Η Αρχαιολογική Εταιρεία Αγρινίου πραγματοποίησε 3 Ημερίδες, έπεται η 4η!

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Έναν κύκλο τεσσάρων ημερίδων θα ολοκληρώσει τον Μάιο η Ιστορική & Αρχαιολογική Εταιρεία Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο.

Οι ημερίδες πραγματοποιούνται  στο πλαίσιο της πράξης: «Διαχρονική εξέλιξη παραδόσεων και εθιμικών δρώμενων στον αγροτικό χώρο της Αιτωλοακαρνανίας» (Κωδικός ΟΠΣΑΑΑ: 0011012849) του Υπομέτρου 19,2 του Μέτρου 19. Τοπική Ανάπτυξη με Πρωτοβουλία Τοπικών Κοινοτήτων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Υποδράση 19.2.4.4 «Ενίσχυση Πολιτιστικών Εκδηλώσεων», του προγράμματος LEADER της Τριχωνίδα Α.Ε., Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Ο.Τ.Α.

Συνδιοργανώνονται με τοπικούς Πολιτιστικούς Συλλόγους, σε επίκαιρα σημεία της περιοχής, η 1η, η 2η και η 3η  έγιναν γύρω από την λίμνη Τριχωνίδα.

Η 4η και τελευταία θα πραγματοποιηθεί στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου τον Μάιο του 2023 με συνταυτισμένο με την περιοχή θέμα: «Προσφυγιά και καπνός: η σημασία τους στη διαμόρφωση του οικονομικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος στην Αιτωλοακαρνανία».

Η πρώτη Ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 28 Νοέμβρη 2021 στην καταπράσινη βόρεια ακτή της λίμνης Τριχωνίδας στο κτήμα Πιθάρι στην Δογρή. Είχε θέμα τις «Διαχρονικές Διατροφικές συνήθειες-τροφικά παρασκευάσματα και προϊόντα καθημερινής χρήσης στον αγροτικό χώρο».


Έγινε σε συν διοργάνωση με τον Πολιτιστικό – Περιβαλλοντικό – Μορφωτικό Σύλλογο Παντάνασσας «ΠΥΓΜΑΙΟΣ Ο ΤΡΙΧΩΝΙΟΣ».

Την ημερίδα συντόνισε με άψογο τρόπο ο κύριος Ηλίας Ντζάνης Γεωπόνος, πρώην Προϊστάμενος Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου του ΕΘΙΑΓΕ, νυν «Δήμητρα», μέλος του Δ.Σ. του Πολιτιστικού Συλλόγου.

Παραβρέθηκαν στην ημερίδα οι: Κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης, η κα. Μαρία Παπαγεωργίου, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Δήμου Αγρινίου και Πρόεδρος της Κ.Ε.Δ.Α., ο κ. Ιωάννης Φαρμάκης, Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου, ο κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, Δημοτικός Σύμβουλος Δ.Ε. Νεάπολης Δήμου Αγρινίου, Αντιπρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Α.,ο κ. Δημήτριος Κουμάσης, Πρόεδρος της Τ.Κ. Παντάνασσας, ο κ. Ιωάννης Βαϊνάς, πρώην βουλευτής, νομάρχης και δήμαρχος Αγρινίου, ο κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Μουσείου & Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου, ο κ. Χρήστος Πετρόπουλος πρώην αντινομάρχης, ο κ. Γεώργιος Σαψάκης, οι κυρίες Μαραγιάννη Βασιλική και Δήμητρα, η κα. Αικατερίνη Μποκώρου, ο κ. Κώστας Πατρώνης, ο κ. Κώστας Νάκος, ο κ. Θεόδωρος Τσιλίκας, η κα. Ευφροσύνη Μπαλαούρα, η κα. Θεώνη Λειβαδίτη, ο κ. Ηλίας Κολοβός, η κα. Ανδρομάχη Ντζάνη, και πολλοί άλλοι πολίτες της περιοχής του Δήμου Αγρινίου και όχι μόνο.

