Γιορτή Μελιού στο Χαλκιόπουλο-έκθεση προϊόντων

 

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με «Γιορτή Μελιού» ξεκίνησαν στο Χαλκιόπουλο στις 11 Αυγούστου οι Πολιτιστικές εκδηλώσεις. Οι μελισσοπαραγωγοί της περιοχής Ορεινού Βάλτου ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του οργανωτή συλλόγου Χαλκιοπουλιτών «Άγιος Ανδρέας ο Ερημίτης» και έφεραν δείγματα των προϊόντων τους σε περίπτερα στο προαύλιο του Δημοτικού Σχολείου στο Νέο Χαλκιόπουλο. 







Πολλοί επισκέπτες συγκεντρώθηκαν στον χώρο και περιηγήθηκαν τα πανέμορφα τοποθετημένα βαζάκια μελιού στους πάγκους των περιπτέρων, ενώ αυτοπροσώπως οι παραγωγοί και οι συνεργάτες τους-μέλη των οικογενειών τους- εξηγούσαν στους επισκέπτες λεπτομέρειες που για τους περισσότερους είναι άγνωστες, ενώ προσέφεραν και δείγματα των ποικίλων προϊόντων τους.

Την έναρξη της εκδήλωσης που διοργανώθηκε για πρώτη φορά στην περιοχή έκανε ο Πρόεδρος του συλλόγου κ. Ευάγγελος Τσιούνης.

 

Καλωσόρισε και ευχαρίστησε τους επισκέπτες και τους μελισσοκόμους που έφεραν τα προϊόντα τους στην έκθεση. Καλωσόρισε τον Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτ/νίας Γεωπόνο κ. Σάββα Βλάχο, τον Αντιδήμαρχο για Πολιτιστικά θέματα του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Κωνσταντίνο Ριζογιάννη και τον Πρόεδρο της Τ.Κ. Χαλκιοπούλων κ. Βασίλη Ταλιούρα. Ευχαρίστησε τον Δήμο Αμφιλοχίας για την οικονομική βοήθεια που προσέφερε σχετικά με την ηχητική κάλυψη της εκδήλωσης, καθώς και για την παροχή παράστασης «Καραγκιόζη» που εμπλουτίζει τα δρώμενα της εκδήλωσης. 

Ο Πρόεδρος ευχαρίστησε και κ. Αθανάσιο Γιαννακόπουλο για την βοήθειά του. Αναφέρθηκε στο πρόγραμμα εκθέσεων, παρουσιάσεων και δραστηριοτήτων των επόμενων ημερών, καλώντας σε συμμετοχή όλους τους επισκέπτες μικρούς και μεγάλους.

Ο Αντιδήμαρχος κ. Ριζογιάννης χαιρέτισε την εκδήλωση εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας, καλωσόρισε τους επισκέπτες και τον ομιλητή εκ μέρους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας κ. Βλάχο. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου για την κατάρτιση του προγράμματος των πολυήμερων εκδηλώσεων που παρουσιάζουν μεγάλο Πολιτιστικό ενδιαφέρον. 

Ο Πρόεδρος της Τ.Κ. κ. Ταλιούρας καλωσόρισε τους πολλούς επισκέπτες που με την έναρξη της εκδήλωσης κατέκλυσαν όλον σχεδόν τον προαύλιο χώρο. Ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Συλλόγου, τον κ. Βασίλη Πλεξίδα που εθελοντικά προσέφερε μεγάλη βοήθεια, όλους όσους εργάστηκαν για την όμορφη εκδήλωση. Οι εκδηλώσεις-είπε-«γίνονται για σας και έχουν λόγο ύπαρξης όταν εσείς συμμετέχετε και τις αγκαλιάζετε». Ξανα-ευχαρίστησε όλους και υπενθύμισε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν με ποδήλατα και πατίνια πολλά παιδιά, που έχουν έρθει με τους γονείς τους για διακοπές στο χωριό. Οι οδηγοί θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

 

Ο κ. Τσιούνης ευχαρίστησε τον κ. Σάββα Βλάχο της περιφέρειας, που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Συλλόγου και παραβρίσκεται στην εκδήλωση. Σαν επιστήμονας και κεντρικός ομιλητής της βραδιάς θα μιλήσει για το μέλι και τα οφέλη του.

Ο κ. Βλάχος, Γεωπόνος,  Διευθυντής της Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Αιτ/νίας, τόνισε την ιδιαίτερή του χαρά να βρίσκεται στην πρώτη εκδήλωση για το μέλι στην περιοχή. Ευχαρίστησε τους διοργανωτές, τους παραγωγούς που συμμετέχουν και τους επισκέπτες.  Αναφέρθηκε στην Ξηρομερίτικη καταγωγή του από τον Πρόδρομο Αστακού. Από μικρός βρίσκεται κοντά στα μελίσσια και τα έχει αγαπήσει. Γνωρίζει όλα τα οφέλη του μελιού και το συνιστά ανεπιφύλαχτα σαν βασικό και το καλύτερο συμπλήρωμα υγιεινής διατροφής, ειδικά για τα παιδιά. Υπάρχουν-είπε-στην περιοχή πολλοί επαγγελματίες παραγωγοί μελιού και μπορούν όσοι θέλουν να προμηθευτούν αγνά προϊόντα του τόπου τους αποφεύγοντας τα αμφιβόλου ποιότητας που κυκλοφορούν στην αγορά. 

