Το γυρισμένο στο Αγρίνιο το 1984 ντοκιμαντέρ ξυπνά παλιές μνήμες!

 

Κείμενο Απόστολος Κων. καρακώστας

To Aγρίνιο έρχεται στο τηλεοπτικό προσκήνιο λόγω της σειράς «Αυτή η νύχτα μένει» που θα προβάλλεται στον Alpha. Η ιστορία της σειράς διαδραματίζεται το 1984.

Το πως ήταν στην πραγματικότητα το Αγρίνιο εκείνη τη χρονιά το ξαναείδαμε τώρα από το  ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ 2 που γυρίστηκε και προβλήθηκε το 1984. Καταγράφει σκηνές  της καθημερινότητας του Αγρινίου.

Κάποιο γύρισμα σε κεντρικό δρόμο (Χαριλάου Τρικούπη;) «πέτυχε» την σύζυγό μου Μαρία και τον μικρό μας γιό Κωστάκη, που γύριζαν από ψώνια-αγορά κλωστών-σε κατάστημα λίγο πιο κάτω από την πλατεία Δημοκρατίας.

Τώρα σχεδόν 40 χρόνια μετά το στιγμιότυπο-που δεν είδαμε τότε-το βλέπομε κι εμείς. Τότε σε προβολή της ΕΡΤ το είδαν κάποιοι δικοί μας. Ο εξαιρετικός οικογενειακός φίλος  Γεώργιος Κων. Σαλταούρας τηλεφώνησε και είπε στην μητέρα μου να ανοίξει την τηλεόραση που θα δείξει την Μαρία και τον Κώστα! Εκείνη δεν πρόλαβε να δει την εκπομπή. Έκανε όμως «παρατήρηση» στην νύφη της για αυτή την «εμφάνιση». Η γυναίκα μου νέα κοπέλα τότε, έμεινε με ανοιχτό το στόμα! Δικαιολογήθηκε ότι δεν «φταίει» αυτή, απλώς είχε πάει για να αγοράσει νήματα και είδε το συνεργείο της τηλεόρασης στον δρόμο. Εκείνη την εποχή οι γυναίκες ακόμα πλέκανε και κεντάγανε, τα κινητά και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δεν είχαν ακόμα εμφανιστεί…

Τώρα που επιτέλους είδαμε το παλιό ντοκιμαντέρ, οι τρεις μας ξαναφέραμε στο «προσκήνιο» την ιστορία και συζητήσαμε προσπαθώντας να ερμηνεύσομε την αντίδραση της μάνας μου.

Καταλήξαμε σε δυο εκδοχές. Η πρώτη ότι το να σε «δείξει» η τηλεόραση ήταν αντίθετο με τα «ηθικο-χριστιανικά» της πιστεύω. Και η δεύτερη ότι θύμωσε που δεν της το είπε η σύζυγός μου εγκαίρως, ώστε να δει και η ίδια τον αγαπημένο της εγγονό στην οθόνη της τηλεόρασης!

Τελικά καταλήξαμε στην δεύτερη εκδοχή, μια και τα ακριβή της λόγια ήτανε: «Βγήκατε στην τηλεόραση κι εμένα δεν μου είπατε τίποτα!».

Ευχαριστούμε για την προβολή αυτή τώρα, 38χρόνια μετά, που σίγουρα σε πολλούς Αγρινιώτες έφερε ένα σωρό παλιές νοσταλγικές αναμνήσεις!



Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.