Η κακοκαιρία Genesis έπληξε τον Ορεινό Βάλτο

 Η κακοκαιρία Genesis έπληξε τον Ορεινό Βάλτο

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Με το ξημέρωμα σήμερα Παρασκευή 10 Ιουνίου ξέσπασε απότομα η καταιγίδα Genesis στον Ορεινό Βάλτο.

Για μισή ώρα αστραπές φώτιζαν, διασχίζοντας τον κατάμαυρο ουρανό, ενώ οι βροντές ακούγονταν όλο και πιο δυνατά καθώς η  ηλεκτρική καταιγίδα πλησίαζε. Κεραυνοί, έντονη βροχόπτωση και ισχυροί άνεμοι κάλυψαν την τεράστια αραιοκατοικημένη περιοχή στα βόρεια του Δήμου Αμφιλοχίας.

Από τις 07:00 έως τις 08:00 το πρωί ένα άδειο καροτσάκι στην αυλή γέμισε νερό! Ανάμεσα στα χωριά Μαλεσιάδα-Πετρώνα και Χαλκιόπουλο η βροχή ήταν τόσο έντονη που όλα τα ρέματα ξεχείλισαν και «συμπλήρωσαν» τον Ίναχο που έφερνε ήδη τα νερά από το Σύντεκνο και κάτω. Το Βουλτσόρεμα που κατεβαίνει από την Πετρώνα μέχρι την «σμίξη» με τον Ίναχο στην Βέργα, έφερε τόσο νερό που πολλά ποτάμια θα το ζήλευαν! Η «κατεβασιά» του μπορεί να συγκριθεί με εκείνη που συνέβη πριν 100 χρόνια, το 1922. Τότε κατέστρεψε με την ορμή του τον τρίτο νερόμυλο του παππού μου Δημήτρη Β. Τσατσαρώνη στις Βούλτσες του Μπονίκεβου. (σημερινή Πετρώνα).

Το οδικό δίκτυο από Αμφιλοχία και πάνω δοκιμάστηκε αλύπητα σήμερα, καθώς τα ορμητικά νερά από όλα τα πρανή του δρόμου, όλα τα ρυάκια και τα ρέματα, κατέβασαν χώματα και πέτρες στο ταλαιπωρημένο οδόστρωμα που οι λακκούβες του μόλις πριν λίγες μέρες καλύφθηκαν. 

Τις πρωινές ώρες ελάχιστα αυτοκίνητα κινήθηκαν μέσα στην έντονη βροχόπτωση με τα εμπόδια από πεσμένα δένδρα και φερτά υλικά στους δρόμους. 

Κινήθηκαν όμως όλα τα χωματουργικά μηχανήματα της περιοχής του Δήμου, καθώς δραστηριοποιήθηκαν άμεσα άπαντες για να περιορίσουν και να διορθώσουν όλες τις ζημιές που απότομα προκλήθηκαν. 

Δήμος, πυροσβεστική και Αστυνομία διένοιξαν τουλάχιστον μία λουρίδα κυκλοφορίας για τα οχήματα εκεί όπου έγιναν κατολισθήσεις και στα πλημμυρισμένα με λάσπη σημεία.  

Συγχαρητήρια αξίζουν σε όλους, στους επικεφαλείς Αντιδημάρχους, στους χειριστές μηχανημάτων και στους εργαζόμενους με φτυάρια και σκούπες, για την άμεση αντιμετώπιση των δυσκολιών που προέκυψαν με το πέρασμα της καλοκαιρινής καταιγίδας που θα την θυμόμαστε για χρόνια!








Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.