Βράβευση της Μαίρης Χρυσικοπούλου από τον Δήμο Αγρινίου

 


Βράβευση της Μαίρης Χρυσικοπούλου

από τον Δήμο Αγρινίου

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Σε μια κατάμεστη αίθουσα του κτηρίου της πρώην Τράπεζας της Ελλάδας, το βράδυ της 18 Μαΐου 2022, ημέρας των Μουσείων διεθνώς, επέλεξε ο Δήμος Αγρινίου να βραβεύση την Αγρινιώτισσα κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου. Πιο ταιριαστή ημερομηνία δεν υπάρχει, καθώς η γνωστή σε όλους κυρία Μαίρη είναι συνταυτισμένη με το Λαογραφικό Μουσείο που ίδρυσε και ήταν πρόεδρός του για πάνω από σαράντα χρόνια. Η βράβευση έρχεται σε αναγνώριση για την μεγάλη της προσφορά στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης του Αγρινίου. 


 Το μακρινό 1959, πριν 63 χρόνια, ιδρύθηκε στο Αγρίνιο ο Φιλολογικός & Λογοτεχνικός Όμιλος «Κώστας Χατζόπουλος». Ένα από τα ιδρυτικά μέλη ήταν η κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου, και είναι η μόνη εν ζωή από τα πρωτοπόρα εκείνα ιδρυτικά μέλη...Από τότε δεν σταμάτησε να συμμετέχει σε όποια πρωτοβουλία πάρθηκε στην πόλη για θέματα πολιτισμού και διατήρησης της παράδοσης του τόπου, μέσα από εκδηλώσεις, διαλέξεις, συνεντεύξεις, αρθρογραφία και συγγραφή βιβλίων.

Κορυφαία δημιουργία της η λειτουργία του Λαογραφικού Μουσείου, η συλλογή χιλιάδων μοναδικών και σπάνιων εκθεμάτων, αντικειμένων που χρησιμοποιήθηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες, από το 1821 και μετά. Ο διακαής της πόθος είναι να βρεθεί μόνιμη στέγη για αυτή την μοναδική συλλογή.

Τον άψογο συντονισμό της εκδήλωσης έφερε εις πέρας η κυρία Έφη Τσακανίκα, μακρινή συγγενής του Ποιητή-Λογοτέχνη Κωσταντίνου Χατζόπουλου. Κάλεσε στο Βήμα τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Γεώργιο Παπαναστασίου ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό για την εκδήλωση. Τόνισε την ιδιαίτερη προσφορά της κα. Μαίρης Χρυσικοπούλου στην πόλη του Αγρινίου την ευχαρίστησε και κατέληξε λέγοντας: «είμαστε ευγνώμονες για την προσφορά της, ευχαριστούμε Μαίρη.»



Η  Αντιδήμαρχος για τα πολιτιστικά θέματα κα. Μαρία Παπαγεωργίου χαιρέτησε και αυτή την εκδήλωση προς τιμήν της κυρίας Χρυσικοπούλου και την συνεχάρη για την προσφορά της στον τόπο. Αναφέρθηκε στην Αγρινιώτικη καταγωγή της, στην πρωτοπόρα επαγγελματική της δραστηριότητα με τα φροντιστήρια ξένων γλωσσών στο Αγρίνιο και άλλες πόλεις, με την ξενοδοχειακή της επιχείρηση στην Κάτω Βασιλική Ναυπακτίας, με την δραστηριοποίησή της στα πολιτικά δρώμενα του Δήμου και την συμμετοχή της σαν δημοτική σύμβουλος. Ακόμα η κυρία Παπαγεωργίου απαρίθμησε τις πολλές συμμετοχές της για πολλές δεκαετίες σε διάφορες οργανώσεις και συλλόγους, τις καίριες αναπτυξιακές της προτάσεις καθώς και για τις πολλές βραβεύσεις της από πολλούς φορείς. Της ευχήθηκε να συνεχίσει και την ευχαρίστησε για την πολύχρονη προσφορά της. 


 Η συντονίστρια κα. Έφη έδωσε τον λόγο στην κυρία Σταυρούλα-Βίλλυ Φωτοπούλου, Διευθύντρια Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού.  Η κυρία Φωτοπούλου ήρθε για την εκδήλωση από την Αθήνα και μίλησε για την ημέρα των Μουσείων και για την Μαίρη Χρυσικοπούλου. Συνεχάρη τον Δήμο Αγρινίου για την πρωτοβουλία της βράβευσης. Αναφέρθηκε στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά του τόπου και την προσφορά της κυρίας Χρυσικοπούλου. 

