Μεγαλοπρεπής εκδήλωση για τον Πολιούχο της Μεγάλης Χώρας Αγρινίου Απόστολο Παύλο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Όπως κάθε χρόνο έτσι κι φέτος, την Τετάρτη το βράδυ της 28ης Ιουνίου, παραμονή της εορτής του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, στον Ιερό Ναό Αγίου Παύλου στην Μεγάλη Χώρα έγινε Λιτάνευση της Εικόνας του.

Προηγήθηκε Μέγας Πανηγυρικός εσπερινός, που τέλεσε ο εφημέριος της τοπικής κοινότητας Αιδεσιμότατος Κοσμάς Τσιτσιβός συμπαραστεκούμενος από πολλούς Ιερείς της περιοχής.







Μετά τον Εσπερινό ξεκίνησε από τη Εκκλησία η λιτανεία. Μπροστά τα μέλη του  τοπικού Πολιτιστικού συλλόγου «Το Παλαιόκαστρο».   Όλοι ντυμένοι με Εθνικές Παραδοσιακές στολές. Δυο  παλληκάρια κρατούσαν το λάβαρο του συλλόγου.

Ακολουθούσαν τέσσερες μαθήτριες λυκείου με την σημαία του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου Μεγάλης Χώρας.

Ακολουθούσε η πολυμελής φιλαρμονική του Δήμου Αγρινίου. Πίσω τους αγόρια της ενορίας που κρατούσαν εξαπτέρυγα.

Αμέσως μετά η Εικόνα του Αγίου βασταζόμενη από τέσσερες φουστανελοφόροι του «Παλαιόκαστρου».  Πίσω από την Εικόνα οι  Ιερείς, οι επίσημοι και εκατοντάδες πιστών ενοριτών, αλλά και κατοίκων του Αγρινίου και της ευρύτερης περιοχής.



Στην πλατεία της κοινότητας ο Αρχιερατικός επίτροπος Αγρινίου Αρχιμανδρίτης Νεκτάριος Τριάντης  μίλησε για τον Άγιο Παύλο. Ευχαρίστησε όλους όσους παραβρέθηκαν στον Εσπερινό και στην λιτανεία της εικόνας. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση αυτής της όμορφης Θρησκευτικής Εκδήλωσης.

 



Ο ήλιος έδυσε πέρα στα Ακαρνανικά βουνά και η βραδινή καλοκαιρινή ατμόσφαιρα ήταν μαγευτική, ενώ γινόταν επιστροφή των πιστών στον Ιερό Ναό. 

Εκεί ακολούθησε αρτοκλασία [i] και μοιράστηκαν σε όλους τυλιγμένα κομμάτια  άρτου.

Ακολούθησαν παραδοσιακοί χοροί από τους χορευτές του «Παλιόκαστρου» με τον Μήτσο Κουτρομάνο να σέρνει τον χορό.


Την επομένη ημέρα-29 Ιούνη-θα γίνει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ενώ το απόγευμα θα τελεστή Ιερή Παράκληση.

Στην εκδήλωση, Εσπερινό-λιτανεία-Αρτοκλασία και χορούς, παραβρέθηκαν οι παρακάτω. 







Ο Δήμαρχος Αγρινίου κύριος Γεώργιος Παπαναστασίου. Οι Αντιδήμαρχοι κα. Μαρία Παπαγεωργίου, κ. Βασίλειος Φωτάκης και κ. Κωνσταντίνος Καλαντζής. Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Λάμπρος Δημητρογιάννης. Ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος. Ο Πρόεδρος της τοπικής κοινότητας κ. Γρηγόριος Χασιώτης. Οι πρόεδροι Σπολάϊτας κα. Γιάννα Σαγάνη, Ρουσσέϊκων κ. Γεώργιος Ρούσσης. Ο διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας κ. Γεώργιος Πιταροκοίλης. Η καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής και Διευθύντρια της χορωδίας «Αγία Σκέπη» κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου. Ο Πρόεδρος του     Πανευρυτανικού Συλλόγου Αιτωλοακαρνανίας κ. Κωνσταντίνος Λιούπρας. Ο καθηγητής κ. Κωνσταντίνος Νάκος.

Οι δραστήριοι Εκκλησιαστικοί Επίτροποι κύριοι Κώστας Ντάϊκος, Αθανάσιος Σκεπετάρης, Θεόδωρος Αυγέρης και Νίκος Μπλαχούρας συνεργάστηκαν με τον Πρόεδρο της Κοινότητας κ. Γρηγόρη Χασιώτη και με την λήξη της εκδήλωσης πρόσφεραν αναψυκτικά και γλυκά στους πιστούς που παρέμειναν και παρακολούθησαν τους λεβέντικους χορούς του «Παλιόκαστρου».



Στον Εσπερινό έψαλαν πλειάδα ιεροψαλτών με επικεφαλής τους κυρίους Λεωνίδα Γαρουφαλή και Ιωάννη Κατσαούνη.

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκδήλωσης, ειδικά κατά την λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου, αστυνομικοί της Τροχαίας Αγρινίου ρύθμιζαν την κυκλοφορία των οχημάτων στον κεντρικό δρόμο. Ο Πρόεδρος κ. Γρηγόριος Χασιώτης ευχαριστεί θερμά τον Διοικητή της Τροχαίας Αγρινίου Αστυνόμο Α’ κ. Αλέξη Αντωνίου, και τους αστυνομικούς που βοήθησαν διευκολύνοντας την κυκλοφορία γύρω από τον Ιερό Ναό.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την συνεργασία του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, του Προέδρου Γ. Χασιώτη και του Δήμου Αγρινίου.

Α.Κ.Κ.

 


[i] Τι είναι η αρτοκλασία. Αρτοκλασία σημαίνει τεμαχισμός ψωμιού ή άρτου. Οι πιστοί προσφέρουν στον Ναό έξι άρτους. Γίνεται η τελετή της Αρτοκλασίας από τον Ιερέα. Συνήθως μετά τον όρθρο ή στον εσπερινό. Πέντε από  τους άρτους κόβονται και μοιράζονται στους πιστούς. Η αρτοκλασία έχει τις ρίζες της στα χρόνια των Αποστόλων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.