Ο Πολιτισμός τον Φλεβάρη στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Αρχές Φλεβάρη μήνα στο Αγρίνιο. Μετά από έναν «ζεστό» Γενάρη, κατέφθασε η «Μπάρμπαρα» και έφερε ανατριχίλα και αγωνία για επερχόμενη παγωνιά.

Οι πολιτιστικές όμως εκδηλώσεις συνεχίζονται με αμείωτο ενδιαφέρον στην πόλη. Πίτες συνεχίζουν  να κόβουν οι σύλλογοι,  και καλλιτεχνικές εκθέσεις να ανοίγουν σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι.

Αρχές του μήνα, Σάββατο βράδυ 4 Φλεβάρη, πολλοί Αγρινιώτες διχάστηκαν σε ποια εκδήλωση να πρωτοπάνε. Στην Αγία Τριάδα όπου με την παρουσία του Μητροπολίτη κκ. Δαμασκηνού τελέστηκε εκδήλωση για την γιορτή της Υπαπαντής του Χριστού ή στην Δημοτική Αγορά όπου έγιναν τα εγκαίνια της πρωτοπόρας φιλανθρωπικής καλλιτεχνικής έκθεσης; Τα δυο  events συνέπεσαν την ίδια σχεδόν ώρα. Αν και στο ξεκίνημά της η «Μπάρμπαρα» έκανε την παρουσία της με βροχή στην πόλη, οι επισκέπτες και στις δυο εκδηλώσεις δεν πτοήθηκαν και έδωσαν ένα έντονο παρών!

Πλήθος πιστών παραβρέθηκε στην Αγία Τριάδα όπου παρακολούθησαν κορυφαίες Βυζαντινές χορωδίες, την «Άδουσαι» του Βόλου και την «Αγία Σκέπη» που διευθύνει η κυρία Χρυσούλα Τασολάμπρου, δραστήρια δημιουργός του Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου.

Οι ψαλμοί της εκδήλωσης Canto Bizantino με ύμνους για την Παναγία μπορεί να παρομοιαστούν με μια σκάλα μεταξύ γης και ουρανού, μια «γέφυρα και κλίμακα» που ενώνει την ανθρώπινη ύπαρξη με τον επουράνιο Θεό, καθώς είπε και ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός στον λόγο του.  

Στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αγρινίου, πρώην Δημοτική Αγορά, την ίδια ώρα παρουσία πολλών φιλότεχνων Αγρινιωτών και όχι μόνο, έγιναν τα εγκαίνια της έκθεσης «Τα παιδιά μας». Κυριολεκτικά για τα παιδιά της πόλης και της χώρας, που ο Σύλλογος «Φλόγα» παλεύει με όλες του τις δυνάμεις να απαλύνει τον πόνο τους…

Ανταποκρινόμενοι με μεγάλη προθυμία, 27 Αιτωλοακαρνάνες εικαστικοί δώρισαν στην έκθεση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγρινίου έργα τους των οποίων τα έσοδα από την πώληση (σε συμβολική τιμή) θα διατεθούν στο Σύλλογο «Φλόγα».

Το μεγάλο ενδιαφέρον των φιλότεχνων που διαπνέονται από φιλανθρωπικά αισθήματα-ειδικά προς τα αθώα παιδιά-οδήγησε στο εκθεσιακό φαινόμενο τα μισά έργα να έχουν προ πωληθεί πριν καλά-καλά γίνει το άνοιγμα της έκθεσης στο κοινό!

Με την ανακοίνωση του σκοπού της έκθεσης, άρχισαν να καταφθάνουν οι  προσφορές συλλεκτών με τηλεφωνήματα και e-mail!

Και το Σάββατο βράδυ πολλοί φιλότεχνοι/φιλάνθρωποι, που θα θέλανε να δουν και να αγοράσουν ένα από τα 44 συνολικά κομμάτια,  πίνακες &  γλυπτά, «απογοητεύτηκαν», βλέποντας δίπλα τους κολλημένο ένα μικρό χαρτάκι με την λέξη «Επωλήθη».

Αλλά αυτοί που πάνω απ’ όλα βλέπουν τον σκοπό και όχι τα έργα σαν αντικείμενα επένδυσης, «έκλεισαν» την αγορά κάποιου άλλου, που με το πέρας της έκθεσης τέλος του μηνός θα φέρουν στο σπίτι τους.

