Αγρίνιο Γραμματόσημο, Εγκαίνια της φιλοτελικής έκθεσης στην πρώην Δημοτική αγορά Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Το Σάββατο βράδυ 5 Νοέμβρη έγιναν τα εγκαίνια και άνοιξε στο κοινό η σημαντική Πανελληνίως για τα φιλοτελικά δρώμενα «Εθνική Συναγωνιστική Έκθεση», στην Παλιά Δημοτική Αγορά-Εκθεσιακό Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου-στο Αγρίνιο.

Η διάρκειας μιας εβδομάδας έκθεση, (5 έως 12 Νοέμβρη), διοργανώθηκε από την  Φιλοτελική Εταιρεία Αγρινίου γιορτάζοντας την συμπλήρωση 50 χρόνων από την ίδρυσή της. Υποστηρίζεται από τον Δήμο Αγρινίου, την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τα ΕΛΤΑ.

Μετά την «πολιτιστική στασιμότητα» λόγω της πανδημίας, εκδηλώθηκε μεγάλο ενδιαφέρον από το σύνολο των φιλοτελικών σωματείων της χώρας για την φιλοτελική έκθεση του Αγρινίου. Έτσι αποφασίστηκε από το Δ.Σ. του τοπικού συλλόγου να διοργανωθεί ευρύτερη έκθεση. Και χάρις στην τόλμη, την εργασία και το συλλεκτικό τους μεράκι, φθάσαμε στην «Εθνική Συναγωνιστική Έκθεση», που συγκεντρώνει 50 εκθέτες από την Ελλάδα και την Κύπρο! Χρειάστηκαν 272 μεγάλων διαστάσεων πλαίσια για να εκτεθούν οι βραβευμένες συλλογές τους! Τα θέματά τους είναι τόσο ποικίλα και πλούσια σε περιεχόμενο που θα ικανοποιήσουν κάθε επισκέπτη, όσο «απαιτητικός» και να είναι! Τι να πρωτογράψω για τους τίτλους, είναι τόσο πολύ ενδιαφέροντες και τόσο πολύ διδακτικοί! Μπορούν οι τίτλοι σε συνδυασμό με τα εκθέματα να συντάξουν την ιστορία του Ελληνικού κράτους τα τελευταία-σχεδόν-200 χρόνια!  

Από νωρίς συγκεντρώθηκε πλήθος επισκεπτών στον ευρύχωρο κεντρικό διάδρομο του πολιτιστικού κέντρου και στις μεγάλες αίθουσες που στεγάζεται η έκθεση γραμματοσήμων και όχι μόνο.

Ο Πρόεδρος της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου κύριος Ιωάννης Σκαρμούτσος ξεκίνησε την εκδήλωση καλωσορίζοντας τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας κύριο Νεκτάριο Φαρμάκη, τον Δήμαρχο Αγρινίου κύριο Γεώργιο Παπαναστασίου, τους Δημάρχους κυρίους Σπυρίδωνα Κωνσταντάρα του Θέρμου και Ιωάννη Τριανταφυλλάκη του Ξηρομέρου, την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού του Δήμου Αγρινίου κυρία Μαρία Παπαγεωργίου και όλους τους επισκέπτες. Κάλεσε στο βήμα τον Δήμαρχο κύριο Παπαναστασίου για να χαιρετίσει την έκθεση.

Ο Δήμαρχος συνεχάρη την Φιλοτελική Εταιρεία για τα 50 χρόνια προσφοράς στον Φιλοτελισμό. Ένα κατόρθωμα κόντρα στις αντιξοότητες της εποχής μας και στην αμφισβήτηση σε αξίες και αρχές. Ίσως, συνέχισε, οι σημερινοί νέοι να μην γνωρίζουν ότι το γραμματόσημο ήταν και είναι το πιο δημοφιλές αντικείμενο συλλογής για πάρα πολλά χρόνια. Είμαι σίγουρος είπε, ότι οι Αγρινιώτες και όχι μόνο, επισκέπτες στην έκθεση, θα επιβραβεύσουν τις προσπάθειες και τον κόπο του Προέδρου και των μελών της εταιρίας που διοργάνωσαν την έκθεση.

