Των Θεοφανίων πριν δυο χρόνια στην γέφυρα της Τέμπλας στην κοιλάδα του Αχελώου!

Των Θεοφανίων πριν δυο χρόνια στην γέφυρα της Τέμπλας στην κοιλάδα του Αχελώου!

Κείμενο & φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας


Την πέτρινη γέφυρα Τέμπλας στον Αχελώο, που ενώνει για πάνω από εκατό χρόνια την Ευρυτανία με τον Ορεινό Βάλτο Αμφιλοχίας, επέλεξε ο νέος Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης για να «ρίξει τον Σταυρό», κορυφαία Χριστιανική τελετή του εορτασμού των Θεοφανίων, εκδήλωση  που στην Ελλάδα έχει αποκτήσει και πολιτικό χαρακτήρα με την παρουσία των Αρχών κάθε περιοχής.

Από τις ένδεκα το πρωί της Δευτέρας 6ης Ιανουαρίου 2020 κάτοικοι των χωριών των όμορων Δήμων Αγράφων και Αμφιλοχίας αψηφώντας το κρύο που έφερε ο «Ηφαιστίωνας», άφησαν τα αναμμένα τζάκια τους και κατηφόρισαν προς τον Αχελώο.

Η γέφυρα Τέμπλας ήταν μία σοφή και ενωτική επιλογή του κ. Καρδαμπίκη, καθώς από την αρχή της θητείας του στον Δήμο Αγράφων ξεκίνησε δραστηριότητες συνεργατικές με τους διπλανούς όμορους Δήμους, για να δώσει λύσεις σε χρονίζοντα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους των ορεινών περιοχών. Από τις πρώτες μέρες που ανέλαβε καθήκοντα, συναντήθηκε στην Αμφιλοχία συνοδευόμενος από τον συνεργάτη του κ. Χαρίλαο Γρανίτσα,  με τον Δήμαρχο κ. Γεώργιο Κατσούλα και συζήτησαν τα πολλά προβλήματα που μαστίζουν τους  Δήμους τους με κορυφαίο πρόβλημα το οδικό δίκτυο.

 (πρώτη φορά συναντήθηκαν δήμαρχοι των δύο δήμων, βλέπετε: σχετικό ρεπορτάζ της 22 Οκτ.2019 στο Agrinio news: https://www.agrinionews.gr/gia-proti-fora-sinantisi-dimarxon/

Η γέφυρα Τέμπλας είναι ένα κομβικό σημείο για την περιοχή και αποχτά ιδιαίτερη αξία τώρα που κατασκευάζεται η νέα γέφυρα, που όλοι προσδοκούν να δώσει μία άνθιση ευημερίας στην Δυτική Ευρυτανία και όχι μόνο. Ένα απλό παράδειγμα είναι ότι μεγάλα εκδρομικά τουριστικά λεωφορεία θα μπορούν με άνεση να μεταφέρουν επισκέπτες στα άπειρα αξιοθέατα της περιοχής που παραμένουν άγνωστα-μη επισκέψιμα   ελλείψει οδικών προσβάσεων.



Μέχρι τις 11.30 πμ. γέμισαν από κόσμο τα «βράχινα θεωρεία» στο ανατολικό «πόδι» της γέφυρας. Σε πτυσσόμενο τραπέζι ακούμπησαν οι ιερείς τον Σταυρό και το Ευαγγέλιο. Ο Αρχιερατικός επίτροπος αιδεσιμότατος πατέρας Νικόλαος Ζαχαράκης, εφημέριος στο Νέο Αργύρι, πλαισιωμένος από τον εφημέριο Βαλαώρας πατέρα Πέτρο Κωτσιά, τον εφημέριο Βρουβιανών πατέρα Γιάννη Μουτσώκο,τον πατέρα Κοσμά Φλώτσιο εφημέριο στο Ραπτόπουλο και τον εφημέριο από Ποταμιά και Λιμέρι πατέρα Κώστα, καθώς επείσης και τον ιεροψάλτη κ. Δημήτριο Μακρή, τέλεσε την ακολουθία του Αγιασμού και ψάλλοντας το «Εν Ιορδάνη βαπτιζομένου σου Κύριε» έριξε τον Τιμίο Σταυρό στα κρύα νερά του Αχελώου κάτω από την πετρόκτιστη γέφυρα της Τέμπλας.




Πολλοί «σκέφθηκαν» για να βουτήξουν και να πιάσουν τον Σταυρό αλλά μόνο ένας το τόλμησε! Ο Θωμάς Νταβαρίνος, Πρόεδρος του Ορειβατικού συλλόγου Αγράφων, Ορειβάτης και αναρριχητής με κορυφαίες επιδόσεις, αψηφώντας το «λίγο κρύο» της ημέρας, σκληραγωγημένος σε υψόμετρα άνω των επτά χιλιάδων μέτρων σε παγωμένα βουνά της Ασίας, βούτηξε στο ποτάμι και πιάνοντας τον σταυρό αναρριχήθηκε στα γλιστερά και μυτερά βράχια και τον παρέδωσε στα χέρια του παπά-Νικόλα, και εκείνος τον ευλόγησε για την πράξη του.







