«Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα»

 

«Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα»

Tο βιβλίο του Πάνου Σόμπολου παρουσιάστηκε  στον Βόλο

(05-03-2020)

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Την Πέμπτη 5 Μάρτη 2020 το βράδυ, σε συν διοργάνωση του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Θεσσαλίας, Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας «ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε», των εκδόσεων Πατάκη και του Public στον Βόλο,  παρουσιάστηκε το πέμπτο-και όχι τελευταίο-βιβλίο του Αιτωλοακαρνάνα δημοσιογράφου/συγγραφέα Πάνου Σόμπολου «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα».


 Στην κατάμεστη από φίλους του καλού βιβλίου αίθουσα του βιβλιοπωλείου του Public, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Ιδρύματος και της ΕΣΗΕΘΣΤΕ-Ε κ. Δημήτρης Χορταργιάς καλωσόρισε και ευχαρίστησε από καρδιάς το κοινό της πόλης που ανταποκρίθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου, εκδήλωση που διοργάνωσε το Μορφωτικό ίδρυμα της ένωσης συντακτών. Οι κυρίες Ροσσάνα Πώποτα δημοσιογράφος, Τούλα Κεκάτου ομοίως δημοσιογράφος και Εφη Εμμανουηλίδου Αστυνόμος Α, μίλησαν για τον συγγραφέα και το τελευταίο έργο του.


 Ο συγγραφέας μίλησε για το βιβλίο του «Εγκλήματα γένους θηλυκού στην Ελλάδα», όπου περιγράφονται σαράντα εγκλήματα-ανθρωποκτονίες σε πολλά από αυτά πολλαπλές-που συνέβησαν στην Ελλάδα από το 1931 έως τις ημέρες μας. Εγκλήματα για ποικίλους λόγους, οικονομικές διαφορές-μίση-ζήλια-εκδίκηση, και έγιναν από γυναίκες που μέχρι εκείνη την στιγμή δεν είχαν εκδηλώσει ποτέ τους τάσεις παραβατικές. Για τα παλιότερα έκανε έρευνα στον τύπο της εποχής, ενώ τα νεότερα τα έζησε από κοντά, μια και για σαράντα χρόνια κάλυπτε το αστυνομικό ρεπορτάζ και είχε άμεση επαφή με τους θύτες και το περιβάλλον όπου αυτά συνέβησαν.

Ευχαρίστησε τις κυρίες στο πάνελ, τονίζοντας ότι σε όλες του τις παρουσιάσεις του συγκεκριμένου βιβλίου με εγκλήματα γυναικών τον προλόγισαν γυναίκες.

Περιέγραψε κάποια από τα πολλά εγκλήματα που είδαν τα μάτια του, και μετέφερε συγκλονιστικές εικόνες στο κοινό που τον παρακολουθούσε με μεγάλη προσήλωση. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα προσωπικά δεδομένα των αυτουργών σε ότι αφορά αποδεδειγμένα και καταδικασμένα πέραν κάθε αμφιβολίας εγκλήματα, έφερε σαν παράδειγμα την κόρη δολοφονηθέντος ζευγαριού που καταδικάστηκε αδίκως για την δολοφονία των γονέων της και κλείστηκε στην φυλακή για έξι χρόνια, μέχρι που από τυχαίο γεγονός αποκαλύφθηκαν οι αληθινοί δολοφόνοι και η άτυχη κοπέλα επέστρεψε στην κοινωνία ελεύθερη.

Ηθικοί λόγοι λοιπόν επιβάλουν και πολύ σωστά, την απόκρυψη των αληθινών ονομάτων ατόμων που παρανομούν και καταδικάζονται από την πολιτεία σε πολυετή φυλάκιση.

Αναφέρθηκε και στους λόγους που «αναγκάζουν» κάποια άτομα να εγκληματήσουν και τόνισε ότι τέτοιοι λόγοι δεν υπάρχουν στην κοινωνία μας-στα πάντα μπορεί να δοθεί λύση καθώς και βοήθεια που απορρέει από την σύγχρονη νομοθεσία-και ότι οι αποτρόπαιες δολοφονικές πράξεις δεν πρέπει να συντελούνται γιατί στο τέλος δεν είναι μόνο ένα το θύμα, είναι και ο θύτης που μοιραία θα αποκαλυφθεί, καθώς και τα άτομα τα άμεσα συγγενικά που καταστρέφεται η ζωή τους για πάντα.

Μετά από «επίμονες» ερωτήσεις των κυριών δημοσιογράφων από το πάνελ των ομιλητών «βγήκε είδηση» μιας και αποκάλυψε τα θέματα από τα δύο επόμενα βιβλία που σχεδιάζει να γράψει.

Το έκτο κατά σειρά βιβλίο του θα έχει για θέμα τα ναρκωτικά που δυστυχώς είναι  η μεγάλη μάστιγα της κοινωνίας μας, ενώ το έβδομο θα έχει να κάνει με το φαινόμενο και την ιστορία της βεντέτας στην Ελλάδα.

Ο συγγραφέας για πολύ ώρα παρέμεινε στον χώρο, υπογράφοντας το βιβλίο του και ανταλλάσσοντας λόγια με αυτούς που το απέκτησαν με την προσωπική του αφιέρωση. Δεν παρέλειψε φεύγοντας από τον χώρο να ευχαριστήσει το προσωπικό του Public που διευθέτησε καταλλήλως την μεγάλη αίθουσα και σε όλη την παρουσίαση με μεγάλη προθυμία βοηθούσε τους καλεσμένους και τους ομιλητές.

 
Απόστολος Κων. Καρακώστας 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

Όμορφη Σπηλιά Καλάνας, Όρη Βάλτου, εξερεύνηση πριν 30 χρόνια.