ευχαρίστησε που τον κάλεσαν στην έκθεση και τους οργανωτές της. Τον συνάδελφό του κύριο Γαρουφαλή και όλους τους παραβρισκόμενους επισκέπτες της έκθεσης.

(Για την ειδική εκδήλωση που έγινε στο Παπαστράτειο Μέγαρο στις 29 του Μάη για τον κύριο Σταθόπουλο διαβάστε και δείτε φωτογραφίες στο: https://www.agrinionews.gr/o-aitoloakarnanas-zografos-giorgos-stathopoylos-agrinio/ )

Μετά τον κύριο Σταθόπουλο μίλησε η Δρ. Ιστορίας της Τέχνης καθηγήτρια  στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (DEREE), Αγίας Παρασκευής Αθηνών, Χαρά Παπαθεοδώρου. 

Καλησπέρισε και ευχαρίστησε τους φορείς της έκθεσης, τον Δήμαρχο κύριο Γιώργο Παπαναστασίου την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κύριο Χρήστο Γαρουφαλή, τον Πολιτικό Μηχανικό και πρώην Αντιπρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου κύριο Κωνσταντίνο Πατρώνη, όλους τους συμμετέχοντες καλλιτέχνες και όλους τους επισκέπτες στην έκθεση. Αναφέρθηκε και στον τότε Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου τον αείμνηστο Θανάση Κιτσάκη. 







Μίλησε για τα έτη 1988-1989 & 1990 που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Πνευματικού Κέντρου Αγρινίου και δίδαξε για τρία χρόνια ζωγραφική στους μικρούς τότε μαθητές, άνδρες και γυναίκες στα 40-45 τους χρόνια σήμερα. Είπε ότι ήταν τα πιο ευτυχισμένα χρόνια της ζωής της. Θύμισε στους επισκέπτες ότι τα έργα των παιδιών του τότε, εκθέτονται στο πατάρι της πινακοθήκης (2ης αίθουσας) μαζί με τα ημερολόγια που τότε είχε εκδώσει ο Δήμος.




(Το πολύ ενδιαφέρον βιογραφικό της κυρίας Παπαθεοδώρου ακολουθεί στο τέλος του κειμένου).










Στα εγκαίνια παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγρινίου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας Πολιτισμού και Αθλητισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου, ο Αντιδήμαρχος κύριος Κωνσταντίνος Ζώης (το σύνολο των αρμοδιοτήτων της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών),  η Περιφερειακή Σύμβουλος κυρία Αμαλία Βούλγαρη, ο  Διοικητής Τροχαίας Αγρινίου κύριος Αλέξιος Αθ. Αντωνίου, πολλοί υποψήφιοι για τις προσεχείς Δημοτικές εκλογές, πολλοί εκπαιδευτικοί και εκατοντάδες φιλότεχνοι Αγρινιώτες. Οι επισκέπτες ξεναγήθηκαν στον χώρο καθοδηγούμενοι από τους παρόντες καλλιτέχνες και τον κύριο Γαρουφαλή. Οι καλλιτέχνες απάντησαν στις ερωτήσεις και απορίες των επισκεπτών για τα εκτιθέμενα έργα. Πολλοί από τους επισκέπτες φωτογραφήθηκαν μαζί τους. Ειδικά με τον κύριο Σταθόπουλο, ο οποίος «άντεξε» στωικά στα φλας των φωτογραφικών μηχανών!








