Με κοσμοσυρροή τα εγκαίνια της ζωγραφικής έκθεσης «Περαστικώς» του Γιώργου Βασ. Παπασάϊκα

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σαββατόβραδο 8 Απρίλη στην γκαλερί «Ταξιδεύουσα» στο κέντρο του Αγρινίου έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής του εικαστικού Γιώργου Β. Παπασάϊκα, όπου ο φιλότεχνος κόσμος του Αγρινίου-και όχι μόνο-έδωσε το παρών.




Εντυπωσιακά τα τοπία που εικονίζονται με ιδιαίτερη τεχνοτροπία στους ζωγραφικούς πίνακες. Αναγνωρίσιμα αυτά του Αγρινίου και του Αιτωλικού, μια και έχουν αποτυπωθεί στο υποσυνείδητο μας από τις πολλές φορές που περάσαμε δίπλα τους.






Κοιτάζοντάς τα ζωγραφισμένα με απαλά χρώματα κτήρια και τοπία, νοιώθει κανείς την εγκατάλειψη και την λησμονιά που τα τυλίγει και τα κάνει να αχνοφαίνονται σαν μέσα σε σκονισμένη ατμόσφαιρα.

Για κάποια άλλα μακρινότερων περιοχών της Αιτωλίας, οι λεζάντες κάτω από τους πίνακες κατατοπίζουν τον επισκέπτη. Ο καλλιτέχνης πληροφόρησε σχετικά με τα πιο άγνωστα εικονιζόμενα τοπία όσους θέλανε να μάθουν περισσότερα.






Παραβρέθηκαν από τον Δήμο Αγρινίου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου. Πολλοί φιλότεχνοι Αγρινιώτες και από άλλες περιοχές, μεταξύ αυτών ο Αιδεσιμότατος πατέρας Νεκτάριος Παλιούρας Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου στο Καινούργιο Αγρινίου και ο υιός του Αγησίλαος, ο κ. Ιωάννης Βαϊνάς, πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, Νομάρχης και Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας και η σύζυγός του κα. Μαίρη Τσιχριτζή-Βαινά αντιπρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας Αγρινίου, ο κ. Παύλος Μοσχολιός πρώην Δήμαρχος Αγρινίου, η κα. Μαρία Τσούτσου, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του "Παναγία Ελεούσα", ο καταξιωμένος Αγρινιώτης Γλύπτης κ. Βασίλης Παπασάϊκας πατέρας του εικαστικού Γιώργου, η κα. Βασιλική Κων. Μαραγιάννη Πρόεδρος του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Κωσταντίνος Χατζόπουλος και η αδελφή της κα. Δήμητρα Κων. Μαραγιάννη-Ντόβα, Ιατρός Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος, η κα. Μαίρη Χρυσικοπούλου Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου (η κυρία Μαίρη είναι η μόνη εν ζωή από τα ιδρυτικά μέλη του Φιλολογικού και Λογοτεχνικού Ομίλου Κωσταντίνος Χατζόπουλος το μακρινό 1959), ο κ. Χρήστος Γαρουφαλής διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, Αγρινιώτες εικαστικοί όπως ο κ. Λάμπρος Κατσαντώνης και Δημήτρης Παπατρέχας, εκπαιδευτικοί όπως η κα. Χρυσούλα Σπυρέλη φιλόλογος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και συγγραφέας, η εκπαιδευτικός κα. Νίκη Ράπτη, ο Μηχανικός  κ. Βασίλης Παπασάϊκας με την σύζυγό του, ο Αρχιτέκτονας και αναστηλωτής Βυζαντινών Μνημείων κ. Χρήστος Κατσιμπίνης, ο σκηνοθέτης κ. Γεώργιος Λουριδάς, πολλοί άλλοι Αγρινιώτες καθώς και από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας.

Στην αυλή της «Ταξιδεύουσας» υπήρχε μπουφές με ποικιλία εδεσμάτων νερών αναψυκτικών και ποτών. 





Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Απρίλη και θα είναι επισκέψιμη καθημερινά από 10:30 έως 13:00 και 18:00 έως 21:00 

Και μια και μπαίνομε στο εορτάσιμο κλίμα του Πάσχα, ευχόμαστε στους πολλούς επισκέπτες της πόλης, να τους οδηγήσουν τα βήματά τους στον όμορφο χώρο της «Ταξιδεύουσας», για να πάρουν μαζί τους φεύγοντας μια γλυκιά ανάμνηση από  την πόλη του Αγρινίου. 

 










Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.