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κύριος Νεκτάριος Φαρμάκης και ο Διευθυντής του Φιλοτελισμού των ΕΛΤΑ κύριος Λάζαρος Λαζαρίδης. Ο Αντιπρόεδρος κύριος Ευάγγελος Καρράς μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Ελληνικής Φιλοτελικής Ομοσπονδίας κυρίου Νίκου Μαλλούχου που δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στην εκδήλωση. 

 

Ο Πρόεδρος κύριος Σκαρμούτσος ευχαρίστησε τον Περιφερειάρχη, τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο κυρία Μαρία Παπαγεωργίου για την υποστήριξη και βοήθειά τους στην Εταιρεία, για την διοργάνωση της  «Εθνικής Συναγωνιστικής Έκθεσης». Στην οποία λαβαίνουν μέρος καθώς είπε, εκθέτες από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Τα εκθέματα κρίνονται, βραβεύονται και τα καλύτερα από αυτά μπορούν να αντιπροσωπεύσουν την Ελλάδα σε Ευρωπαϊκές και Παγκόσμιες εκθέσεις.

 

Ο Περιφερειάρχης και ο Δήμαρχος έκοψαν την κόκκινη κορδέλα στην είσοδο της γλυπτοθήκης, της πρώτης από τις δύο αίθουσες της έκθεσης. 

Τα εκθέματα είναι τόσο πολλά που χρειάστηκαν και οι δυο μεγάλοι χώροι-γλυπτοθήκη και πινακοθήκη-για να χωρέσουν!







Η ξενάγηση στην έκθεση του Περιφερειάρχη, των Δημάρχων και των επισκεπτών, έγινε από τον Πρόεδρο της Φιλοτελικής Εταιρείας Αγρινίου κύριο Ιωάννη Σκαρμούτσο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου. Ακούραστα απάντησαν σε κάθε είδους ερώτηση των επισκεπτών σχετικά με την ιστορία του γραμματόσημου και την πορεία του από το 1861 που κυκλοφόρησε το πρώτο στην Ελλάδα μέχρι σήμερα. Έδειξαν, άγνωστες στους πολλούς, ποικιλίες των εκδόσεων που έγιναν σε ειρηνικούς χρόνους, αλλά και κατά την διάρκεια πολέμων και κατοχής της χώρας μας από εχθρικές δυνάμεις. Συλλέκτες οι ίδιοι, με χαρά τους πληροφόρησαν κατά την ξενάγηση για άγνωστα ιστορικά γεγονότα και σημαντικές πληροφορίες, όπως για παράδειγμα για την λογοκρισία των επιστολών κάποιες παλιές εποχές. Η έκθεση είναι η μοναδική ευκαιρία για κάθε ενδιαφερόμενο να αντικρύσει από κοντά σπάνιες εκδόσεις, ειδικά αυτές επί κατοχής και αμέσως μετά, που έγιναν στο Αγρίνιο!  


Παράλληλα με την έκθεση γραμματοσήμων εκθέτονται και παλιές νοσταλγικές κάρτ ποστάλ του Αγρινίου και των άλλων πόλεων και κωμοπόλεων της Αιτωλοακαρνανίας. 

Στον κεντρικό διάδρομο υπήρξε μπουφές με πολλά και πλούσια εδέσματα, γλυκά, αναψυκτικά και κρύα εμφιαλωμένα νερά. Οι επισκέπτες περιπλανήθηκαν για ώρες στις αίθουσες, περιεργαζόμενοι τα παλιά και άγνωστα στους πολλούς γραμματόσημα, αλλά και φακέλους που ταχυδρομήθηκαν από και προς χωριά και πόλεις τα τελευταία 180 χρόνια. Όλοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι για να μελετήσει κανείς τα πολλά εκθέματα, δεν αρκεί μία σύντομη επίσκεψη! 




Χορηγός επικοινωνίας της έκθεσης είναι ο «Αχελώος».  Άλλοι χορηγοί είναι η εταιρεία Dynamic Security, η Collectio, η Art 4 Buildings, η Kapsalis Τεχνική Εταιρεία και η Paul-Christophe.



Η έκθεση θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 12 Νοέμβρη και θα λειτουργεί με ελεύθερη είσοδο καθημερινά από τις 09:00 έως τις 14:00 και από τις 17:00 έως τις 20:00




















Απόστολος Κων. Καρακώστας 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»