Η Οργανωτική επιτροπή αποτελείται από τους καλλιτέχνες κυρίους Δημήτριο Κρέτση και Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο με συμμετέχοντες συναδέλφους τους τους παρακάτω  αλφαβητικά:

Βαλαώρας Θανάσης, Βοντάς Οδυσσσέας, Γιακουμάτου Στέλλα, Ζαχαρόπουλος Χαράλαμπος, Καραγεώργου Κατερίνα, Κατσαντώνης Λάμπρος, Κατσαρού Σοφία, Κρέτσης Δημήτρης, Κρέτσης Θανάσης, Κρέτσης Μπάμπης, Κωνσταντή Βάγια, Λάϊος Θοδωρής, Μακροζαχόπουλος Χρήστος, Μπάθας Θανάσης, Μπλαχούρα Χριστίνα, Ναστούλης Αντώνιος, Ντούμας Νικόλαος, Ξευγένης Γιώργος, Πασχέντη Ρενέτα, Ραμμόπουλος Βασίλης, Ράπτης Τριαντάφυλλος, Ρόμπολας Βαγγέλης, Σελιμάς Βασίλης, Σκορδοπούλου Νάντια, Στούμπος Δημήτριος, Σωτηροπούλου Χριστίνα, Τσάτσος γιώργος, Τσώρης Αποστόλης και Χατζιδέλιος Αριστοτέλης.

Στην μεγάλη αίθουσα της γλυπτοθήκης, η  συντονίστρια  κυρία Έφη Τσακανίκα εκ μέρους του Δήμου Αγρινίου προλόγισε την έκθεση και καλωσόρισε τους επισκέπτες και επισήμους.  Κάλεσε στο βήμα την κυρία Μαρία Παπαγεωργίου Αντιδήμαρχο Πολιτιστικών θεμάτων για έναν χαιρετισμό.

Η κυρία Παπαγεωργίου καλωσόρισε τους φιλότεχνους επισκέπτες με τα λόγια: «Κυρίες και κύριοι, φίλες και φίλοι καλώς ήρθατε στην σημερινή εκδήλωση. Στα εγκαίνια μιας ξεχωριστής έκθεσης. Ξεκινάω-είπε-με το εξής. Η τέχνη για τον άνθρωπο, ο άνθρωπος για την τέχνη. Στην σημερινή έκθεση τα έργα των Αιτωλοακαρνάνων δημιουργών τους θα πωληθούν σε μια χαμηλή τιμή και όλα τα έξοδα θα διατεθούν στην «Φλόγα». Στον Σύλλογο που στηρίζει τα παιδιά και τις οικογένειες των παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια. Η «Φλόγα» θα παραμένει «αναμμένη» με την στήριξη του Δήμου Αγρινίου όσο θα υπάρχουν παιδιά που χρειάζονται την στήριξη της.» Ευχαρίστησε και συνεχάρη  όλους τους εικαστικούς για την ανταπόκρισή τους προσφέροντας τα έργα  τους.  Συνεχάρη επίσης την κυρία Παπαγιάννη και όλα τα μέλη της «Φλόγας» Αγρινίου και διαβεβαίωσε ότι ο Δήμος  θα παραμένει σταθερά δίπλα τους. Ευχήθηκε να πωληθούν όλα τα έργα-σήμερα κιόλας!

Η συντονίστρια κάλεσε για χαιρετισμό τον κύριο Χαράλαμπο Ζαχαρόπουλο, της οργανωτικής επιτροπής της έκθεσης.

Στην σύντομη ομιλία του ο  κύριος Ζαχαρόπουλος-πάντα ολιγόλογος- ευχαρίστησε τον Δήμο για την παραχώρηση της αίθουσας και την στήριξη της διοργάνωσης, ειδικά την Αντιδήμαρχο κυρία Μαρία Παπαγεωργίου.  Ευχαρίστησε όλους για την παρουσία τους και έκλεισε με τα λόγια της Αντιδημάρχου:  «Η τέχνη για τον άνθρωπο, ο άνθρωπος για την τέχνη».

Η συντονίστρια διάβασε τον κατάλογο των καλλιτεχνών που προσέφεραν τα έργα τους για την ενίσχυση του αγώνα της «Φλόγας».