Με την λήξη της τελετής του Αγιασμού των υδάτων και της κατάδυσης του Σταυρού, ακολούθησε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δήμου Αγράφων! Ο πατέρας Νικόλαος την σταύρωσε και την έκοψε δίνοντας το πρώτο κομμάτι στον Δήμαρχο, και ακολούθως σε όλους. Από τα πρώτα λεπτά βρήκε το «φλουρί» στο κομμάτι της πίτας του ο κ. Παύλος Μουτσώκος, τέως γραμματέας της κοινότητας Βρουβιανών!







 
Στην ανοιχτή πρόσκληση του Δημάρχου για την τελετή στην Τέμπλα ανταποκρίθηκαν από τον Δήμο Αγράφων ο Αντιδήμαρχος κ. Γρηγόρης Παπαθανάσης, οι δημοτικοί σύμβουλοι κα. Ευαγγελία Κουτσούμπα και κα. Αννέτα Κοτρώνα, οι κ. Παναγιώτης Ζαχαράκης και κ. Παναγιώτης Μπραζιάς, ο συνεργάτης του Δημάρχου κ. Χαρίλαος Γρανίτσας, οι πρόεδροι κοινοτήτων από Νέο Αργύρι κ. Φάνης Κολοκούρας και από Ραφτόπουλο κ. Σεραφείμ Τριαντάφυλλος.

Από τον Δήμο Αμφιλοχίας αντιπρόσωπος του Δημάρχου κ. Γεωργίου Κατσούλα, ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου κ. Γεώργιος Ροίδης. Ακόμη ο Δημοτικός σύμβουλος κ. Χριστόφορος Κουσιορής, οι πρόεδροι κοινότητας Τρικλίνου κ. Αθανάσιος Σβερδίλας, και Βρουβιανών κ. Αθανάσιος Τσακανίκας. Ας με συγχωρήσουν αυτοί που τους παρέλειψα, πολύς ο κόσμος.








Ο Δήμαρχος απηύθυνε χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους για την τελετή του Αγιασμού. Ευχαρίστησε τους Ιερείς και τους πιστούς που προσήλθαν στην για πρώτη φορά εκδήλωση στο ακραίο αυτό σημείο των δήμων μακριά από τα χωριά τους. Εδώ στην γέφυρα που ενώνει τους κατοίκους της περιοχής, οι γέφυρες-είπε- ενώνουν τους ανθρώπους και έτσι η κοινωνία πάει μπροστά.   

Ο κ. Ροίδης με την σειρά του συνεχάρη τον Δήμαρχο κ. Καρδαμπίκη για την πρωτοβουλία του αυτή που είναι πρωτόγνωρη για την περιοχή. Και υποσχέθηκε ότι θα συνεχιστεί  η καλή συνεργασία μεταξύ των Δήμων. Η προσέλευση του κόσμου είπε ότι είναι μεγάλη, βλέπει εδώ γνωστούς του κατοίκους από τα χωριά του Βάλτου και των Αγράφων, χωριά  που τα ανέφερε όλα σαν βαθύς γνώστης όλης της περιοχής μια και η καταγωγή του είναι από τα Βρουβιανά, χωριό δίπλα στο γεφύρι. Ακόμη είπε ότι η σημερινή εκδήλωση πέρα από Θρησκευτική είναι και μία εκδήλωση που αποτίνει φόρο τιμής για την γέφυρα της Τέμπλας που μας ενώνει για 110 χρόνια. Καθώς βλέπομε όλοι δίπλα κατασκευάζεται η καινούργια που θα εξυπηρετεί πολύ σύντομα τους όμορους δήμους και η παλιά πέτρινη γέφυρα θα «ξεκουραστεί» και θα παραμείνει σαν ένα ιστορικό μνημείο στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Δήμαρχος κ. Καρδαμπίκης «παραβιάζοντας» το πρόγραμμά του, αποδέχθηκε την πρόσκληση του κ. Γεωργίου Ροίδη για ένα «σύντομο» τρατάρισμα στο φιλόξενο χωριό του τα Βρουβιανά Βάλτου Αμφιλοχίας και μαζί με τους συνεργάτες του ανηφόρησε τα 5 χιλιόμετρα από την γέφυρα. Για τη ιστορία το «σύντομο»  τρατάρισμα κράτησε μια ώρα!

Ο κ. Καρδαμπίκης πριν ξανά-διαβεί την γέφυρα για τα Άγραφα, έκανε μια σύντομη στάση και επισκέφθηκε το εκατόχρονο χάνι-καφενείο του Άγγελου Μουτσώκου που θα μπορούσε με λίγη βοήθεια να γίνει τοπικό ιστορικό μουσείο.

Τα επόμενα Θεοφάνεια θα εορταστούν ξανά στην γέφυρα Τέμπλας, βεβαίωσε ο Δήμαρχος. Και έχοντας την φετινή «εμπειρία» είναι σίγουρο ότι θα έχει μεγάλη προσέλευση κόσμου, γιατί θα ανακοινωθεί εγκαίρως, εν αντιθέσει με φέτος που λόγω άσχημων καιρικών προβλέψεων ανακοινώθηκε τις τελευταίες ημέρες.

Καλή αντάμωση στην Τέμπλα και στα επόμενα χρόνια!

Απόστολος Κων. Καρακώστας

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»