Εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης οι «Υδάτινες Μορφές» του Θέμη Ζαχρήστου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σαββατόβραδο 13 Μαρτίου έγιναν τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης, υπό την αιγίδα του Δήμου, του Θέμη Ζαχρήστου με τίτλο «Υδάτινες Μορφές», στην αίθουσα γλυπτοθήκης του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Αγρινίου, πρώην κτήριο της Δημοτικής Αγοράς.

Πολλοί φιλότεχνοι και πολλοί εικαστικοί από το Αγρίνιο και άλλες περιοχές γέμισαν από νωρίς την ευρύχωρη αίθουσα θαυμάζοντας τις λίγες αλλά εξαιρετικές φωτογραφίες του Θέμη.

Η προσέγγιση των φωτογραφικών θεμάτων έγινε από τέτοια οπτική γωνία που μόνο ο φτασμένος φωτογράφος Θέμης Ζαχρήστος θα μπορούσε να προσεγγίσει.

Αμφιβάλλω αν ένας απλός επισκέπτης στους χίλιους θα μπορέσει να συλλάβει την εικόνα της κάθε φωτογραφίας, ειδικά τις μάσκες στα δεξιά της αίθουσας, χωρίς την επεξήγηση από τον ίδιο τον φωτογράφο!

Για να επιτευχθεί τέτοια τελειότητα χρειάζεται μεγάλη, πολύχρονη εμπειρία, ταλέντο και πάνω απ’ όλα «μάτι» ξεχωριστό! Μάτι που δεν βλέπει στα αντικείμενα ότι βλέπουν τα μάτια των πολλών, αλλά βλέπουν «παραπέρα». Τα τυχαία σχήματα, χρώματα, σκιές και αντανακλάσεις χρειάζονται  πολύ φαντασία στο μυαλό πίσω από τον φακό που θα τα ακινητοποιήσει με την κατάλληλη χρονική ταχύτητα και άνοιγμα του φακού και θα τα αποτυπώσει στο «φίλμ».

Οι φωτογραφισμένες αντανακλάσεις στα ήρεμα νερά μέσα από τον φακό του Θέμη δημιούργησαν ανεπανάληπτους «πίνακες» που ούτε ο πιο μοντέρνος και ευφάνταστος ζωγράφος μπορεί να προσεγγίσει.  

Εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου παραβρέθηκαν στα εγκαίνια Αγρινίου η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κυρία Μαρία Παπαγεωργίου και ο Αντιδήμαρχος  με αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Διοικητικών Υπηρεσιών του Δήμου Αγρινίου κύριος Κωνσταντίνος Ζώης.

Στον  χαιρετισμό της η κυρία Μαρία Παπαγεωργίου μίλησε για τον Φωτογράφο Θέμη ο οποίος για είκοσι χρόνια συνεργάζεται σαν δάσκαλος και υπεύθυνος του Τμήματος Φωτογραφίας στο Εικαστικό Εργαστήρι του Δήμου. Μεταξύ των άλλων είπε και τα παρακάτω λόγια:

«Όλοι μας ξέρομε ότι o Θέμης είναι ένας εξαιρετικός φωτογράφος. Σήμερα όμως τον γνωρίζομε διαφορετικά. Σήμερα βλέπομε τον καλλιτέχνη. Και αντικρύζομε αυτές τις υπέροχες φωτογραφίες. Οι οποίες δημιουργούν ένα «ξάφνιασμα» σε όποιον τις αντικρύσει. Αποκαλύπτονται ότι είναι τελείως διαφορετικά τα θέματά τους από ότι πιστεύει ο καθένας βλέποντάς τες.  Πρόκειται για ένα παιγνίδι με την εικόνα, για αλλαγή του ορίζοντα, για διάθλαση μέσα στο νερό και για αντανακλάσεις. Πραγματικά είναι ένα θέαμα διαφορετικό και εξαιρετικό. Ο καθένας με τα δικά του μάτια τα βλέπει διαφορετικά, και καθώς είπε και ο Θέμης, ο καθένας ανάλογα με το πόσο «καθαρό» μάτι έχει τόσο περισσότερο ή λιγότερο βλέπει».

Συνεχάρη τον φωτογράφο ακόμα μία φορά, ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες και τους  ευχήθηκε να απολαύσουν την φωτογραφική έκθεση.  

Στο έντυπο της έκθεσης που μοιράζεται στους επισκέπτες, πέρα από τις όμορφες φωτογραφίες, είναι γραμμένες και οι παρακάτω σκέψεις  του φωτογράφου Θέμη.

«Όταν το φως συναντά το υδάτινο στοιχείο τότε συμβαίνουν οι πιο απρόσμενες οπτικές αποκαλύψεις. Ένα καρέ αιχμαλωτίζει τον χρόνο και εντυπώνει την γεωμετρία της αντανάκλασης. Το φως αγκαλιάζει το τοπίο του νερού και δημιουργεί υδάτινες μορφές που ξεπηδούν μπροστά σου. Ο ορίζοντας, χρυσή τομή μιας λανθάνουσας εικόνας μεταξύ του ρεαλιστικού και του φανταστικού. Δεν χωρίζει, ενώνει και γεννά αυταπάτες».

Θέμης Ζαχρήστος

Οι ώρες λειτουργίας είναι από Δευτέρα έως Σάββατο 10.00 το πρωί έως 13.00 και το απόγευμα 18.00 έως 20.30

Τις Κυριακές από 10.00 έως 13.00

Σύντομο βιογραφικό:

Ο Θέμης Ζαχρήστος γεννήθηκε το 1977 στο Αγρίνιο. Διαθέτει πιστοποιητικό σπουδών E.S.P. φωτογραφίας και οπτικών μέσων επικοινωνίας. Επί 5 έτη συνεργάστηκε με το Φωτογραφείο Technofilm ως φωτογράφος και στη συνέχεια επί 15 έτη ως επιχειρηματίας φωτογράφος στο Super Vision studios με έδρα το Αγρίνιο. Είναι Υπεύθυνος του Τμήματος Φωτογραφίας στο ΕΙΚΑΣΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ του Δήμου Αγρινίου τις περιόδους 2003-2016 και 2019 μέχρι σήμερα.

 




















Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.