Το Κύπελο Ελλάδας επιστρέφει στην ΑΕΚ στην Αθήνα

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η 12η Ιούλη του 2023 θα μείνει βαθιά χαραγμένη στην μνήμη και στην καρδιά εκατοντάδων παιδιών του Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Αγρινίου.


Για πρώτη φορά το Κύπελο της Ελλάδας βρέθηκε στο Αγρίνιο, και αυτό είναι μεγάλη τιμή για την πόλη. Είναι πολύ πέρα από το αθλητικό γεγονός της ποδοσφαιρικής χρονιάς που επιβράβευσε η απονομή του Κυπέλου στην πρωταθλήτρια ομάδα της ΑΕΚ. Η φιλοξενία του κυπέλου έστω και για μια μέρα στο Αγρίνιο, είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα εκατό χρόνια από την Μικρασιατική καταστροφή. 




Το Κύπελο ήρθε στον χώρο που εκατό χρόνια πριν βρέθηκαν οι Ελληνικές ξεριζωμένες ψυχές των Μικρασιατών προσφύγων. Στην περιοχή που έγινε το νέο τους σπίτι στην πατρίδα. Στο μέρος που ξανάρχισαν την ζωή τους χιλιάδες γυναικόπαιδα που έχασαν τα πάντα και ξεκίνησαν οπλισμένοι με δημιουργικό πείσμα και ελπίδα για το μέλλον να ξαναχτίζουν τα σπίτια τους.

Μεγάλωσαν τα παιδιά τους, τα εγγόνια τους και τα δισέγγονά τους με τα Ελληνικά ιδανικά που πάντα ήταν στα κόκκαλά τους. 







Και τώρα οι μακρινοί τους απόγονοι γεμάτοι υπερηφάνεια ενθουσιασμό και χαρά μεγάλη υποδέχθηκαν το Κύπελο της Ομάδας τους που μετέφεραν στον Άγιο Κωνσταντίνο οι άξιοι αθλητές-παλαίμαχοι αλλά ενεργοί πολίτες- που γεννήθηκαν εδώ.

Έφεραν το Κύπελο, το σύμβολο της νίκης και του θριάμβου που πέρα από το αθλητικό γεγονός επιβραβεύει τις προσπάθειες ενός αιώνα αγωνιστών για το κτίσιμο από το τίποτα της σημερινής πραγματικότητας. Που είναι η μεγάλη πρόοδος που χαρακτηρίζει το Αγρίνιο και που οφείλεται στον ιδρώτα και το αίμα των πρώτων γενιών, αυτών που ήρθαν κι αυτών που γεννήθηκαν εδώ και δούλεψαν πολύ σκληρά.

Οι σύλλογοι και τα αθλητικά σωματεία γιορτάσανε στις 12 του Ιούλη την μεγάλη νίκη της επιβίωσης και προόδου στον τόπο και της νίκης που απορρέει από την ευγενή αθλητική άμιλλα. [i]

Η εικόνα από τα εκατοντάδες χαρούμενα παιδιά που υποδέχθηκαν το Κύπελο, πριν εκατό χρόνια θα φάνταζε σαν όνειρο. Και όμως αυτό έγινε πραγματικότητα χάρις στην εργατικότητα, την τιμιότητα, την αγάπη για την μητέρα Πατρίδα την Ελλάδα, προσόντα που χαρακτήρισαν τους δημιουργούς του σήμερα.

Μεγάλη η ευθύνη των πρωταγωνιστών που έφεραν το τρόπαιο στο Αγρίνιο. Ζήσανε με την σκέψη του και όλο τους το «είναι» προσκολλημένοι στην ασφάλεια του Κυπέλου. Πολλοί παράγοντες των συλλόγων, παραμέλησαν τις οικογενειακές και επαγγελματικές τους υποχρεώσεις, δοσμένοι στην ασφαλή φύλαξη του πολύτιμου συμβόλου.

Η φύλαξή του «εκτός έδρας» είναι τεράστια ευθύνη και βάρυνε πολύ στους ώμους τους για ένα ολόκληρο 24ωρο.

Έτσι αποφασίστηκε η επιστροφή του σήμερα στην Αθήνα, μετά μεγάλης λύπης όσων δεν πρόλαβαν να φωτογραφηθούν δίπλα του.

Όσοι «τυχεροί»  το κατάφεραν θα έχουν στην ζωή τους ένα πολύ σημαντικό ενθύμιο από την στιγμή που το πλησίασαν σε απόσταση αναπνοής και που έζησαν το όνειρο ακουμπώντας το έστω και για λίγα δευτερόλεπτα!

Όλοι οι Αγρινιώτες ευχήθηκαν μακάρι να ξαναπάρει η ΑΕΚ το πρωτάθλημα και το Κύπελο να ξανάρθει στον Άγιο Κωνσταντίνο!

Α.Κ.Κ.         


[i] Συμμετείχαν οι Πολιτιστικοί και Αθλητικοί σύλλογοι του Αγίου Κωνσταντίνου Αγρινίου: ο Σύλλογος Μικρασιατών Προσφύγων Νομού Αιτωλοακαρνανίας, ο Σύλλογος Ποντίων Νομού Αιτωλοακαρνανίας «Δημήτρης Ψαθάς», ο Σύλλογος Πραμαντιωτών Αγρινίου, η Ομάδα Ποδοσφαίρου και ο Σύλλογος Παλαιμάχων ΑΕΚ Αγίου Κωνσταντίνου, ο ΠΑΣ Ιωνικός 1980 Αγίου Κωνσταντίνου, ο Φιλαθλητικός Σύλλογος Αγρινίου, ο Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Δωρητών Οργάνων Σώματος Νομού Αιτωλοακαρνανίας. Σε συνεργασία με το Τοπικό Συμβούλιο του Αγίου Κωνσταντίνου του Δήμου Αγρινίου. 

















 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”