Αγία Τριάδα Μαλεσιάδας, ένας πανέμορφος τόπος

 

Κείμενο  και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, την Δευτέρα στις 5 Ιούνη γιορτή του Αγίου Πνεύματος, ο ανανεωμένος-χάρις σε θεοσεβείς Μαλεσιαδίτες ευεργέτες-Ιερός Ναός της Αγίας Τριάδος συγκέντρωσε πλήθος πιστών.

Ο ήχος της καμπάνας που καλούσε για την θεία λειτουργία ακούστηκε στο χωριό απέναντι από το ποτάμι και όλοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά της. 

Χάρις στις πρόσφατες εργασίες χωματουργικών μηχανημάτων του Δήμου Αμφιλοχίας, ο δρόμος πλάτυνε και οι όποιες λακκούβες και αυλακώσεις από τις βροχές, που για πρώτη φορά έχουν τόσο μεγάλη χρονική διάρκεια, εξομαλύνθηκαν. Ακόμα και την προηγούμενη της γιορτής, εθελοντής περπάτησε τον δρόμο και τον καθάρισε από μικρές πέτρες. Οι απογευματινές ψιχάλες των προηγούμενων ημερών κατάκατσαν την σκόνη και τα εκατοντάδες αυτοκίνητα των προσκυνητών δεν πολύ-σκονίστηκαν. 

Πολλές εργασίες έγιναν τα τελευταία χρόνια, κάποιοι άνθρωποι έκαναν μεγάλες θυσίες σε χρήματα αλλά πάνω από όλα σε προσωπική εργασία και επιστασία. Δαπάνησαν ατελείωτες ώρες της ζωής τους που τις «έκλεψαν» από την εργασία τους και τις οικογένειές τους.

Οι επισκέπτες κάθε φορά που έρχονται στην γιορτή της Αγίας τριάδας αντικρίζουν καινούργια «πράγματα». Φέτος όλοι πρωτοείδανε τα σκαμμένα θεμέλια, εξωτερικά του περιβόλου, που θα κτιστούν τουαλέτες και μικρή απαραίτητη αποθήκη. Και την καινούργια εικόνα της Αγίας Τριάδας που κοσμεί και δίνει μεγαλοπρέπεια στην κεντρική είσοδο της εκκλησίας, κάτω από το ψηλό καμπαναριό. 

Πίσω από την εκκλησία έγινε μελετημένη, από τον Μαλεσιαδίτη μηχανικό Θ.Η.Ρ. -και δωρεά, παρέμβαση με μηχανήματα. Μπάζα αμέτρητων χρόνων απομακρύνθηκαν, το τοπίο καθάρισε από πέτρες χώματα και ξύλα.

Στην πανηγυρική  Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο σεβαστός από όλους εφημέριος της Μαλεσιάδας πατέρας Ευστάθιος Καραδήμας. Ιεροψάλτες όπως πάντα ο κ. Νικόλαος Πιστικός και ο κ. Αθανάσιος Σκόντζος.

Μετά την αρτοκλασία έξω από τον ναό, ο πατέρας Ευστάθιος ευχαρίστησε όλους τους δωρητές και εθελοντές που προσέφεραν ο καθένας με τις δυνάμεις του στον κοινό σκοπό. Που είναι η αναβάθμιση του περιβάλλοντος χώρου, η αποκατάσταση του κτηρίου της παλιάς εκκλησίας (1878), η οδική πρόσβαση, η εσωτερική εικονογράφηση και πάνω απ’ όλα η ανθρώπινη συμμετοχή στον εορτασμό που διατηρεί την παράδοση αιώνων. 

Τα τάματα σε τεράστιες λαμπάδες ήταν δεκάδες, πρωτοφανή φαινόμενο, που δεν παρατηρείτε σε άλλους ιστορικούς ναούς της περιοχής μας. Αυτό δηλώνει ότι πλήθος συνανθρώπων μας βρήκαν παρηγοριά και εκπλήρωση των ευχών τους-ειδικά για καλή υγεία-τα περασμένα δύσκολα χρόνια της πανδημίας.

Στον εκκλησιασμό παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χριστόφορος Κουσιορής και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-Φωτισμού-Περιβάλλοντος και Πρόεδρος ΚΕΔΑ κ. Νικόλαος Μπεχλιούλης, καθώς και ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μαλεσιάδας κ. Θωμάς Σκόντζος. Επίσης παραβρέθηκε ο πρώην Δήμαρχος Ινάχου και υποψήφιος για την Δημαρχία Αμφιλοχίας κ. Αθανάσιος Τουρουνίδης. 

Οι κυρίες του πολιτιστικού Συλλόγου Μαλεσιάδας προσέφεραν αναψυκτικά, νερά, καφέδες και μοίρασαν νόστιμα βουτήματα που πρόσφεραν οι φούρνοι Μαλεσιάδας, Χαλκιοπούλων και Εμπεσού.  

Ο εορτασμός ξεκίνησε από το προηγούμενο βράδυ με μουσική στο γνωστό Μαλεσιαδίτικο «Καφέ-Ταβέρνα» του Αυφαντή, μεταπολεμικό «στέκι» όλων των περαστικών, που λειτουργεί 80 χρόνια στα «Αλώνια» Μαλεσιάδας. Ήταν εκεί δεκαετίες πριν κτιστεί η Νέα Μαλεσιάδα το 1970. Τώρα ανακαινίστηκε και λειτουργεί υπό νέα διεύθυνση. Το γλέντι κράτησε μέχρι το πρωί.

Η γιορτή του Αγίου Πνεύματος ήταν μια ευχάριστη γιορταστική ημέρα για όλους, και προβλέπεται να είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα του χρόνου. Κατά «αποκλειστική» πληροφορία θα γίνει στον χώρο της εκκλησίας πανηγύρι που θα θυμίζει άλλες εποχές! 

Ευχόμαστε να έχουμε υγεία και να το ζήσουμε από κοντά σε περίπου ένα χρόνο από τώρα!

 Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”