Εορτασμός της Αγίας Τριάδας στην Μαλεσιάδα Δήμου Αμφιλοχίας

 

Εορτασμός της Αγίας Τριάδας στην Μαλεσιάδα

Δήμου Αμφιλοχίας

Κείμενο  και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας. 

Από ένα μήνα πριν ξεκίνησαν εργασίες στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Μαλεσιάδα και γύρω από αυτήν, προετοιμάζοντας τον χώρο για μια πετυχημένη εκδήλωση στις 13 Ιούνη, στην γιορτή της.


 Ελπίζοντας ότι αφήσαμε πίσω τα δύσκολα χρόνια της πανδημίας, ο διοργανωτής Πολιτιστικός Σύλλογος Μαλεσιάδος και οι εθελοντές μέλη του έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους. Εργάστηκαν και καθάρισαν και  τον χωματόδρομο για δυο χιλιόμετρα, μέχρι την άσφαλτο.

Δυστυχώς η Μαλεσιάδα όπως και η ευρύτερη περιοχή του Ορεινού Βάλτου του Δήμου Αμφιλοχίας γνώρισε το πέρασμα της κακοκαιρίας Genesis

Πέμπτη βράδυ έως Παρασκευή πρωί δέκα η ώρα άνοιξε κυριολεχτικά ο ουρανός και πρωτοφανείς καταστροφές σημειώθηκαν στην περιοχή, κατολισθήσεις και πλημμύρες.

Στον χωματόδρομο που οδηγεί στην Αγία Τριάδα, εκατοντάδες κυβικά χώμα από τα πρανή του δρόμου και από τα ρυάκια στις λαγκαδιές, άλλαξαν το τοπίο…

Κι αυτό μόλις δυο μέρες πριν την εκδήλωση!

Η βοήθεια του Δήμου ήταν άμεση. Με όλο το προσωπικό και μηχανήματα που διαθέτει, την ίδια μέρα της καταστροφής, έδωσε σχεδόν όλους τους δρόμους του στην κυκλοφορία. Στα συγκεκριμένα κρίσιμα δυο χιλιόμετρα, χωματουργικό μηχάνημα Μαλεσιαδίτη πολύπειρου χειριστή μετά από οκτάωρη εργασία, απομάκρυνε όλα τα φερτά υλικά και παρέδωσε έναν δρόμο βατό για όλα τα επιβατηγά οχήματα.

Ακόμα και την παραμονή της γιορτής οι Μαλεσιαδίτες εθελοντές με φτυάρια καθάρισαν πάλι τον χωματόδρομο μια και οι βροχές συνεχίστηκαν και τις επόμενες μέρες.

Και φθάσαμε στο πρωί της Δευτέρας 13 Ιούνη. Ξημέρωσε μια ηλιόλουστη μέρα και από τις 07:00 το πρωί άρχισαν να καταφθάνουν εκατοντάδες πιστοί για να ανάψουν ένα κερί στην ανακαινισμένη παλιά πετρόχτιστη εκκλησία.


 Τα δύσκολα προηγούμενα χρόνια της πανδημίας, που βασανίστηκαν πολλοί συνάνθρωποί μας, εξηγεί πως στην γιορτή της Αγίας Τριάδος ήρθαν τόσοι πολλοί. Και για πρώτη φορά ανάφτηκαν τόσες πολλές μεγάλες λαμπάδες, πάνω από είκοσι, τάματα πιστών που σε κάποια κρίσιμη στιγμή της ζωής τους βρήκαν βοήθεια εξ ουρανού και ξεπέρασαν το όποιο μικρό ή μεγάλο πρόβλημά τους, κυρίως σε θέματα υγείας.


 Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο εφημέριος της Μαλεσιάδας  Πατέρας  Ευστάθιος Καραδήμας.

 Ιεροψάλτες ο κ. Νικόλαος Πιστικός και ο κ. Αθανάσιος Σκόντζος. 

Στον εκκλησιασμό παραβρέθηκαν εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χριστόφορος Κουσιορής. Ο πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας κ. Θωμάς Σκόντζος και η πρόεδρος Τ.Κ. Εμπεσού κα. Σταυρούλα Χαντζάρα.

Μετά την Θεία Λειτουργία και τον πανηγυρικό της ημέρας που εκφώνησε ο πατήρ Ευστάθιος, ακολούθησε αρτοκλασία έξωθεν του ναού. Ο Σύλλογος και τα δραστήρια μέλη του-άνδρες και γυναίκες-πρόσφεραν σε όλους αναψυκτικά-καφέδες-νερά και γλυκά.

Τα τελευταία χρόνια Μαλεσιαδίτες που αγαπάνε τον τόπο τους δαπάνησαν χρήματα αλλά πάνω απ’ όλα με προσωπικό κόπο, ομόρφυναν την Αγία Τριάδα. Η θαυμάσια κάλυψη με τοιχογραφίες του εσωτερικού της, αξίζει την επίσκεψη στον Ναό. Η κατασκευή του πετρόχτιστου επιβλητικού καμπαναριού πάνω από την είσοδο όχι μόνο ομορφαίνει αλλά δυναμώνει και κάνει πιο ασφαλή την τοιχοποιία. Πολλές εργασίες υπολείπονται να γίνουν, το μικρό «λιθαράκι» του καθενός μας προσθέτει «αγκωνάρια» στην προσπάθεια.

Η εύκολη πρόσβαση στην τοποθεσία της εκκλησίας, το καταπράσινο ειδυλλιακό και σκιερό τοπίο, το νερό που τρέχει στην βρύση, γεμίζουν ευδαιμονία τον επισκέπτη και την επιθυμία να ξανάρθει πάλι!

Ευχόμαστε στους εθελοντές και τους ευεργέτες καλή δύναμη για όσα κάνουν για τον τόπο τους. Οι επόμενες γενιές θα τους μνημονεύουν για τις προσπάθειές τους. Τα έργα τους που με τόσο κόπο πραγματοποιούν, θα μείνουν κληρονομιά στην Μαλεσιάδα.











 

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.