Για πρώτη φορά στην Ελλάδα διοργανώθηκε Σκοποβολή στα 400 μέτρα!

 


Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το Σάββατο απόγευμα της 17 Ιούνη, ο Σκοπευτικός Όμιλος «Σκοπευτής» Αιτωλοακαρνανίας με έδρα στο Αγρίνιο, διοργάνωσε τον πρώτο Πανελλαδικό αγώνα σκοποβολής στα 400 μέτρα!

Η μέρα ήταν βροχερή και οι προβλέψεις του καιρού πολύ απογοητευτικές, αυτό όμως δεν εμπόδισε τους σκοπευτές να ταξιδέψουν από μακριά, για να συμμετάσχουν στον κορυφαίο αγώνα που έγινε στο Στρατιωτικό Σκοπευτήριο του ιστορικού Συντάγματος Πεζικού 2/39, στην περιοχή της Αγριλιάς Μεσολογγίου.  

Ο διοργανωτής σύλλογος και μέλη του από το Αγρίνιο και το Μεσολόγγι προετοίμασαν το πεδίο βολής. Καθάρισαν τον χώρο, τοποθέτησαν τους στόχους στα 200 και 400 μέτρα, έστησαν αντίσκηνο και ομπρέλες για την προφύλαξη των όπλων και πυρομαχικών σε περίπτωση βροχής. Κατέγραψαν όλους τους αθλούμενους καθώς κατέφθαναν, με πλήρη στοιχεία ταυτότητας και αδειών των όπλων. 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε για λίγο, καθότι πολυάσχολος με την επιστασία έργων που γίνονται στον απέραντο νομό Αιτωλοακαρνανίας,  Αθανάσιος Μαυρομμάτης, Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών και Έργων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.   

Συμμετείχαν σκοπευτές  από τα Γιάννενα, την Θεσσαλονίκη, την Βέροια, την Κοζάνη και την Αιτωλοακαρνανία. Συνολικά διαγωνίστηκαν 19 σκοπευτές σε δυο κατηγορίες. 

Στην πρώτη κατηγορία στα 400 μέτρα με όπλα που έφεραν διόπτρες συμμετείχαν 10 αθλητές και έριξαν στους μακρινούς στόχους από 20 βολές.


Στην δεύτερη κατηγορία των 200 μέτρων συμμετείχαν 9 αθλητές και επίσης έριξαν από 20 βολές ο καθένας. Τα όπλα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν με ανοιχτά σκοπευτικά, (χωρίς διόπτρες). 

Και στις δυο κατηγορίες χρησιμοποιήθηκαν εξελιγμένα ειδικά όπλα αγώνων σκοποβολής, αλλά και δυο ιστορικά όπλα, ιδιοκτησίας του Ομίλου «Σκοπευτής». Αυτά είναι το πασίγνωστο Αγγλικό Lee-Enfield και το Γερμανικό Mauser 98.

Tα γνωστά σε παλιότερους που υπηρέτησαν στον Ελληνικό Στρατό Ένφιελντ, ήταν αξιόπιστα όπλα και χρησιμοποιήθηκαν σε όλους τους πολέμους του εικοστού αιώνα. Είχαν διαμέτρημα κάνης 0,303 της ίντσας. Η παραγωγή τους ξεκίνησε το 1895 και κατασκευάστηκαν 39 μοντέλα, συνολικά 17 εκατομμύρια όπλα μέχρι το 1988 που σταμάτησε η παραγωγή. Το μοντέλο του συλλόγου «Σκοπευτής» είναι το Rifle No. 4 Mk I* LONG BRANCH κατασκευής του 1945  .

Τα Μάουζερ χρησιμοποιήθηκαν από τον Γερμανικό στρατό από το 1898 και μετά. Κατασκευάστηκαν περίπου 9 εκατομμύρια όπλα σε διάφορα μοντέλα όπως τα K98a, K98b, Kar98az. Είχαν διαμέτρημα κάνης 7,92 χιλιοστά. Το μοντέλο του συλλόγου «Σκοπευτής» είναι το Mod 98 του 1942.      


Με το πέρας του αγώνα έγινε συγκέντρωση των στόχων και παρουσία πολλών σκοπευτών έγινε η λεπτομερής καταγραφή των επιτυχημένων βολών. 