Κατόπιν τον λόγο έλαβε ο καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Θράκης και συγγραφέας κ. Κώστας Κονταξής. Συνεχάρη τον Δήμο Αγρινίου για την απόφασή του να τιμήσει την κυρία Μαίρη Χρυσικοπούλου για την χωρίς όρια προσφορά της στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης, της Αιτωλ/νίας και όχι μόνο. Ευχαρίστησε για την τιμητική πρόσκληση-συγκινητική για αυτόν-να είναι ομιλητής στην εκδήλωση. Γνωρίζει είπε από πολύ παλιά την Μαίρη και ξέρει ότι υπηρέτησε και υπηρετεί τον πολιτισμό πιστά και αθόρυβα. Αναφέρθηκε σε δημοσιεύσεις των τελευταίων δεκαετιών σχετικές με το Λαογραφικό Μουσείο. Τόνισε ότι η κυρία Χρυσικοπούλου με το ήθος της και την μεγάλη προσφορά της στη διατήρηση της λαϊκής παράδοσης και της εθνικής μας κληρονομιάς διδάσκει φιλοπονία και μας ενθαρρύνει να προχωρήσομε στη ζωή με αισιοδοξία. Κατέληξε απευθυνόμενος στην κυρία Χρυσικοπούλου: «Για όλα όσα πρόσφερες, για όσα έγραψες, για όλα όσα είπες και για όλα όσα με την σιωπή σου βροντοφώναξες και για όλα όσα έχεις ακόμα να δώσεις, όλοι εμείς σε ευχαριστούμε από καρδιάς και ολόψυχα σου ευχόμαστε υγεία μακρόχρονη και κουράγιο.»


 

Τον κύριο Κονταξή όπως και τον Δήμαρχο την Αντιδήμαρχο και την εκπρόσωπο του Υπουργείου κα. Φωτοπούλου οι περίπου 200 καθισμένοι και όρθιοι στην μεγάλη αίθουσα θερμά χειροκρότησαν.


 Προβλήθηκε 20λεπτο ντοκιμαντέρ στο οποίο η κυρία Χρυσικοπούλου εντός της αναπαλαιωμένης πατρικής οικίας της κτισμένης το 1869 διηγείται τα ενθυμήματα της ζωής της από τα μαθητικά της  χρόνια μέχρι σήμερα.  


 Ακολούθησε η βράβευση της κυρίας Μαίρης από τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Παπαναστασίου. Της επέδωσε αναμνηστική πλακέτα όπου αναγράφονται τα εξής:

«Ο Δήμος Αγρινίου Στην κ. ΜΑΙΡΗ ΧΡΥΣΙΚΟΠΟΥΛΟΥ Ιδρύτρια και Πρόεδρο του Λαογραφικού-Ιστορικού-Φιλολογικού Μουσείου Αιτωλοακαρνανίας. ΤΙΜΗΣ ΕΝΕΚΕΝ Για την πολυποίκιλη προσφορά της στην κοινωνία και τον πολιτισμό του Αγρινίου. ΑΓΡΙΝΙΟ 18-05-2022  Ο Δήμαρχος Γεώργιος Παπαναστασίου»


 
Η κυρία Χρυσικοπούλου με την σειρά της ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους όσους εργάστηκαν για την όμορφη και συγκινητική εκδήλωση. 


  Ακολούθως την αίθουσα πλημύρισαν οι μελωδίες της πολυμελούς χορωδίας «Ιάμβη» της Κ.Ε.Δ. Αγρινίου, Υπεύθυνη η κα. Ευσταθία Π. Γρέντζελου, και του Μουσικού Συνόλου «Ηχώ» με υπεύθυνο τον κ. Γεώργιο Αθανασόπουλο.


 
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν πολλοί Αγρινιώτες και Αγρινιώτισσες, κυρίως άνθρωποι που πάντα δίνουν το παρόν σε ομιλίες, εκθέσεις, και άλλα πολιτιστικά δρώμενα. Είναι αυτοί που κάνουν την διαφορά.




































 

 

Α.Κ.Κ.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.