Χαιρετισμό απηύθυνε  η κυρία Χριστιάνα Καλογήρου, Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ομιλητές και θέματα που ανέπτυξαν:

Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc., Πρόεδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας, με θέμα: «Αρχαίων γεύσεις: η διατροφή στον αρχαίο Ελληνικό και Ρωμαϊκό κόσμο».

Δεύτερος ομιλητής ο κ. Νεκτάριος-Πέτρος Γιούτσος, Αρχαιολόγος PhD, με θέμα: «Ερέβινθοι και κύαμοι στο πιάτο. Οι διατροφικές συνήθειες στην Ήπειρο και Αιτωλοακαρνανία από την υστεροβυζαντινή ως την νεώτερη εποχή».

Τρίτος ομιλητής ο κ. Ιωάννης Γ. Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας, Επίτ. Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, με θέμα: «Διατροφή Επαναστατημένων Ελλήνων το 1821».

Τέταρτος ομιλητής ο κ. Λάμπρος Τσούνης, Περιβαλλοντολόγος-Ωκεανογράφος, ΜSc. Υποψήφιος Διδάκτωρ Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος Πανεπιστημίου Πατρών. Το θέμα του: «Διατροφή και Οικολογία ή πως οι διατροφικές αλλαγές επηρεάζουν ένα υδάτινο οικοσύστημα». (Ερευνητική ομάδα: Λάμπρος Τσούνης, Κατερίνα Ηλιάδη, Καθ. Γεώργιος Κεχαγιάς).

Πέμπτος ομιλητής στην ημερίδα ο κ. Εμμανουήλ Η. Μπιρμπίλης, Διδάκτωρ & Διπλ. Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής της Σχολής Επιστημών Υγείας και Αγωγής, του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, Ερευνητής σε θέματα Διατροφής, Τροφίμων, Υγείας και άσκησης. Το θέμα του: «Μελέτη καταγραφής λαϊκής παράδοσης διατροφικών δεδομένων στην περιοχή του Αγρινίου και της λίμνης Τριχωνίδας».

Με το πέρας της ημερίδας ακολούθησε η παρουσίαση του βιβλίου της κυρίας Δήμητρας Νζιάνη-Κολοβού, με τίτλο: «Αιτωλικά Εδέσματα. Γεύσεις και θύμησες από το χθες». Η βιβλιο-παρουσίαση έγινε από την κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας, Αντιπρόεδρο της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας.

Αντίτυπα του βιβλίου «Αιτωλικά Εδέσματα. Γεύσεις και Θύμησες από το Χθες» μαζί με ποικιλία ντόπιων γλυκών ο Σύλλογος της Παντάνασσας μοίρασε σε όλους τους παραβρισκόμενους στην ημερίδα και την βιβλιοπαρουσίαση.

 

Η δεύτερη ημερίδα πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 23 Οκτώβρη 2022 στην Γαβαλού Μακρυνείας του Δήμου Αγρινίου, σε  συν διοργάνωση με τον «Προοδευτικό Εκπολιτιστικό Σύλλογο Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ.) «Δημήτριος Μακρής». Με θέμα την «Λαϊκή Ιατρική και Θεραπευτική  Παραδοσιακή Κοσμητολογία από την Αρχαιότητα μέχρι Σήμερα».
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επίσκεψη και ξενάγηση στο Ασκληπιείο στο κέντρο του κεφαλοχωριού Γαβαλού, δίπλα στον κεντρικό δρόμο που οδηγεί περιμετρικά της Τριχωνίδας προς το Θέρμο. Μετά την λεπτομερή ξενάγηση οι επισκέπτες,  περπάτησαν 200 περίπου μέτρα έως το Δημοτικό σχολείο της Γαβαλούς.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα τον Συντονισμό της εκδήλωσης επιμελήθηκε η κυρία Κωνσταντία Ζαφείρη, φιλόλογος και μέλος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

Ο κ. Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc., Πρόεδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας χαιρέτισε και καλωσόρισε με αισθήματα χαράς και συγκίνησης τους επισκέπτες.

