Ξεκινά η αποκατάσταση του ρήγματος στο Μπαμπαλιό

 

Ξεκινά η αποκατάσταση του ρήγματος στο Μπαμπαλιό

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Ένα πρόβλημα τεσσάρων ετών που ταλαιπωρεί τους διερχόμενους και τα οχήματά τους στην περιοχή του Μπαμπαλιού στον Ορεινό Βάλτο βρίσκει σε λίγους μήνες την λύση του. Πρόκειται για το ρήγμα που παρουσιάστηκε στο οδόστρωμα της Επαρχιακής οδού Αγρινίου Εμπεσού-στο 25ο χιλιόμετρο-λίγο πριν το μαγευτικό παραλίμνιο Μπαμπαλιό. Την μοναδική αυτή διαδρομή προς και από Αγρίνιο την χρησιμοποιούν οι κάτοικοι των πάνω από 15 ορεινών χωριών του δήμου Αμφιλοχίας, συν τα χωριά των Δήμων Αγράφων, Αργιθέας και του ορεινού τμήματος του νομού Άρτας.

Η σύμβαση (08/04/2022) για την εκτέλεση της κατασκευής του έργου: «Αποκατάσταση βλαβών Επαρχιακής οδού στην Τ.Κ. Μπαμπαλιού Δήμου Αμφιλοχίας» είναι ποϋπολογισμού: 2.100.000,00 € (με ΦΠΑ).

Την Πέμπτη 5 Μαΐου στις 11:00 π.μ. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Νεκτάριος Φαρμάκης παραβρέθηκε στην εγκατάσταση του αναδόχου εργολάβου στο Μπαμπαλιό. Τον συνόδευαν η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κα. Μαρία Σαλμά, ο Αντιπεριφερειάρχης Υποδομών – Έργων κ. Θανάσης Μαυρομμάτης και οι Μηχανικοί κ. Παναγιώτης Κιτσοπάνος και κ. Χρήστος Πέτρας.

Τον Περιφερειάρχη υποδέχθηκαν στο σημείο που θα εκτελεστεί το έργο  ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας κ. Γεώργιος Κατσούλας,  ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Χριστόφορος Κουσιορής και οι Αντιδήμαρχοι κ. Ανδρέας Ρεγκούτας, Αντιδήμαρχος Οικονομικών &  Διοίκησης,  Προγραμματισμού  &  Νέων  Τεχνολογιών, ο κ. Νικόλαος Μπεχλιούλης Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος, Καθαριότητας, Πρασίνου και Προμηθειών, και ο κ. Κώστας Ριζογιάννης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Αλληλεγγύης, Κοινωνικών Υποθέσεων, Διαχείρισης και Συντήρησης Οχημάτων. .

Από τις κοινοτικές αρχές της περιοχής στην υποδοχή παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης, ο πρόεδρος Μαλεσιάδας κ. Θωμάς Σκόντζος, η πρόεδρος Εμπεσού κα. Σταυρούλα Χαντζάρα, ο πρόεδρος Χαλκιοπούλων κ. Βασίλης Ταλιούρας, ο πρόεδρος Περδικακίου κ. Παναγιώτης Καπούλας και ο πρόεδρος Αυλακίου κ. Αθανάσιος Τσακανίκας. Παραβρέθηκαν και οι πρώην πρόεδροι των κοινοτήτων Μπαμπαλιού κ. Παναγιώτης Θεοδωρίδης και κ. Γρηγόρης Κοντοχρήστος, των Χαλκιοπούλων κ. Επαμεινώντας Νέστωρας, οι κοινοτικοί σύμβουλοι Εμπεσού κ. Πάυλος Φαίδρας και κ. Θωμάς Παπάς. Επίσης ο πρόεδρος ΤΟΕΒ Χαλκιοπούλων κ. Κων/νος Ε. Κουτσιούμπας καθώς και κάτοικοι από το Μπαμπαλιό, το Αυλάκι, τον Εμπεσό, την Πετρώνα και το Χαλκιόπουλο.

Από την ανάδοχο Τεχνική Εταιρεία ο κ. Χαράλαμπος Λιάρος μαζί με τους Μηχανικούς της Περιφέρειας μελέτησαν επί τόπου το σχεδιάγραμμα του έργου και συζήτησαν για τον προγραμματισμό και την εκτέλεση των εργασιών. 

