Γιόρτασε ο Άγιος Νικόλαος Αρωνιάδας-Χαλκιοπούλων

 

Γιόρτασε ο Άγιος Νικόλαος Αρωνιάδας-Χαλκιοπούλων

Κείμενο Απόστολος Κων. Καρακώστας. Φωτογραφίες Α.Κ. Καρακώστας & Ε. Τσιούνης [i]

Σε απόσταση 4,5 χιλ. χαλικόδρομου απ’ τον συνοικισμό της Αρωνιάδας Χαλκιοπούλων, μέσα σε ένα ειδυλλιακό τοπίο με αιωνόβιες βελανιδιές, στις ανατολικές δασωμένες πλαγιές του Μακρυνόρους, βρίσκεται η μονή του Αγίου Νικολάου.

Σήμερα Σάββατο 20 Μάη εκατοντάδες επισκέπτες προσκύνησαν, άναψαν το κερί τους, και συμμετείχαν στον εορτασμό για την Ανακομιδή Και Μετακομιδή Του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου [ii].



Σε πολύ χαμηλότερο υψόμετρο από τον Άγιο Ανδρέα τον Ερημίτη στην Καλάνα, στον Άγιο Νικόλαο οι καιρικές καταστάσεις είναι κατά κανόνα πιο καλές.

Χοροστάτησε ο Αρχιμανδρίτης πατήρ Αμβρόσιος και έψαλαν οι Χαλκιοπουλίτες ψάλτες Βασίλειος Τσιούνης και Χρήστος Τηγάνης. Επίτροπος ο Απόστολος Τηγάνης.



Την πανηγυρική Θεία Λειτουργία ακολούθησε  αρτοκλασία και διανομή αντίδωρου στους πιστούς.




Έξωθεν του χώρου του Μοναστηριού, στον περιφραγμένο χώρο για εκδηλώσεις, ο «Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Χαλκιοπούλων» με επικεφαλής τον Πρόεδρο Βαγγέλη Προύντζο, την Αντιπρόεδρο Αλίκη Μήτσου, τον ταμία Σεραφείμ (Μάκη) Μακρή και πολλούς εθελοντές μέλη του υποδέχθηκαν και καλωσόρισαν τους επισκέπτες.


Το καλλιτεχνικό σχήμα του Τάκη Φουρλίγκα διασκέδασε τους επισκέπτες με την εξαιρετική τους μουσική και τα τραγούδια της Λένας Κολοκοτρώνη και του Λάμπρου Στασινού.


Τα νεαρά μέλη του Πολιτιστικού συλλόγου, ακούραστα και με τον ίδιο ευγενικό επαγγελματισμό που επέδειξαν πριν πέντε μέρες στην γιορτή του Αγίου Ανδρέα στην Καλάνα, σερβίρισαν με γρηγοράδα αξιοθαύμαστη τα δωρεάν προσφερόμενα νόστιμα και χορταστικά εδέσματα!  

Εν όψει των αυριανών εκλογών της 21 Μάη πολλοί ετεροδημότες είχαν την ευκαιρία να παραβρεθούν στον εορτασμό του Αγίου Νικολάου, μια και ήρθαν στο Χαλκιόπουλο και τα γύρω χωριά για τις εκλογές. 

 Όλοι ευχήθηκαν και του χρόνου!


[i] Ο Ευάγγελος Τσιούνης είναι Πρόεδρος του  συλλόγου Χαλκιοπουλιτών Αθηνών «Ο Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης

[ii] Στις 20 Μάη κάθε χρόνο εορτάζεται η Ανακομιδή Και Μετακομιδή Του Ιερού Λειψάνου Του Αγίου Νικολάου Επισκόπου Μύρων Της Λυκίας Του Θαυματουργού.  Είναι σταθερή εορτή.

Σύντομη βιογραφία του Αγίου.

Ο Άγιος Νικόλαος γεννήθηκε τον 3ο αιώνα μ.Χ. στα πόλη Πάταρα της Λυκίας. Διέθεσε την περιουσία του στους φτωχούς. Ασπάστηκε τον ασκητικό βίο. Έλαβε το αξίωμα του αρχιεπισκόπου Μύρων. Φυλακίστηκε και βασανίστηκε. Όταν ανέβηκε στον  αυτοκρατορικό θρόνο ο Μέγας Κωνσταντίνος ελευθερώθηκε και επανήλθε στο αρχιεπισκοπικό θρόνο. Έλαβε μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο. Ο Άγιος Νικόλαος έκανε θαύματα ενόσω ήταν ζωντανός και συνέχισε να θαυματουργεί και μετά την κοίμησή του που έγινε το έτος 330 μ.Χ.

Η Ανακομιδή και μετακομιδή του λειψάνου του Αγίου Νικολάου, έγινε στα χρόνια του αυτοκράτορα Αλεξίου Α' του Κομνηνού (1081 -1118 μ.Χ.) και Πατριάρχου Νικολάου Γ' του Κυρδινιάτη (1084 - 1111 μ.Χ.). Το Ιερό λείψανο του Άγιου μεταφέρθηκε στο Μπάρι της Ιταλίας, επειδή οι Τούρκοι κατέλαβαν την πόλη των Μύρων και οι κάτοικοι φοβήθηκαν μήπως οι άπιστοι το καταστρέψουν. (άλλη εκδοχή είναι ότι το Ιερό Λείψανο κλάπηκε από μεταμφιεσμένους καθολικούς ιερείς).

Κατά την συναξαριστική παράδοση το άγιο λείψανο αναχώρησε την 1η Απριλίου του 1087 μ.Χ. και έφθασε στο Μπάρι στις 20 Μαΐου. Στο ταξίδι του προς Ιταλία το καράβι πέρασε από το λιμάνι της Πάτρας, γι’ αυτόν τον λόγο τον εορτάζομε στην περιοχή μας.

 




Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.