Το Φωνητικό και Οργανικό σύνολο «Hooponopono» Θεσσαλονίκης στο Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας

Κείμενο και φωτογραφίες Απόστολος Κων. Καρακώστας

Στα πλαίσια παράλληλων δράσεων του 2ου Φεστιβάλ Χορωδιών Αγρινίου, το βράδυ του Σαββάτου 2 Οκτώβρη, η Χορωδία της Θεσσαλονίκης «Ηο’ oponopono» βρέθηκε στο Θέρμο. Εκεί στην κεντρική πλατεία «ζέστανε» με τις υπέροχες μελωδίες της τον σχετικά χειμωνιάτικο καιρό, που τα βράδια αρχίζει να γίνεται αισθητός στην περιοχή.

Οι κάτοικοι του Θέρμου ήρθαν προετοιμασμένοι φορώντας ζεστά ρούχα και παρέμειναν μέχρι το τέλος της όμορφης μουσικής εκδήλωσης που ο Δήμος Θέρμου φιλοξένησε στην πόλη.

Ο Δήμαρχος Θέρμου χαιρέτισε την εκδήλωση και καλωσόρισε την Χορωδία στην Πόλη του Θέρμου. Με την ιδιαίτερη ικανότητα λόγου που διαθέτει, ευφυολόγησε για τον τίτλο της παρέας και αναρωτήθηκε πως να το προφέρει και ποιο είναι το σωστό! «Να το πω-είπε- Ω! Πόνο Πόνο ή Ω! Πονώ Πονώ!»


 
Η προέλευση του ονόματος της χορωδίας «Hooponopono προέρχεται από έργο του οποίου την σύνθεση έκανε η κα. Αγγελική Μπαλογιάννη σε στίχους του κ. Ευάγγελου Παπούλια. Οι λέξεις του ονόματος προέρχονται από την Χαβανέζικη γλώσσα και σημαίνουν το “Ηο” κάνω και το Pono σωστά.

Το Φωνητικό Οργανικό σύνολο στο Θέρμο παρουσιάστηκε υπό την διεύθυνση του Μαέστρου Μουσικολόγου Κανάρη Κεραμάρη. Τα μέλη της Χορωδίας αποτελούνται από σολίστες, μουσικολόγους και παιδαγωγούς Ευρωπαϊκού επιπέδου. Η συνθέτρια κα. Μπαλογιάννη την περίοδο της καραντίνας για την πανδημία συνέθεσε τρία έργα. Το «Μακριμόζα», το «Hooponopono” και το «Κύριε Ελέησον». Πρώτη Παγκοσμίως εκτέλεση τους έγινε την Παρασκευή βράδυ της 1ης Οκτώβρη στο Αγρίνιο στα πλαίσια του 2ου Φεστιβάλ Χορωδιών, με μαέστρο την εκπαιδευτικό κυρία Ανδρονίκη Σερενίδου. Η εκτέλεση των μοναδικών αυτών έργων αφιερώθηκε στους συνανθρώπους μας που χάθηκαν από την πανδημία στην μοναξιά τους χωρίς τα αγαπημένα τους πρόσωπα γύρω τους…Στην μουσική εκδήλωση της ομάδας στο Θέρμο συμμετείχαν η μαέστρος και πιανίστρια κα. Ανδρονίκη Σερενίδου στο πιάνο. Σολίστ η υψίφωνος κα. Ανίλα Τέλη. Μεσόφωνος η κα. Θάλεια Μαυρίδου. Οξύτονοι-τενόροι ο κ. Πέτρος Πουτιός και οι κυρίες Ευαγγελία Εδιρνέλη και  Κωνσταντίνα Φιλιπποπούλου. Μέλος της χορωδίας η κα. Ελίζα Τέλη. Μπάσο ο κ. Σπύρος Σούφης. Άλτο και συνθέτης η κα. Αγγελική Μπαλογιάννη. Κλαρινέτο ο κ. Dewis Ramo. Πιάνο η κα. Νταλιάνα Παπαδοπούλου, Κιθάρα-Κρουστά ο κ. Περικλής Κωσταντόπουλος. Κρουστά η κα. Σοφία Σικιώτη, Ακορντεόν ο κ. Γρηγόρης Χανόπουλος.

Όλοι οι καλλιτέχνες είναι κορυφή στο είδος τους και οι καλεσμένοι ακροατές απόλαυσαν μουσική πρώτης ποιότητας.