Πρώτη ομιλήτρια η κυρία Μαρία Σταυροπούλου-Γάτση, Επίτιμη Διευθύντρια Αρχαιοτήτων. Το θέμα της «Η πόλη Τριχόνειον και το ιερό του Ασκληπιού» (το οποίο εκτυπώθηκε σε οκτασέλιδο φυλλάδιο από την  Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. και διαμοιράστηκε σε όλους τους επισκέπτες).

Στο βήμα την διαδέχθηκε ο κύριος Λάζαρος Κολώνας, επίτιμος γενικός διευθυντής αρχαιοτήτων και πολιτιστικής κληρονομιάς, πτυχιούχος Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών και διδάκτωρ Αρχαιολογίας. Το θέμα του ήταν «Αρχαία Ιατρικά Ευρήματα από ανασκαφές της Αχαΐας και της Αιτωλοακαρνανίας». Σημαντική νέα πληροφορία, που πρόσθεσε με την βαθιά ανασκαπτική εμπειρία και γνώση του, είναι ο διαχωρισμός των γιατρών σε ιατρικές ειδικότητες κατά την αρχαιότητα. Π.χ. Οφθαμίατρος κτλ.

Στην συνέχεια στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας κύριος Γεώργιος Σταμάτης, Αρχαιολόγος MSc. της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Το θέμα που ανέπτυξε ήταν περί της «Λατρείας του Ασκληπιού στην Αιτωλοακαρνανία».

Ακολούθησε στο βήμα ο κύριος Ιωάννης Γ. Νεραντζής, Διδάκτωρ Ιστορικής Γεωγραφίας, Επίτιμος Σχολικός Σύμβουλος Φιλολόγων, με θέμα: «Αρχαιοπεριβάλλον Αιτωλίας, ιδανικός τόπος με φατμακοβότανα και Ιαματικές πηγές, διά το Ιεροθεραπευτήριον-Ασκληπιείον πόλεως Τριχονείου».

Ο κύριος Νεραντζής παρέδωσε ιδιοχείρως, σε όλους τους καλεσμένους στην εκδήλωση, 12σέλιδο μεγάλου σχήματος φυλλάδιο, που περιέχει αναλυτικά όλη του την επιστημονική ομιλία  περί του Ασκληπιείου Τριχονείου, αλλά και πολλά περισσότερα.

Επόμενη ομιλήτρια η κυρία Ελένη Μπαρμπαρίτσα, Αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας. Θέμα της «Ιατρικές μέθοδοι και Θεραπευτικά κέντρα στο Βυζάντιο (6ος -15ος αιώνας)».

Η κυρία Δήμητρα Κων. Μαραγιάννη-Ντόβα, Ιατρός Αναισθησιολόγος-Αλγολόγος μίλησε με θέμα την «Ιατρική φροντίδα αισθητικής προσώπου και σώματος με μεθόδους ευεξίας και αντιγήρανσης».

Τελευταία ομιλήτρια με την οποία έκλεισε και η ημερίδα ήταν η κυρία Ανθή Παπαθανάση, συγγραφέας, ιστορικός και ερευνήτρια με θέμα «Από τα Ασκληπιεία της Αρχαιότητας στις λουτροπόλεις της Ευρώπης του 19ου αιώνα». Αναφέρθηκε στις Λουτροπόλεις και την άνθιση που είχαν στα κράτη της Δυτικής και Κεντρικής Ευρώπης κατά τους δύο τελευταίους αιώνες.