Να σημειωθεί εδώ ότι ο η μελέτη και εκτίμηση των ζημιών ολοκληρώθηκε μετά από πολλές επιτόπιες έρευνες των ρηγμάτων και καθιζήσεων από τον Προϊστάμενο του τμήματος συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Κιτσοπάνο, τον μηχανικό κ. Χρήστο Πέτρα, την μηχανικό κα. Βιβή Λαγού Επιστημονική συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Μαυρομάτη, και τους Γεωλόγους από την ΕΑΓΜΕ, τον Διευθυντή της υπηρεσίας κ. Νικόλαο Νικολάου από τα κεντρικά και τους Δρ. Ευάγγελο Νικολάου και Δρ. Παναγιώτη Πάσχο από την Περιφερειακή Μονάδα ΕΑΓΜΕ της Ηπείρου με έδρα την Πρέβεζα.

Ο Δήμαρχος Αμφιλοχίας και ο κ. Χαρ. Λιάρος πληροφόρησαν τον γράφοντα ότι δεν θα διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων κατά την διάρκεια των εργασιών. Θα λειτουργεί μία λουρίδα κυκλοφορίας και στην άλλη θα γίνονται οι απαραίτητες εργασίες. Και η κατασκευή θα ολοκληρωθεί σε λίγους μήνες.

Εν όψει του καλοκαιριού και με την σταδιακή υποχώρηση του κορονοϊού, προβλέπεται να έρθουν πολλοί επισκέπτες στα ορεινά πανέμορφα χωριά του Βάλτου και των Αγράφων. Τα προηγούμενα χρόνια πολλοί ανησυχούσαν αν θα βρουν τον δρόμο ανοιχτό…  

Και για την ιστορία ας κάνομε μια σύντομη αναδρομή για το ρήγμα στο συγκεκριμένο σημείο.


 Την 1η Μαρτίου του 2018 μετά από συνεχόμενη βροχόπτωση λίγων ημερών παρουσιάστηκε ρήγμα στο οδόστρωμα. Σε ένα μήκος 100 περίπου μέτρων. (Τώρα μετά τις δειγματοληπτικές γεωτρήσεις γνωρίζομε ότι σε ένα βάθος 15 μέτρων κάτω από την επιφάνεια του εδάφους υπάρχει πετρώδες πρανές με κλίση 30°-40° πάνω στο οποίο μετά από έντονες βροχές ολισθαίνει η χωμάτινη μάζα).  

Αμέσως απαγορεύτηκε η κυκλοφορία οχημάτων και η κίνηση για Αγρίνιο γινότανε μέσω Αμφιλοχίας. Έτσι προστέθηκαν 40 επιπλέον χιλιόμετρα, και διπλά για όσους επέστρεφαν.

Στις 6 Μαρτίου 2018 έγινε αποξήλωση του ασφαλτικού οδοστρώματος και επικάλυψη με αμμοχάλικο. Επετράπη η κυκλοφορία με «ευθύνη του οδηγού». Για 17 μήνες το κομμάτι παρέμεινε σε κακή κατάσταση από τις λακκούβες που δημιουργήθηκαν…


 Την Δευτέρα 12 Αυγούστου 2019 η τεχνική εταιρεία «Άτλας» ξεκίνησε εργασίες αποκατάστασης με ασφαλτόστρωση του κατεστραμμένου τμήματος σε μήκος 130 μέτρων και πλάτος 6,5 μέτρων.

Μετά από έντονη βροχόπτωση στις 9 Ιανουαρίου 2021 το ρήγμα ξαναέκανε την εμφάνισή του στο ίδιο σημείο…


Άμεση ήταν η ανταπόκριση του EAΓΜΕ (Ελληνική Αρχή Γεωλογικών & Μεταλλευτικών Ερευνών-πρώην Ι.Γ.Μ.Ε.) στο κάλεσμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για γνωμοδότηση σχετικά με το ρήγμα που παρουσιάστηκε με τις πρόσφατες βροχοπτώσεις στο Μπαμπαλιό του Δήμου Αμφιλοχίας. 