Την όμορφη εκδήλωση παρακολούθησαν : Ο Αιδεσιμότατος πατέρας Δημήτριος Βάτσιος. Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας. Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νικόλαος Κωστακόπουλος. Οι Αντιδήμαρχοι κύριοι Κωνσταντίνος Κότσιαλος, Κωνσταντίνος Παπαθανασόπουλος και Αθανάσιος Παπαπάνος. Ο εντεταλμένος σύμβουλος Δημάρχου κ. Γεώργιος Μυζήθρας. Οι Δημοτικοί σύμβουλοι κύριοι Δημήτριος Βάτσιος και Βασίλειος Λάμπρος. Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Θέρμου κ. Αλέξανδρος Σιαδήμας. Η Διοικητής Πυροσβεστικού κλιμακίου Θέρμου κ. Ζωή Στάμου-Φούκα. Και ο πρώην Αντινομάρχης Δικηγόρος κ. Παντελής Ντάσκαρης. Ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συλλόγου Ν. Αιτωλ/νίας λογοτέχνης/ποιητής κ. Γεώργιος Σαψάκης. Ο Αρχαιολόγος της Εφορίας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδας και πρόεδρος της Ιστορικής Αρχαιολογικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδας κ. Γεώργιος Σταμάτης. Η καθηγήτρια κα. Θεώνη Λειβαδίτη,  Πολίτες του Δήμου Θέρμου και επισκέπτες από Αγρίνιο και άλλες περιοχές.  Με εντολή του Δημάρχου η κυρία Γεωργία Πριόνα, υπάλληλος του Δήμου Θέρμου, μοίρασε το Βιβλίο «Απόκουρον» του οποίου η παρουσίαση είχε προηγηθεί, σε όλα τα μέλη της χορωδίας από την Θεσσαλονίκη.

Ο Δήμαρχος Θέρμου παρέθεσε δείπνο για όλους τους καλλιτέχνες στο υπέροχο ξενοδοχείο «Θέρμιος Απόλλων», όπου και διέμειναν. Έφεραν στο εστιατόριο κιθάρα-ακορντεόν και φορητό πιάνο και η αίθουσα πλημύρισε με την μουσική τους και τις άριες του τενόρου Πέτρου. Τα μεσάνυχτα τα φώτα χαμήλωσαν και τραγουδώντας το “Happy birthday” τα κορίτσια της παρέας έφεραν τούρτα γενεθλίων στην μαέστρο/πιανίστρια Ανδρονίκη Σερενίδου! Η έκπληξή της ήταν μεγάλη και αποκορυφώθηκε με το δώρο τους μια όμορφη σάρπα αγορασμένη από τοπικό κατάστημα, πολύ χρήσιμο δώρο για την εποχή!  Την επόμενη ημέρα Κυριακή ξεναγήθηκαν στο Μέγα Δένδρο στο σπίτι του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού, στο Μοναστήρι του Αγίου και στο Μνημείο για τους ηρωικά πεσόντες Θερμιώτες Αεροπόρους. Ψώνισαν τοπικά προϊόντα σε καταστήματα του Θέρμου και εντυπωσιάστηκαν από την αγάπη των κατοίκων και τον ευγενικό τρόπο που τους  συμπεριφέρθηκαν όλοι όσους συνάντησαν και γνώρισαν στο Θέρμο.

Τα μέλη του Φωνητικού και Οργανικού συνόλου «Hooponopono» Θεσσαλονίκης ευχαρίστησαν για την φιλοξενία και έφυγαν με την σκέψη κάποια στιγμή μόνοι τους ο καθένας ή σαν ομάδα να επιστρέψουν στο φιλόξενο Θέρμο. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί τους τις επόμενες ημέρες με παρακάλεσαν να μεταφέρω τους χαιρετισμούς τους στους Θερμιώτες και ακόμα μου είπαν ότι τα «κρεατικά» και άλλα ντόπια φαγώσιμα που αγόρασαν στο Θέρμο είναι ότι πιο γευστικό έχουν φάει!

Απόστολος Κων. Καρακώστας














































 

 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Τους Ήρωες Πιλότους τίμησε η Μεγάλη Χώρα Αγρινίου

«Καλή Ανάσταση Πατέρα μου»

“Η προσφορά των Στάϊκων στον Αγώνα του 1821”