Όλα αυτά τα θαυμάσια έργα, που θαυμάστηκαν από τόσους ανθρώπους όλων των ηλικιών, είναι έργα των εικαστικών των οποίων  τα ονόματα ακολουθούν αλφαβητικά:

Συμμετέχουν στην 2η έκθεση Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών οι:

Αλεξανδροπούλου Αρχοντούλα

Ασπροποταμίτη Φρειδερίκη

Βαλαώρας Θανάσης

Βόντας Οδυσσέας

Γιακουμάτου Στέλλα

Γρηγοριάδης – Ζορμπάς Κωνσταντίνος

Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος

Ζήση Έλλη

Ηλιοπούλου Ταρσίτσα

Καπλάνη Αγλαΐα

Καραγέωργου Αικατερίνη (Ίνα)

Καρατάσου Ευαγγελία (Λίτσα)

Κατσαντώνης Λάμπρος

Κατσαρού Σοφία

Κιτσαρά Μαρίνα

Κορδολαίμης Λάμπρος

Κορδόση Όλγα

Κότσαρης Μιχάλης

Κοττά Μαρία

Κουτσογιάννης Θεόδωρος

Κρέτσης Δημήτρης

Κρέτσης Χαράλαμπος

Κωστοπούλου Βασιλική

Λάιος Θοδωρής

Λιαροκάπης Π. Αθανάσιος

Μακροζαχόπουλος Χρήστος

Μπλαχούρα Χριστίνα

Μπλιθικιώτη Χριστίνα

Ναστούλης Αντώνης

Ξευγένη Νεφέλη

Ξευγένης Γιώργος

Παπαθεοδώρου Χαρά

Παπακωνσταντίνου Γιώργος

Παπατρέχα Μαρία

Παππά Αλέκα

Πασχέντη Ειρήνη (Ρενάτα)

Πετρούλα Νεφέλη

Ραμμόπουλος Βασίλης

Ράπτης Τριαντάφυλλος

Ρεμπούλη Γαρυφαλλιά

Σκεπετάρη Ματίνα

Σκορδοπούλου Νάντια

Σκουμάντζος Βασίλης

Σπανού – Παλκουσουργιά Μάχη

Σταθόπουλος Γιώργος

Στάικος Χριστόφορος

Στούμπος Δημήτρης

Στρατούλης Αλέξανδρος

Σωτηροπούλου Χριστίνα

Τσιλιμπώκου – Παπαχρήστου Γεωργία

Τσώρης Απόστολος

Φαρμάκης Λάμπρος

Χαϊντίνη Ευτυχία

Χατζηδέλιος Αριστοτέλης

Χήρα Αριστέα











 











Υπενθυμίζεται ότι σύντομα βιογραφικά των καλλιτεχνών περιέχονται στο Άλμπουμ που μοιράζεται δωρεάν από τις κυρίες της  οργανωτικής επιτροπής στην είσοδο.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 22 Οκτωβρίου 2023. Είσοδος είναι  ελεύθερη.  

Οι ώρες επισκέψεων: Δευτέρα μέχρι Σάββατο από τις 10:00 πμ. Έως τις 13:00 μμ. Και από τις 18:00 έως τις 21:00 μμ.

Τις  Κυριακές από τις 11:00 πμ. Έως τις 13:00 μμ.

Το πρόγραμμα της έκθεσης, πέρα από τα ωράρια επισκέψεων κατατοπίζει και για την συνέχεια δρώμενων, μέσα στην περίοδο που θα παραμείνει ανοιχτή.

Έτσι το Σάββατο 7 Οκτωβρίου από τις  07:30 έως τις 09:00 μ.μ. θα υπάρξει Θέατρο Σκιών με τους Καλλιτέχνες Γιώργο και Νεφέλη Ξευγένη. Και ζωντανή μουσική με τους αδελφούς Κουτσουπιά.

Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου από τις 08:00 έως τις 09:30 μμ. Μουσική βραδιά με τους Θοδωρή και Θωμά Κουτσουπιά.

Την Κυριακή 15 Οκτώβρη από τις 11:00 έως τις 13:00 μμ. Η ψυχολόγος κυρία Πόπη Τσουφλίδου θα μιλήσει με θέμα «Αναλύοντας την τέχνη με ψυχολογική προσέγγιση».

Και η 2η έκθεση Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών θα κλείσει την Κυριακή 22 Οκτώβρη με την απονομή αναμνηστικών στις 07:30 μμ.

Η επόμενη παρόμοια έκθεση μετά δύο χρόνια!

