Μαγική βραδιά «Χατζόπουλου» στον θερινό Δημοτικό κινηματογράφο Αγρινίου «Ελληνίς»

Μαγική βραδιά «Χατζόπουλου» στον θερινό Δημοτικό κινηματογράφο Αγρινίου «Ελληνίς»

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Τρίτη 6 Ιούνη, μια ξάστερη καλοκαιρινή βραδιά, σε έναν κατάμεστο από το φιλοθέαμο κοινό της πόλης του Αγρινίου, δόθηκε μια μεγαλειώδης  μουσικοθεατρική παράσταση που είχε τίτλο «Κωσταντίνος Χατζόπουλος…αναπολώντας Τα ρόδα της αυγής».

Έγινε παρουσίαση και της νέας ομώνυμης δισκογραφικής δουλειάς με πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις μελοποιημένων ποιημάτων του Αγρινιώτη Κωσταντίνου Χατζόπουλου. Στην πραγματοποίηση της ανεπανάληπτης παράστασης συντέλεσαν η κυρία Ευσταθία Π. Γρέντζελου και ο κύριος Γεώργιος Αθανασόπουλος.

Την σκηνοθεσία τα κείμενα και την διδασκαλία επιμελήθηκε η  Ευσταθία ενώ την μουσική επιμέλεια ο Γιώργος. Ο κ. Μιχάλης Κότσαρης της video art επιμελήθηκε το εικαστικό περιβάλλον και την αφίσα.

Τους ρόλους στην παράσταση  με εξαιρετική πιστότητα απέδωσαν ο  Δημήτρης Π. Χριστοδουλόπουλος ως  Κωσταντίνος Χατζόπουλος, η Αριστέα-Ζωή Πασσά ως Φρόσω, η Μαρία Μαγνήσαλη ως Χωριάτισα θεία, η Ελένη Κουτσιαύτη ως Κλάρα, η Ελισάβετ Αυγέρη ως Αννιώ (κορίτσι), η Κική Ιωακειμίδου ως Αννιώ (γυναίκα). 

Συμμετείχαν: Σοφία Κασσάρα, Εύα Λιάσκου, Αρχοντία Σαλωμίδη, Σεμέλη Καραγιάννη, Αριάδνη Αθανασοπούλου, Θοδωρής Κουτσουπιάς, Νίκος Γούδας, Θωμάς Κουτσουπιάς. Ελένη-Ραφαέλα Λιοπύρη, Ιωάννα Λανοπούλου, Αθανασία Λάσκαρη, Παναγιώτης Γρέντζελος, Ευάγγελος Γρέντζελος. Βιολιά στο ακροθαλάσσι : Βικτώρια Πετσινού, Μυρσίνη Φέργκασον.

«Άτροπον» και συνεργάτες : Ευσταθία Γρέντζελου : φωνή, Γεώργιος Αθανασόπουλος : λύρα, λαούτο, μαντολίνο, Χριστίνα Κορκοντζέλου : πιάνο, Ρεντόνα Κόλα : βιολί, Κωνσταντίνα Χατζηγεωργιάδου : φλάουτο, Χριστίνα Παπαλίτσα : τσέλο, Παναγιώτης Ζαχαράκης : κιθάρα, πνευστά, Μάκης Φεγγούλης : κρουστά.

Tην όμορφη εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου η Αντιδήμαρχος για τα Πολιτιστικά δρώμενα και Πρόεδρος της ΚΕΔΑ κυρία Μαρία Παπαγεωργίου. Συνεχάρη τους συντελεστές της μουσικοθεατρικής παράστασης, τις χορωδίες ενηλίκων «Ιάμβη», εφήβων «Ήβη», την «Μικρασιατών προσφύγων Ν. Αιτωλοακαρνανίας» και το Μουσικό σχήμα «Άτροπον» καθώς και όλους όσους εργάστηκαν για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης. Πρόσθεσε ότι αυτή η παράσταση συμπληρώνει τις εκδηλώσεις που έκανε ο Δήμος Αγρινίου στα 100 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή, (1920-2020).

Η παράσταση που ακολούθησε μάγεψε το κοινό με την ομορφιά της, την πρωτοτυπία της, τα θέματά της-πολύ οικεία στην Ελληνική συνείδηση-την πολυμελή συμμετοχή άνω των 60 εξαιρετικών καλλιτεχνών μικρών και μεγάλων και χειροκροτήθηκε από όλους. Ακούστηκαν νοσταλγικά αφηγήματα και ποιήματα όπως το:

Ασ’ τη βάρκα στο κύμα όπου θέλει να τρέχει,

ας ορίζει το αέρι τιμόνι, πανί,

τα φτερά άπλωσε πλέρια, άκρη ο κόσμος δεν έχει,

είναι πιο όμορφοι οι άγνωροι πάντα γιαλοί,

η ζωή μια δροσιά είναι, ένα κύμα, ας το φέρει

όπου θέλει το αέρι, όπου ξέρει το αέρι.

 

Να θυμίσουμε εδώ ότι πριν δυο χρόνια στον ίδιο χώρο έγινε η παρουσίαση του πολυτελούς συλλεκτικού τόμου για τον Αγρινιώτη Κωσταντίνο Χατζόπουλο, που αν και εν μέσω της πανδημίας συγκέντρωσε πολλούς Αγρινιώτες και όχι μόνο. Λεπτομερείς πληροφορίες μπορεί κανείς να διαβάσει στο Αγρίνιο νιούς εδώ: https://www.agrinionews.gr/to-leykoma-kostantinos-chatzopoylos-paroysiastike-agrinio/

 

Και για την έκθεση για τον Χατζόπουλο στην Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου εδώ: https://www.agrinionews.gr/anoixe-koino-ekthesi-ton-kosta-chatzopoylo-stin-dimotiki-pinakothiki-agrinioy/

 

Αφιέρωμα για τον Χατζόπουλο έκανε και ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» στον τόπο καταγωγής του, το Χαλκιόπουλο Δήμου Αμφιλοχίας, κατά την διάρκεια των καλοκαιρινών εκδηλώσεών του στις 12 Αυγούστου το 2022. Ο Δήμος Αγρινίου ευγενώς παραχώρησε όλο το απαραίτητο υλικό για να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση. Ο εξαιρετικός εικαστικός της πόλης του Αγρινίου Αντώνης Ναστούλης φιλοτέχνησε πίνακα με τον ποιητή και τον δώρισε στον σύλλογο την «ημέρα Χατζόπουλου».  Εκεί παρουσία εκατοντάδων επισκεπτών στην επταήμερη εκδήλωση μίλησαν για τον Χατζόπουλο αξιόλογοι ομιλητές. Στο Αγρίνιο νιούς μπορείτε να διαβάσετε σχετικά εδώ:   https://www.agrinionews.gr/o-poiitis-kostantinos-chatzopoylos-timithike-chalkiopoylo-topo-katagogis/

 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”