Πιστοί στο μηνιαίο ραντεβού τους οι φιλοτελιστές Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Αν και το βραδάκι της Τρίτης 2 Μάη ήταν βροχερό στο Αγρίνιο, αρκετοί φιλοτελιστές πήγαν στην καθιερωμένη μηνιαία τους συνάντηση στο Παπαστράτειο μέγαρο.

Μετά τις ανταλλαγές ευχών για το Πάσχα που πέρασε, αλλά και για «καλό μήνα», μιας και μπήκαμε στον Μάη, η συζήτηση στράφηκε στις νέες εκδόσεις γραμματοσήμων που έγιναν πρόσφατα.

Πέρασαν από χέρι σε χέρι ενημερωτικά έντυπα της Ομοσπονδίας καθώς και περιοδική έκδοση του Συλλόγου φιλοτελιστών Πάτρας. Μάλιστα στο κύριο άρθρο του το δίγλωσσο  περιοδικό «Φάρος του Φιλοτελιστή», αναφέρεται στην πετυχημένη διοργάνωση της «Εθνικής Συναγωνιστικής Φιλοτελικής Έκθεσης» που έγινε τον Νοέμβριο του 2022 στο Αγρίνιο από τον Φιλοτελικό Σύλλογο.

Μετά τα φιλοτελικά νέα, έτσι για μικρή αλλαγή στις συζητήσεις, αλλά παραμένοντας πάντα στα «συλλεκτικά» θέματα, έγινε παρουσίαση από μέλος του συλλόγου ξένων χαρτονομισμάτων και κερμάτων (Η.Π.Α.).

Τονίστηκαν ιδιαίτερα διάφορες «παράξενες» αλλά και για πολλούς «περίεργες» λεπτομέρειες που είναι εκτυπωμένες σε κέρματα και χαρτονομίσματα. Ειδικά-για παράδειγμα- τονίστηκαν οι ενδείξεις από τις οποίες μπορούμε να αναγνωρίσουμε το νομισματοκοπείο που τα τύπωσε, και μερικές ακόμα από τις πάμπολλες πληροφορίες και αλληγορίες που εικονίζονται, ειδικά στα χαρτονομίσματα.

Άλλο μέλος του συλλόγου διάβασε παλιό άρθρο από συλλεκτικό περιοδικό που αναφέρονταν στις «περιπέτειες» συλλογών που τις κληρονόμησαν «άκαρδοι» προς τα συλλεκτικά συγγενείς…

Αρκετοί συλλέκτες ξεφύλλισαν ένα πολύ όμορφο άλμπουμ συλλέκτη, γεμάτο με γραμματόσημα που ξεκινούν από το 1898 και φθάνουν μέχρι την δεκαετία του 1960.  

Πολύ μεγάλη εντύπωση έκανε συλλογή του Προέδρου του Συλλόγου Γιάννη Σκαρμούτσου φακέλων αλληλογραφίας, που ταχυδρομήθηκαν μεταξύ μελών οικογενείας από το Μεσολόγγι στα Δωδεκάνησα και στην Μακεδονία μεταξύ των ετών 1950 και 1954. 

Ειδικά ο πρώτος φάκελος που ταχυδρομήθηκε από το Μεσολόγγι για την Ρόδο τον Φεβρουάριο του 1950 φέρει στρογγυλή  σφραγίδα των φυλακών Μεσολογγίου που αναγράφει χαρακτηριστικά εξωτερικά : ΕΠΑΝΟΡΘΩΤΙΚΑΊ ΦΥΛΑΚΑΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ, και εσωτερικά ΒΑΣΙΛΕΙΟΝ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ. Στην μέση ο θυρεός με το στέμμα.


 Kαι για την ιστορία, ο φάκελος ταχυδρομήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου και παραδόθηκε στην Ρόδο στις 10 Μαρτίου του 1950…

Ο Πρόεδρος του συλλόγου ενημέρωσε τα παρόντα μέλη για το επόμενο ραντεβού την Δευτέρα 5 Ιούνη. Όσους λόγω βροχής δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν θα τους ενημερώσει με sms.

Α.Κ.Κ.

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.