Ο Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ κ. Νικολάου ήρθε για τον σκοπό αυτό από την Αθήνα στις 14 Ιανουαρίου συνοδευόμενος από τον Δόκτορα Γεωλογίας κ. Παναγιώτη Πάσχο, του παραρτήματος Ηπείρου με έδρα την Πρέβεζα. Στο σημείο του ρήγματος πλησίον της κοινότητας Μπαμπαλιού τους περίμεναν εκ μέρους της Περιφέρειας ο Μηχανικός κ. Χρήστος Πέτρας και η μηχανικός κα. Βιβή Λαγού Επιστημονική συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Μαυρομμάτη και εκ μέρους του Δήμου Αμφιλοχίας ο Αντιδήμαρχος Έργων, Ύδρευσης & Πολιτικής Προστασίας κ. Νικόλαος Νίκας και ο Αντιδήμαρχος Καθαρισμού-Φωτισμού και Πράσινου κ. Λεωνίδας Κατσαντάς. Ο Πρόεδρος της κοινότητας Μπαμπαλιού κ. Αναστάσιος Αποστολάκης οδήγησε την ομάδα των εμπειρογνωμόνων στο ρήγμα πάνω στην πλαγιά του λόφου και στην συνέχεια στα υπόλοιπα σημεία πάνω και κάτω από τον δρόμο, όπου τα τελευταία τρία χρόνια έχουν σημειωθεί ρήγματα στο έδαφος. Η ομάδα επιθεώρησε και τα τεχνικά έργα κατά μήκους του οδοστρώματος που κατασκευάστηκαν προ πενήντα ετών. Οι κύριοι Νικολάου και Πάσχος κατατοπίστηκαν πλήρως από τον μηχανικό κ. Πέτρα για την προϊστορία του ρήγματος στο σημείο αυτό και για τις εργασίες που έγιναν για την ασφαλή αποκατάσταση της συγκοινωνίας, στον μοναδικό αυτό άξονα που συνδέει την μεγαλύτερη πόλη του Νομού το Αγρίνιο με την ενδοχώρα.

Ο Διευθυντής του ΕΑΓΜΕ σύντομα θα επιδώσει στους αρμόδιους φορείς, περιφέρεια και Δήμο Αμφιλοχίας, την μελέτη και τις υποδείξεις της υπηρεσίας του για εργασίες που θα πρέπει να γίνουν για να διασφαλιστεί η ασφάλεια των διερχομένων οχημάτων.

 

Ξανά την Δευτέρα 1η Φεβρουαρίου 2021 οι Γεωλόγοι του ΕΑΓΜΕ συναντήθηκαν με τον Προϊστάμενο του τμήματος συγκοινωνιακών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας κ. Παναγιώτη Κιτσοπάνο και την μηχανικό κα. Βιβή Λαγού Επιστημονική συνεργάτιδα του Αντιπεριφερειάρχη  κ. Μαυρομάτη. Επιθεώρησαν τον οδικό άξονα στον Ορεινό Βάλτο, του Δήμου Αμφιλοχίας, που συνδέει το Αγρίνιο και την Αμφιλοχία με τον Νομό Ευρυτανίας-Καρδίτσας και Άρτας.



 Στις αρχές Νοεμβρίου 2021 ελήφθησαν δείγματα από την «Γεωτεχνική»  του υπεδάφους στο σημείο του ρήγματος με δύο γεωτρήσεις σε βάθος 20 μέτρων.



 14 Δεκεμβρίου 2021 το ρήγμα μεγάλωσε και κρίθηκε αναγκαία η αποξήλωση της ασφάλτου και επικάλυψη με αμμοχάλικο…Έκτοτε και μέχρι τώρα όλοι οι διερχόμενοι ταλαιπωρούνται από τις λακκούβες που έγιναν από τις χειμωνιάτικες βροχές…

Μετά την υπογραφή της σύμβασης πριν ένα μήνα φθάσαμε πλέον στην έναρξη των εργασιών,  που ευχόμαστε ότι θα λύσουν το τετραετές πρόβλημα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες κάτοικοι από 4 νομούς.

Απόστολος Κων. Καρακώστας


























 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.