Αναφέρθηκε στην μελισσοκομία της Ελλάδας που έρχεται παγκοσμίως η δεύτερη σε παραγωγή μελιού. Μίλησε για την συμβολή της περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος, προς το επάγγελμα του μελισσοκόμου. Συγχρόνως στην παρακείμενη οθόνη προβαλλόταν πίνακες και φωτογραφίες σχετικές. Μίλησε για την κλιματολογική αλλαγή στον πλανήτη και την επιρροή που έχει στις μέλισσες, που επιβιώνουν στην γη τα τελευταία 80 εκατομμύρια χρόνια. Οι τοποθετήσεις του κυρίου Βλάχου ήταν άκρως κατατοπιστικές και πληροφοριακές για όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο μελισσοπαραγωγός. Αλλά περισσότερο και με πολλές άγνωστες πληροφορίες στάθηκε στα οφέλη του μελιού και σε όλα του τα παράγωγα.

Τον ομιλητή κύριο Βλάχο, καθώς και όσους απηύθυναν χαιρετισμό, οι επισκέπτες χειροκρότησαν.   

Ο Πρόεδρος του συλλόγου κάλεσε στο βήμα τον μελισσοπαραγωγό και εκπρόσωπο των συναδέλφων του εκθετών κ. Παύλο Κακαρούνα.

Ο κ. Κακαρούνας καλησπέρισε και ευχαρίστησε τους παραβρισκόμενους στον χώρο της εκδήλωσης. Αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος του τονίζοντας πρωτίστως την κλιματική αλλαγή. Μίλησε για τις φωτιές των δασών που επηρεάζουν τις εποχιακές μετακομίσεις των μελισσιών στον Ελλαδικό χώρο. Αναγκαζόμαστε-είπε-να πάμε πιο μακριά, μέχρι την Χαλκιδική και την Θάσο, που δυστυχώς σήμερα καίγεται και αυτή…Μεγάλο το κόστος μετακίνησης των αυτοκινήτων, με τις σημερινές τιμές των δύο Ευρώ το λίτρο του πετρελαίου…Οι τιμές των εργαλείων και υλικών που χρειαζόμαστε έχουν ανέβει ενώ οι τιμές του μελιού παραμένουν στο ίδιο επίπεδο…Μίλησε για τον ανταγωνισμό των εισαγόμενων τυποποιημένων μελιών. Έκλεισε ευχαριστώντας οργανωτές και επισκέπτες με τα λόγια: «Δεν θα σας κουράσω άλλο με τα προβλήματά μας, εδώ ήρθαμε για να γλυκαθούμε και όχι για να στενοχωρηθούμε». Ευχήθηκε να καθιερωθεί η γιορτή μελιού.

Ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού κ. Ριζογιάννης προλόγισε την παράσταση Καραγκιόζη που ακολούθησε, καλωσορίζοντας τον καλλιτέχνη κ. Γεώργιο Ηπειρώτη που για δεύτερη χρονιά θα ψυχαγωγήσει μικρούς και μεγάλους.



Ήδη όλα τα παιδιά που βρίσκονταν στο προαύλιο πιάσανε τις πρώτες σειρές των καρεκλών μπροστά στο πανί του θεάτρου σκιών. Ο τίτλος της παράστασης ήταν «Ο Καραγκιόζης γιατρός του μελιού», με πολλαπλά μηνύματα για τα οφέλη του μελιού στη διατροφή μας.  Ο κ. Ηπειρώτης, από τους κορυφαίους καλλιτέχνες στο είδος πανελλαδικά, με πρωτότυπα ευφυολογήματα κέντρισε το ενδιαφέρον και την ενεργή συμμετοχή πάνω από σαράντα παιδιών που όλα μαζί απαντούσαν στα ερωτήματα του καλλιτέχνη! Μέσα από τα λόγια και τα παθήματα του Καραγκιόζη, των τέκνων του και του μπάρπα Γιώργου, πέρασαν ιστορικά και ηθικά διδάγματα  στους μικρούς θεατές, όλα συνδυασμένα με εξαιρετικό χιούμορ και πολλά παιδικά γέλια.



Οι μεγάλοι δίνοντας τον χώρο στα παιδιά, πέρασαν και σχημάτισαν ουρά στους πάγκους με τα εκλεκτά εδέσματα που προσέφερε ο Σύλλογος και που αφιλοκερδώς έψησε ο κύριος Φώτης Νέστωρας στα αρτοπαραγωγικά εργαστήριά του στο Χαλκιόπουλο. Προσφέρθηκαν εκλεκτά τυροπιτάκια, κεφτεδάκια, ραβανές, χαλβάς, διάφορα άλλα, καθώς και αναψυκτικά και τσίπουρο, Όλοι πήραν και από ένα αναμνηστικό γυάλινο βαζάκι με ντόπιο μέλι σε ειδική συσκευασία που έκανε ο σύλλογος.

Η έκθεση μελιού θα λειτουργεί για τέσσερες ημέρες παράλληλα με τις επόμενες εκδηλώσεις του συλλόγου.

Τον ήχο συντόνισε άψογα ο τεχνικός κ. Αντώνης Μπλώνης, της εταιρείας Euronics από την Άρτα.

Ευχόμαστε να γίνει θεσμός για το Χαλκιόπουλο και σιγά σιγά να γίνει γνωστή η εκδήλωση και να έρθουν παραγωγοί και από άλλες περιοχές της χώρας. 





Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

 

 

 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.