Η κυρία Έλενα Παπαγιάννη, εθελόντρια του συλλόγου παίρνοντας τον λόγο ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους στην εκδήλωση. Ιδιαίτερα ευχαρίστησε τον Δήμο Αγρινίου και την Αντιδήμαρχο κυρία Παπαγεωργίου για την στήριξη της «Φλόγας» τα τελευταία χρόνια. Ευχαρίστησε όλους τους Αιτωλοακαρνάνες καλλιτέχνες που ανταποκρίθηκαν άμεσα και παραχώρησαν έργα τους για ενίσχυση του αγώνα της «Φλόγας». Ευχαρίστησε όλους όσους με την αγορά των πινάκων και γλυπτών συμβάλλουν στον ανθρωπιστικό σκοπό του Συλλόγου. Αναφέρθηκε στο έργο του Πανελλήνιου Συλλόγου που έχει σε όλους τους νομούς της χώρας εκπροσώπηση και την ανάγκη ύπαρξής του για την κάλυψη αναγκών των ασθενών παιδιών αλλά και για την ανακούφιση και βοήθεια των δεινοπαθούντων οικογενειών τους. Διαβεβαίωσε ότι κάθε Ευρώ δαπανάτε αποκλειστικά για την υγεία των παιδιών. Ευχαρίστησε από καρδιάς όλους μια ακόμα φορά.

Κλείνοντας την εκδήλωση η κυρία Τσακανίκα ευχαρίστησε όλους τους επισκέπτες της έκθεσης.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί φιλότεχνοι από την πόλη του Αγρινίου, μεταξύ αυτών το παρών έδωσαν και οι παρακάτω: Πέρα από την κυρία Παπαγεωργίου με αρμοδιότητες της Διεύθυνσης Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, οι Αντιδήμαρχοι κύριος Κωνσταντίνος Καλαντζής Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας και Δημόσιας Υγείας,  ο κύριος Βασίλειος Φωτάκης  Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, ο κύριος Παναγιώτης Μαρνέζος Αδειοδοτήσεων και Ρύθμισης Εμπορικών Δραστηριοτήτων &  Αγροτικής Παραγωγής.  Ο κύριος Γρηγόρης Βασιλόπουλος εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου Αιτ/νίας, ο κύριος Ανδρέας Μπρέσιακας δικηγόρος Πρόεδρος της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου, ο κύριος Μίλτος Ζαμπάρας πρώην Διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας, η κυρία Ρούσση Ντζιμάνη Περιφερειακή σύμβουλος, η πολιτευτής της Νέας Δημοκρατίας κυρία Γεωργία Μπόκα, ο κύριος Γεώργιος Κυριακόπουλος Διευθυντής του Νοσοκομείου Μεσολογγίου και υποψήφιος Βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ συνοδευόμενος από την σύζυγό του. Ο κύριος Ανδρέας Σκαρτσάρης επιχειρηματίας υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλος για τον Δήμο Αγρινίου. Ο διακεκριμένος Οδοντίατρος Κωνσταντίνος Σχισμένος με την επίσης Οδοντίατρο σύζυγό του κυρία  Έφη και τον Ορθοδοντικό γιό τους Χρήστο Σχισμένο. Παραβρέθηκαν επίσης πολλοί  από τους καλλιτέχνες που δώρισαν τα έργα τους. Και πολλοί φιλότεχνοι Αγρινιώτες.

Να υπενθυμίσομε εδώ ότι η διάρκεια της έκθεσης θα είναι έως το τέλος Φλεβάρη, (28-02.2023), και οι ώρες λειτουργίας της καθημερινά από 10:30 έως 13:00 & 18:00 έως 20:00  Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Το Σάββατο στις 11 Φλεβάρη στις 19:00 θα γίνει Μουσική βραδιά με καλλιτέχνες τους Θοδωρή και Θωμά Κουτσουπιά.

Και το τελευταίο Σάββατο του μήνα το βράδυ της 26ης στις 19:00 θα γίνει η απονομή των βεβαιώσεων συμμετοχής στου εικαστικούς συμμετέχοντες.

Επόμενη συλλογική έκθεση Αιτωλοακαρνάνων καλλιτεχνών θα διοργανωθεί τον Σεπτέμβριο του 2023. Και προβλέπεται να είναι μεγαλειώδης, ανώτερη της περσινής που συμμετείχαν 37 εικαστικοί.

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.