Παραβρέθηκαν στην εκδήλωση άνω των διακοσίων ενδιαφερομένων πολιτών για την τοπική ιστορία και την ανάδειξη του πολιτισμού που άνθισε στον τόπο αυτό της Μακρυνείας. Μεταξύ των πολλών το παρών έδωσαν ο κύριος Παναγιώτης Μαρνέζος Αντιδήμαρχος Τοπικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Δήμου Αγρινίου, ο Πρόεδρος του «Προοδευτικού Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαιοφίλων Γαβαλούς» (Π.Ε.Σ.Α.Γ.) κύριος Χρήστος Τσιλιγιάννης, η Ηγουμένη της Μονής Κατερινούς Μαριάμ Π. Σκαβάρα, η Πρόεδρος Εθελοντισμού του Δήμου Αγρινίου και πρόεδρος του συλλόγου Γυναικών Μακρυνείας κυρία Βούλα Αρτίκου-Γουργολίτσα, η κυρία Μαίρη Τσιχριτζή-Βαϊνά, Καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας, αντιπρόεδρος της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, οι κυρίες Νατάσα Σκιαδά Γενική Γραμματέας και Σοφία Μιμηγιάννη Γραμματέας της Εταιρεία, ο κύριος Λουκάς Γεωργίου Πρόεδρος της Ένωσης Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας «Συμπολιτεία», ο κύριος Θεόδωρος Μαλλιάς πρόεδρος του Συλλόγου Καλών Τεχνών Πάτρας «Κωστής Παλαμάς», η κυρία Μαρία Κόκιου Διευθύντρια του Δημοτικού Σχολείου Γαβαλούς, η κυρία Αθανασία Πώλου Διευθύντρια του Νηπιαγωγείου Γαβαλούς, ο κύριος Βασίλειος Γεωργακόπουλος Αντιπρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Γαβαλούς, ο Πρόεδρος της ομάδας Γαβαλούς «Κεραυνός» κύριος Δημήτριος Καζανάς, ο κύριος Σωτήρης Μεραντζής μέλος του τοπικού Συλλόγου Γαβαλούς και φωτογράφος, η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου καθηγήτρια Γαλλικής και Πρόεδρος του Λαογραφικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας, ο κύριος Κωνσταντίνος Πατρώνης Πολιτικός Μηχανικός και φωτογράφος ιστορικών κτηρίων, η οικογένεια Παπαρούνη που ήρθε από την Αθήνα για την ημερίδα, η κυρία Ειρήνη Τριανταφύλλου καθηγήτρια και συγγραφέας, η κυρία Pamela Winsor-Preza καθηγήτρια Αγγλικών στο Αγρίνιο, η κυρία Βίκυ Αγγέλη Πρόεδρος της ΑΜΚΕ Πολιτιστικών και Αθλητικών Συλλόγων Δήμου Αγρινίου «Αγριονίς Γαία», ο καθηγητής του ΕΠΑΛ Αγρινίου κύριος Σωτήρης Καρανίκας, η κυρία Γεωργία Αλεξοπούλου συνταξιούχος Αρχαιολόγος,  και πολλοί εκπαιδευτικοί της περιοχής Μακρυνείας και Αγρινίου.

Τον ήχο συντόνισε άψογα ο κύριος Βασίλειος Καπελλάκης.

Και τώρα πρόσφατα μέσα στον Φεβρουάριο-Σάββατο 18- με επιτυχία στέφθηκε η 3η κατά σειρά Ημερίδα της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. στο Παναιτώλιο Αγρινίου.

Σε συν διοργάνωση με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος», διεξήχθη στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Γραφείου.

Το θέμα της Ημερίδας ήταν «Γενέσια, γαμήλια και νεκρικά έθιμα και παραδόσεις στον αγροτικό χώρο από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».

 Η μεγάλη συνεδριακή αίθουσα γέμισε από τους ενδιαφερόμενους για τις σπουδαίες ομιλίες των επιστημόνων καθηγητών που συμμετείχαν.

Συντονίστρια της εκδήλωσης ήταν η κυρία Ευδοκία Καλαντζή, Οικονομολόγος, Ταμίας του Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου "Χρήστος Καπράλος".

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε με τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ιστορικής & Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, κυρίου Γεωργίου Σταμάτη. Αφιέρωσε την Ημερίδα στον εκλιπόντα Αρχαιολόγο Κωνσταντίνο Βάτσιο που έφυγε από την ζωή πριν 9 χρόνια.

Καλωσόρισε στην ημερίδα τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνό που με την παρουσία του τίμησε την εκδήλωση, τους Αντιδημάρχους του Δήμου Αγρινίου, τα μέλη και τους φίλους της Αρχαιολογικής Εταιρείας και όλους τους εκπροσώπους πολιτιστικών συλλόγων και φορέων.