Όλοι ευχόμαστε την επιτυχία της 2ης έκθεσης Αιτωλοακαρνάνων εικαστικών και την ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχή στην 3η!















Βιογραφικό Δρ. Χαράς Παπαθεοδώρου (καταγωγή από τα Σιταράλωνα)

Γεννήθηκε στην Αθήνα και παρακολούθησε την Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας, πριν συνεχίσει τις σπουδές της στο Μόντρεαλ του Καναδά όπου και αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο του Mc Gill. Παράλληλα με τη ζωγραφική, η καλλιτέχνιδα έχει και Διδακτορικό στην Ιστορία της Τέχνης, από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων και δίδαξε στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος (DEREE), στην Αγία Παρασκευή.

Η Χαρά, έχει διακριθεί με υποτροφίες για τις σπουδές της καθώς και βραβεία για τη ζωγραφική της, με πολλές διεθνείς εκθέσεις στο ενεργητικό της.  Το 1971, αντιπροσωπεύει τους Ελληνο-Καναδούς Καλλιτέχνες στη Β’ Triennial των Ινδιών, στην Lalit Kala Academy, στο Νέο Δελχί.

Το 1972, της απονέμεται το Αργυρό Μετάλλιο (συμμετοχή 4.000 ζωγράφοι) στην Έκθεση CEAE (Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Τέχνης), Place Roger, στις Βρυξέλες.  Το 1972-73, γίνεται αντεπιστέλλον μέλος της Ενώσεως των Γάλλων Καλλιτεχνών και της απονέμεται Εύφημος Μνεία για τους πίνακές της στις Εκθέσεις «Salondu Mai”, Grand Palaisde Chams Elysees, στο Παρίσι.

Το 1973,βρίσκεται μεταξύ των τελικών υποψηφίων για το Χρυσό Μετάλλιο της Ρώμης, στη Διεθνή Έκθεση της Ντωβίλ της Γαλλίας.

Η Χαρά έχει δημοσιεύσει πολλές μονογραφίες γύρω από την τέχνη σε περιοδικά όπως το Mc Gill Journals και αλλού.  Την ενδιαφέρει κυρίως η επίδραση της Μυθολογίας και των Παραμυθιών στα παιδιά, καθώς επίσης και σαν πηγή έμπνευσης για τους πίνακές της.

Η ζωγραφική της έχει πολλές φορές εμπνευστεί από τα πολλά της ταξίδια στην Αφρική, την Κεντρική Ασία, την Ευρώπη, τη Βόρειο Αμερική, το Μεξικό και τις Ινδίες όπου έζησε για μερικά χρόνια.

Ζωγραφίζει κυρίως με λάδι σε μουσαμά.  Ασχολείται με την Ξυλογραφία.  Σχεδιάζει με σινική μελάνι και υπογράφει με το μικρό της όνομα Χαρά.

Έχει γράψει κριτικές για τους καλλιτέχνες Γιάννη Παρμακέλη, Αλεξάνδρα Χρήστου, Άγγελο Αντωνόπουλο, Δημοσθένη Καζάκο κ.α., έχει κάνει δημοσιεύσεις στην Ιστορία της Τέχνης.

Έχουν γράψει κριτικές για τη ζωγραφική της στην Ελλάδα ο Χρύσανθος Χρήστου, στον 3ο τόμο:  Οι Έλληνες Ζωγράφοι και στο Greek Artists Abroad.

Έχουν δημοσιευτεί πολλά άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά για τη ζωγραφική της και τις Εκθέσεις της στην Αμερική, Καναδά, Ινδία και Περσία,  Καθώς κα στο Deree Newsletter, Athens News και στον Ταχυδρόμο στην Ελλάδα.

(το παραπάνω βιογραφικό της Δρ. Παπαθεοδώρου προέρχεται από δημοσίευση της Δημοτικής Πινακοθήκης Κορίνθου, για την έκθεση έργων της που φιλοξένησε από τις 9 Νοεμβρίου έως τις 6 Δεκεμβρίου2019, και δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο: https://sfedona.gr/26303/

 


Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.