«Ελευθέρια 2022» Εκδήλωση μνήμης στην Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

 

Κείμενο και φωτογραφίες του Αποστόλου Κων. Καρακώστα

Σαν σήμερα 26 του Ιούλη, της Αγίας Παρασκευής, πριν 201 χρόνια έγινε η αιματηρή κατάληψη του Ζαπαντιού. Έτσι ολοκληρώθηκε η απελευθέρωση της πιο εύπορης περιοχής της Αιτωλοακαρνανίας, (Ζαπαντοβράχωρο σύμφωνα με το Δημοτικό τραγούδι), από τους για πολλούς αιώνες δυνάστες Τουρκαλβανούς.

Οι κάτοικοι της Μεγάλης Χώρας τιμώντας τους ηρωικούς αγώνες των προγόνων μας το 1821, συνεχίζουν την παράδοση του εορτασμού της επετείου, μπαίνοντας από φέτος στην τρίτη εκατονταετία.

Κάθε χρόνο η εκδήλωση γίνεται με την συμπαράσταση και συνεργασία του Δήμου Αγρινίου, της Τοπικής Κοινότητας Μεγάλης Χώρας, του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού Αποστόλου Παύλου και πολλών ενεργών πολιτών.  

Κάτοικοι της κοινότητας και όχι μόνο, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και την Δοξολογία, όπου ιερούργησαν οι Αιδεσιμότατοι  Κοσμάς Τσιτσιβός και ο πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Κατσαούνης, Θεολόγος-προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Νέας Ιωνίας, που έχει καταγωγή από την Μεγάλη Χώρα και κάθε χρόνο συμπαραστέκεται στην εκδήλωση μνήμης.

Και σήμερα όπως και προηγούμενες χρονιές ο πατήρ Γεώργιος  εκφώνησε τον πανηγυρικό της επετείου. Βαθύς γνώστης της Ελληνικής Ιστορίας, με τα γλαφυρά του λόγια μετέφερε και εξιστόρησε στους ευλαβείς πιστούς την επική πολιορκία και απελευθέρωση του τόπου. Δεν περιορίστηκε μόνο στα ιστορικά πολεμικά γεγονότα. Μίλησε και για το σημαντικό για την Ρωμιοσύνη έργο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού. Έργο που προετοίμασε την Επανάσταση, εμπνέοντας τον συνδυασμό πίστεως,  γνώσης και πατριωτισμού, στους σκλαβωμένους Έλληνες. Και έτσι το «λιθαράκι» που έβαλε ο Άγιος Κοσμάς αποδείχθηκε βράχος και συνέβαλε στην επιτυχία της απελευθέρωσης. Μίλησε ακόμα ο πατήρ Γεώργιος για τον βίο και τα μαρτύρια που υπέστη για την πίστη της στον Χριστό η Αγία Παρασκευή, που η εκκλησία μας τιμά σήμερα.  

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο πρόεδρος της Τ.Κ. Μεγάλης Χώρας κ. Γρηγόριος Χασιώτης.

Στην Θεία Λειτουργία, δοξολογία και δέηση, ιεροψάλτες ήταν οι κ.κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, Ιωάννης Τασολάμπρος και Θεόδωρος Αυγέρης.   

Κατά την δοξολογία και την κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο, την Ελληνική Σημαία κρατούσαν δύο νεαρά παλικάρια ντυμένα με την Εθνική μας παραδοσιακή φορεσιά. Είναι μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Δήμου Αγρινίου, ο Γεώργιος Μούρτης και ο Θεόδωρος Τσακμάκης.   

Με το πέρας της Θείας Λειτουργίας και της Δοξολογίας, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας, ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση για τους πεσόντες στους αγώνες υπέρ πίστεως και πατρίδας.

Συντονιστής στην τελετή ήταν ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων & Κηδεμόνων  Δημ. Σχολείου Μεγάλης Χώρας κ. Δημήτρης Νταβαρίνος (Αστυνομικός Διοικητής Α.Τ. Αγίου Βλασίου). Προσφώνησε τους επισήμους στην κατάθεση στεφανιών. 


Από τον Δήμο Αγρινίου στεφάνι κατέθεσε ο Δημοτικός σύμβουλος και Αντιπρόεδρος Δ.Ε.Υ.Α.Α. κ. Κωνσταντίνος Κιτσοπάνος. Ακολούθως κατέθεσαν στεφάνια  ο πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Μεγάλης Χώρας κ. Γρηγόρης Χασιώτης, ο πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αγρινίου κ. Δημήτριος Τσούνης, ο Εκκλησιαστικός Σύμβουλος κ. Ιωάννης Τσακμάκης, για τον Σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού σχολείου Μεγάλης Χώρας ο κ. Δημήτριος Μπορμπότσιαλος,  για τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Μεγάλης Χώρας ο κ. Κωνσταντίνος Σιατής, για τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Αγία Σκέπη» η κα. Χρυσούλα Τασολάμπρου, για τον Πανευρυτανικό Σύλλογο Αιτωλοακαρνανίας ο κ. Κωνσταντίνος Λιούπρας, για τον Σύλλογο Ιεροψαλτών «Άνθιμος ο Αρχιδιάκονος» ο Πρόεδρος κ. Λεωνίδας Γαρουφαλής, για τον Σύλλογο Αγραφιωτών Σαρακατσαναίων ο εκπρόσωπος κ. Χρήστος Αυδής. Και τέλος στεφάνι κατέθεσαν οι δύο Εύζωνες Γιώργος και θοδωρής για τον Πολιτιστικό τους σύλλογο του Δήμου Αγρινίου.










Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή, εψάλη ο Εθνικός ύμνος και έγινε λήξη της σεμνής τελετής.



Το εκκλησιαστικό συμβούλιο πρόσφερε καφέ και αναψυκτικά σε παρακείμενη καφετέρια στον κεντρικό δρόμο της Μεγάλης Χώρας στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση. Όλοι ευχήθηκαν «Χρόνια Πολλά» και του χρόνου να ξαναβρεθούμε στην επόμενη εκδήλωση, υγείας και…καύσωνα επιτρέποντος!


Απόστολος Κων. Καρακώστας

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.