Εκ μέρους του συν διοργανωτή Πολιτιστικού Συλλόγου Παναιτωλίου «Χρήστος Καπράλος», η Πρόεδρός του κυρία Μαρία Ψηλού καλωσόρισε τον Σεβαστό Μητροπολίτη κκ. Δαμασκηνό και τους καλεσμένους.

Ο Νέος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός χαιρέτισε την Ημερίδα και ευχήθηκε επιτυχία στην διεξαγωγή της. Βεβαίωσε την Αρχαιολογική Εταιρεία και τον Πρόεδρό της κύριο Σταμάτη για την συμπαράστασή του.

 Πρώτος ομιλητής της βραδιάς ο κύριος Κώστας Δ. Κονταξής, τέως Επίκουρος Καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και συγγραφέας ιστορικών και Λαογραφικών βιβλίων.

Μίλησε για τα « Ήθη και έθιμα του κύκλου/σταθμούς της ανθρώπινης ζωής στην αγροτική κοινωνία της Αιτωλοακαρνανίας: τη γέννηση-βάπτιση, το γάμο και το θάνατο».

Επόμενος ομιλητής η κυρία Μαρία Γκιρτζή, Αρχαιολόγος – Καθηγήτρια Σύμβουλος ΕΑΠ, Σχεδιάστρια Εκπαιδευτικών Δράσεων – Πιστοποιημένη ξεναγός, μίλησε με θέμα «Γαμήλιες πρακτικές και η θέση της γυναίκας στο γάμο στην Κλασική αρχαιότητα και το Βυζάντιο».

Τρίτη ομιλήτρια η κυρία Κωνσταντίνα Μπαδά, ομότιμη καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας . Γνωστικό αντικείμενο : Κοινωνική Λαογραφία.

Το θέμα της παρουσίασης της ήταν: «Τα έθιμα του γάμου ως  τρόποι επικοινωνίας και ως πολιτισμικές διαδικασίες μετάβασης και αλλαγής».

Λόγω απουσίας της επόμενης ομιλήτριας για λόγους απρόβλεπτου σοβαρού θέματος Δρ. Ολυμπίας Βικάτου, Αρχαιολόγου Διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας & Λευκάδος, ο Πρόεδρος της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. κύριος Γεώργιος Σταμάτης διάβασε τον χαιρετισμό της στην εκδήλωση και κατόπιν το θέμα της ομιλίας της- καθώς δεν μπόρεσε η ίδια να παραβρεθεί- «Έθιμα ταφής Αιτωλών και Ακαρνάνων μέσα από τις ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος στο πλαίσιο κατασκευής των μεγάλων οδικών αξόνων».

Επόμενη ομιλήτρια η κυρία Μαρία Ν. Αγγέλη, Φιλόλογος, Δρ Κοινωνικής Λαογραφίας, με θέμα: «Μοιρολόγια και μοιρολογίστρες του Ξηρομέρου».

Η κυρία Αγγέλη με καταγωγή από Μαχαιρά Ξηρομέρου περιέγραψε την θλίψη τον πόνο και τον σπαραγμό που ακολουθεί τον θάνατο προσφιλούς προσώπου στα χωριά της ιδιαίτερής της πατρίδας αλλά και σε όλον τον Αιτωλοακαρνανικό χώρο.

Τελευταίος ομιλητής κύριος Θάνος Κώτσης, Λαογράφος (MSc). Υποψήφιος Διδάκτωρ Λαογραφίας και Ανθρωπολογίας, Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Θέμα του κυρίου Κώτση:  «Διαβατήριες τελετουργίες και  πολιτισμικές νηοματοδοτήσεις. Θεωρητικές προσεγγίσεις και εθνογραφικά παραδείγματα από την ευρύτερη περιοχή του Μεσολογγίου».

Και ο κύριος Κώτσης αναφέρθηκε στα μοιρολόγια με τα οποία συνοδεύεται ο αγαπημένος συγγενής στον άλλο κόσμο. Οι δυό τελευταίες ομιλίες είχαν πολλές ομοιότητες και συγκίνησαν το ακροατήριο.