Ο Πρόεδρος του οργανωτή συλλόγου κύριος Βασίλειος Κωσταρέλλος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και ξεκίνησε η βράβευση των αθλητών.


Η κυρία Δώρα Σερτίδου του σκοπευτικού Ομίλου BUDO Ιωαννίνων αναδείχθηκε πρώτη στην κατηγορία Κλειστά Σκοπευτικά (διόπτρα) στα 400 μέτρα και της απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο. Η βαθμολογία της ήταν 5,9 cm. Το μετάλλιο και το συνοδευτικό δίπλωμα βράβευσης στην αθλήτρια επέδωσε ο Δημοτικός Σύμβουλος Δήμου Αγρινίου και αντιπρόεδρος της ΔΕΥΥΑ Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, επίσης μέλος του συλλόγου «Σκοπευτής». Ο Πρόεδρος Κωσταρέλλος επέδωσε στην αθλήτρια όμορφο Κύπελλο που κατασκεύασε ειδικά ο Σύλλογος για τον αγώνα των 400 μέτρων.

Ο κύριος Κιτσοπάνος επέδωσε τα βραβεία και τα διπλώματα και στους αθλητές Αναστάσιο Σερτίδη, της ίδιας κατηγορίας που έλαβε το ασημένιο μετάλλιο και βαθμολογία 6,75 cm και στην Αναστασία Κωλέτση που έλαβε το Χάλκινο με θαθμολογία 7,7 cm.   


Στην κατηγορία των 200 μέτρων-ανοιχτά σκοπευτικά-τα μετάλλια και διπλώματα επέδωσε στους νικητές ο Πρόεδρος του Γιαννιώτικου Συλλόγου “Budo” κύριος Ντίνος Σουμαλεύρης.



Βραβεύτηκαν οι αθλητές: Παναγιώτης Λαμπρακόπουλος με το Χρυσό μετάλλιο και βαθμολογία 9,6 cm.  Παρασκευάς Ζαφείρης με ασημένιο και βαθμολογία 16,0 cm. Και ο Δημήτρης Σιαπλαούρας με το Χάλκινο. 

(ο Λαμπρακόπουλος και ο Σιαπλαούρας είναι μέλη του συλλόγου «Σκοπευτής», ενώ ο Παρασκευάς Ζαφείρης του «Συλλόγου Καταδρομέων Βορείου Ελλάδος» Σ.ΚΑ.Β.Ε.)

O σκοπευτής κ. Λαμπρακόπουλος στο  αγωνιστικό τυφέκιο του έχει προσαρμόσει χειροποίητο ανοιχτό σκόπευτρο,  ιδιοκατασκευής του!


Μετά τις βραβεύσεις ο διοργανωτής σύλλογος πρόσφερε αναψυκτικά, νερά και πολλά νόστιμα σουβλάκια! Όλοι οι συμμετέχοντες στην επιτυχημένη αυτή σκοπευτική εκδήλωση φωτογραφήθηκαν με φίλους τους και συζήτησαν για τις επιδόσεις τους στο πεδίο βολής.


Και οι αγώνες συνεχίζονται, τόσο στο σκοπευτήριο Αγρινίου σήμερα Κυριακή 18 Ιούνη, καθώς και στα Γιάννενα, σε διάφορες κατηγορίες. Οι χθεσινοί νικητές στο Μεσολόγγι γύρισαν σπίτι τους, δικαίως υπερήφανοι, αφού έλαβαν μοναδικά βραβεία, που για πρώτη φορά απονεμήθηκαν σε σκοπευτικούς αγώνες στην Ελλάδα!




Συγχαρητήρια αξίζουν και στους 19 που συμμετείχαν. Οι μετρήσεις που έγιναν με μεγάλη ακρίβεια, πολλούς από τους διαγωνιζόμενους τους «άφησαν απέξω» από τα βραβεία με διαφορά ακόμα και ενός χιλιοστού! Και μιλάμε για την απόσταση των 400 μέτρων! Από την μια άκρη το πεδίου σκοπεύσεως έως την άλλη, λίγα μέτρα από εκεί που ξεκινάει το δάσος!




Α.Κ.Κ.

 

          

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”