Ο Γιάννης Μόραλης στο Αγρίνιο

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου και η Εταιρεία Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης, συνδιοργάνωσαν την έκθεση «Η μνήμη της αφής» με έργα του κορυφαίου Έλληνα εικαστικού Γιάννη Μόραλη.

 

Ο ταλαντούχος δημιουργός με το πολύπλευρο καλλιτεχνικό του έργο και την διδασκαλία του επηρέασε σε μεγάλο βαθμό την μεταπολεμική άνθιση της τέχνης στην χώρα μας. Διακρίθηκε σαν ζωγράφος γλύπτης και χαράκτης και τα έργα του κοσμούν τα μουσεία και τις πινακοθήκες.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου που γιορτάζει τα δέκα χρόνια λειτουργίας της (2013-2023) θα στεγάσει την σπάνια συλλογή των μοναδικών έργων του καλλιτέχνη. Οι επισκέπτες θα δουν από κοντά το προσωπικό εργαστήρι του, τον εξοπλισμό και τα ζωγραφικά του σύνεργα. 

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν κατά κύριο λόγο στην οικογένεια Μόραλη. Αρκετά από τα έργα που εκτίθενται, παρουσιάζονται δημοσίως για πρώτη φορά. Αυτά είναι πίνακες, χαρακτικά, σχέδια, κεραμικά και γλυπτά από διάφορες περιόδους της ζωής του.

Στην «μνήμη της αφής» κυριαρχεί η  γυναικεία παρουσία, που σαν θέμα κυριαρχούσε στις προτιμήσεις του Γιάννη Μόραλη και για πολλούς χαρακτηρίζει το συνολικό του καλλιτεχνικό δημιούργημα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης χαιρετισμούς απηύθυναν ο Δήμαρχος Αγρινίου κ. Γεώργιος Παπαναστασίου, η Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλοακαρνανίας κα. Μαρία Σαλμά,  ο καλλιτεχνικός διευθυντής της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου κ. Χρήστος Γαρουφαλής, η κα. Χριστίνα Μόραλη (πρόεδρος της Εταιρείας Μελέτης, Έρευνας και Προβολής της Νεοελληνικής Τέχνης – Εργαστήριο Γιάννης Μόραλης» και ανιψιά του ζωγράφου), οι επιμελητές της έκθεσης κα. Νίκη Δάφνη και κ. Τάσος Κουτσουρής.

Η διάρκεια έκθεσης είναι από τις  16 Δεκεμβρίου 2022 έως τις  26 Μαρτίου 2023.

Επιμέλεια έκθεσης: Νίκη Δάφνη, Τάσος Κουτσουρής, Χρήστος Γαρουφαλής, Μουσειογραφικός σχεδιασμός: Σπύρος Νάσαινας, Συντονισμός: Χριστίνα Μόραλη, Χρήστος Γαρουφαλής.

Η Δημοτική Πινακοθήκη Αγρινίου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης στην οδό Δημ. Βότση αρ. 2

Ώρες λειτουργίας: Τρίτη – Σάββατο 10:00 – 13:30 και 18:00 - 20:30 Κυριακή: 10:30 – 13:30, Δευτέρα & αργίες κλειστά.

Για ομαδικές επισκέψεις κρίνεται απαραίτητη η έγκαιρη επικοινωνία.

Πληροφορίες:τηλ.2641360419,email: pinakothiki@agrinio.gr

https://www.dipinag.grκαιwww.jmoralis.gr

Απόστολος Κων. Καρακώστας




 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.