Ο κύριος Ιωάννης Νεραντζής, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Κρήτης και πρώην Πρόεδρος της Αρχαιολογικής Εταιρείας και από το βήμα των ομιλητών, αφού συστήθηκε στο ακροατήριο, προσέφερε στον Πρόεδρο κύριο Σταμάτη πρόσφατη εργασία του αφιερωμένη στην Ημερίδα με τίτλο: «Τελετουργίες ζωής και θανάτου στη λαική Θρησκευτική έκφραση από την Ελληνική Παράδοση στην Χριστιανική Ορθοδοξία».  Η επιστημονική εργασία του κυρίου Νεραντζή αποτελείται από 32 σελίδες μεγάλου μεγέθους και περιέχει πλούσια βιβλιογραφία, 92 Ελλήνων και ξένων συγγραφέων καθώς και πολλές εικόνες. Αποτελεί σπάνια ολιγάριθμη έκδοση. Ο κύριος Σταμάτης αποδέχθηκε την δωρεά από τον καθηγητή κ. Νεραντζή και τον ευχαρίστησε εκ μέρους της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε.

Ακολούθησε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Τραγουδώντας τον κύκλο της Ζωής». Το καλλιτεχνικό σχήμα της Μουσικολόγου κυρίας Ευσταθίας Γρέντζελου αποτελούμενο από τους καλλιτέχνες Γεώργιο Αθανασόπουλο (λύρα, λαούτο), Ειρήνη Τριανταφυλλίδη (λαούτο) & Παναγιώτη Ζαχαράκη (φλογέρες, κλαρίνο) «ανάσυραν θρύλους και μουσικές μνήμες από χώμα και νερό της ευρύτερης περιοχής».

Παραβρέθηκαν και παρακολούθησαν την ημερίδα οι παρακάτω, αλλά και πολλοί άλλοι που ο γράφων δεν γνώριζε.

Ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ. Δαμασκηνός, ο κ. Γεώργιος Βαρεμένος, Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, ο κ. Δημήτριος Τζιώλης, Γενικός Γραμματέας του Δήμου Αγρινίου, ο κ. Κωνσταντίνος Ζώης, Αντιδήμαρχος Αγρινίου, ο κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος, Αντιπρόεδρος ΔΕΥΑΑ, ο κ. Ανδρέας Γούλας, Πρόεδρος του Προοδευτικού, Εκπολιτιστικού Συλλόγου Αρχαιοφίλων Γαβαλούς "Δημήτριος Μακρής", η κα Χρυσούλα Τασολάμπρου, Διευθύντρια της χορωδίας "Αγία Σκέπη", ο κ. Βασίλειος Φουντούλης, Πρόεδρος της Αρχαιολογικής, Ιστορικής, Λαογραφικής Εταιρείας Θεστιέων, η κα Μαίρη Χρυσικοπούλου, Πρόεδρος Λαογραφικού Μουσείου Αγρινίου,η κα Διονυσία Σαμαντά, Πρόεδρος του εργαστηρίου "Παναγία Ελεούσα", η κα Μαρία Τσούτσου, Ιδρύτρια και Επίτιμη Πρόεδρος του εργαστηρίου "Παναγία Ελεούσα", ο κ. Ιωάννης Νεραντζής, τέως Πρόεδρος της Ιστορικής και Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, ο κ. Γεώργιος Χριστόπουλος, Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Μουσείου και Αρχαιολογικού Χώρου Θέρμου, ο κ. Λευτέρης Τηλιγάδας, Επικεφαλής της παράταξης "Ανυπότακτο Αγρίνιο", ο κ. Ηλίας Ντζάνης, πρώην Προϊστάμενος του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Αγρινίου.

Ευχόμαστε την ίδια καλή επιτυχία να σημειώσει και η επόμενη- και τελευταία της σειράς- εκδήλωση της Ι.Α.Ε.Δ.Σ.Ε. στα τέλη Μάη  στον Άγιο Κωνσταντίνο Αγρινίου!

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”